NASA werkt aan luchtverkeerssysteem voor drones

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA werkt aan een verkeerssysteem voor drones. Op dezelfde manier als hoe vliegtuigen nu bestuurd worden, moeten de drones gereguleerd worden zodat het straks geen totale chaos in de lucht wordt.

Dat schrijft de New York Times vandaag. Volgens de krant werkt NASA aan een systeem waarmee commerciële drones veilig kunnen vliegen.

Verboden

Op dit moment zijn commerciële drones nog verboden in Amerika, maar bedrijven als Google en Amazon experimenteren al volop met de onbemande vliegtuigjes. Daarmee willen de bedrijven bijvoorbeeld pakketjes gaan bezorgen bij klanten, maar er zijn veel meer bedrijven die met drones aan de slag willen om bijvoorbeeld akkers in de gaten te houden voor boeren.

Obstakels vermijden

Met het systeem dat NASA uiteindelijk wil ontwerpen kunnen drones tot een hoogte van zo'n 120 tot 150 meter in de gaten worden gehouden. Dat is de maximale afstand die de meeste commerciële drones kunnen bereiken. Het systeem voorkomt dat drones tegen elkaar en tegen gebouwen vliegen.

Ook moet het nieuwe systeem het weer goed in de gaten houden. De meeste lichte drones kunnen niet goed vliegen in hevige wind en regen.

Gecomputeriseerd

Volgens één van de onderzoekers draait het systeem vooral om algoritmes die kunnen berekenen waar de drones wel of niet kunnen vliegen. Het systeem moet daarom bijna helemaal autonoom werken.

Regulering

Met de opkomst van goedkope drones die ook hobby'isten kunnen betalen, wordt de roep om duidelijke regulering steeds groter. Op dit moment is het per land volstrekt onduidelijk wat de regels zijn omtrent het vliegen met de drones. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA wil nog dit jaar met duidelijke regulering komen voor drones. Ook in Nederland wordt overlegd over drone-regulering.

Niet definitief

De onderzoekers van het ruimteagentschap merken op dat hun systeem niet bedoeld is als regulering voor drones. Op dit moment bestaan er nog geen grote problemen voor de vliegtuigjes, maar in de ttoekomst ontstaan die volgens de wetenschappers wel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten