Wordt er bij toetsenborden nog een beetje geïnnoveerd?

Met virtuele telefoontoetsenborden wordt constant geïnnoveerd. Google’s Gboard bijvoorbeeld wordt alsmaar voorzien van handige snufjes. Maar hoe zit dat eigenlijk met onze fysieke toetsenborden? Kunnen die nog beter worden?

Qua toetsen is het toetsenbord de afgelopen decennia vrijwel onveranderd gebleven. We maken in Nederland nog steeds gebruik van het qwerty-toetsenbord en de letters en cijfers zitten op elk toetsenbord wel op dezelfde plek. Sommige knoppen, zoals de delete-knop, zijn vervangen door specialeknoppen zoals een aan/uitknop of een knop om het geluid harder of zachter te zetten. Maar qua standaard indeling kun je nog steeds prima uit de voeten met een typecursus van dertig jaar oud.

Lees ook: Tips voor Google Gboard

De qwerty-layout is bedacht in het jaar 1870, toen de typemachine in opkomst was. Hoewel veel mensen denken dat deze layout de meest ergonomische is omdat de letters die we het vaakst gebruiken ook in het midden zitten, is dat niet het geval. De manier waarop het tot stand kwam is door te kijken welke letters vaak achter elkaar kwamen, om te voorkomen dat de metalen houdertjes van de letters niet tegen elkaar aan gingen.

Digitaal en draagbaar

Nu hebben we dat probleem niet meer, want alles is digitaal waardoor de letters met een soort mini-knopjes van plastic (of rubber) aan een lange lat bevestigd zijn. Door kleine veertjes aan elke knop toe te voegen, gaat het knopje na het indrukken weer omhoog. Bij goedkopere varianten zie je veelal dat plastic en rubber die functie hebben overgenomen.

Wat we de laatste tijd wel veel hebben gezien is innovatie op het gebied van connectiviteit en de mogelijkheid een toetsenbord on-the-go mee te brengen. Zo zijn toetsenborden draadloos geworden dankzij bluetooth en is er ook een aantal keer gepoogd een opvouwbaar toetsenbord te maken. Er zijn inmiddels goede varianten op de markt die weinig wegen en erg dun zijn.

Daarbij is ook duurzaamheid van belang. Je doet allang geen AA-batterijen meer in een toetsenbord. Dat is nu allemaal herlaadbaar. Een van de betere compacte toetsenborden die we de afgelopen tijd hebben geprobeerd, is de UltraBoard 950 van BakkerElkhuizen.

Uitstervend ras?

Verder is het wat rustig op het gebied van losse toetsenborden, wat vooral komt doordat we ze simpelweg ook minder gebruiken. Veel mensen doen alles tegenwoordig op een smartphone, tablet of laptop. Daarin zijn toetsenborden al geïntegreerd, zowel fysiek als virtueel.

Het toetsenbord wordt toch voornamelijk gebruikt in combinatie met een thuiscomputer en die hebben steeds minder mensen omdat de draagbare tech het overneemt. Dat is zelfs in het bedrijfsleven het geval, al wordt hier wel vaak gekozen voor een dockingstation waarbij een los toetsenbord nog benodigd is.

Media has no description

© PXimport

Bovendien zijn er een heleboel andere ontwikkelingen die een grote bedreiging vormen voor het toetsenbord. Denk aan spraakherkenning en Kinect-achtige bewegingsaansturing. Maar ook projectietoetsenborden, die door laser op een platte ondergrond kunnen worden gestraald.

Het is dus niet zozeer de vraag of het huidige toetsenbord an sich kan worden aangepast, maar welke manier wij in de toekomst zullen gebruiken om onze apparatuur aan te sturen.

Office-toets

Toekomstige ontwikkelingen lijken dan ook vooral subtiel te zijn. Zo onderzoekt Microsoft of er behoefte is aan een dedicated Office-toets. Die zou je ingedrukt houden in combinatie met een letter. Denk aan Office + W voor Word, of Office + X voor Excel.

Waar die dan geplaatst moet worden? Er zitten best wat toetsen op een standaard keyboard die het gros van de mensen nooit gebruikt. De 'dubbele' Windows-toets aan de rechterkant is daar een voorbeeld van. Die kan best vervangen worden door een toets die daadwerkelijk iets aan onze productiviteit toevoegt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten