Lifehack van de week: spelregels voor drones

Regelmatig kijkt PCM naar een interessante lifehack. Welke lifehack op het gebied van technologie maakt je leven makkelijker en vooral leuker? Deze week gaat de lifehack over welke spelregels er allemaal zijn voor het gebruik van drones.

Gisteren nog was het bijna raak op Schiphol. Daar was een Boeing van KLM bijna met een drone in botsing gekomen. Beide bevonden zich op nog geen dertig meter afstand van elkaar. In heel april was het in Nederland al drie keer raak, terwijl drones in een straal van 15 kilometer omtrek van Schiphol eigenlijk verboden zijn. 

Er zijn echter meer regels voor drones. In de lifehack van deze week worden al deze regels op een rij gezet. Op de website van het Ministerie van Veiligheid en Justitie staat een uitgebreide handleiding, genaamd Drones en Privacy, waar je alle informatie vindt. 

In deze lifehack worden alle punten nog even kort opgesomd. Zo heb je in veel gevallen geen vergunning nodig, tenzij je de drone beroepsmatig wil gaan gebruiken. Ook vind je in de lifehack alle zogenaamde no-flyzones, zones waar je niet met je drone de lucht in mag. Let op dat er soms ook tijdelijke no-flyzones ingesteld kunnen worden. Controleer dat dus eerst even voordat je gaat vliegen. 

Drones tot en met 25 kg vallen onder de Regeling Modelvliegen. Je vindt de zes belangrijkste regels daarvoor in de lifehack. Onder meer is het belangrijk goed verzekerd te zijn, niet boven mensen, gebouwen en bouwwerken te vliegen en de drone in het zicht te houden. Op dit moment werkt de regering aan een regeling speciaal bedoeld voor minidrones van onder de 4 kg. Let bij de aanschaf van je drone op dat deze niet te zwaar is, want dan moet je je aan nog striktere regels houden.

Alle regels, informatie en meer vind je in de volledige lifehack op de website Lifehacking.nl.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Hardware

Tags: drones, overheid, lifehack, spelregels