Hands-On review: Acer Revo One - krachtige minicomputer

Kleine en compacte computers worden meer en meer populair. Het lukt hardwarefabrikanten dan ook steeds beter om krachtige pc's te maken die niet veel groter zijn dan een broodtrommel. De Acer Revo One is slechts 15 bij 11 centimeter groot, maar toch passen er naast de standaard ssd nog eens twee extra harde schijven in. Hoe presteert dit kleine pc'tje?
De Acer Revo One is een krachtige minicomputer met voldoende aansluitingen en mogelijkheden. Ideaal als htpc naast je tv, maar ook prima als desktop-computer te gebruiken in de woon- en studeerkamer.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Eenvoudig extra opslagcapaciteit toevoegen
  • Opvallend ontwerp
  • Vrijwel geruisloos
  • Minpunten
  • Geheugen en ssd niet te upgraden
  • Teveel onnodige software

Omdat ik mijn htpc onder mijn televisie eigenlijk wat aan de grote kant vind, ben ik al een tijdje op zoek naar een goede vervanger. Een paar weken terug mocht ik de Intel Compute Stick testen, maar die vond ik eigenlijk net niet geschikt genoeg voor XBMC. Dat alles-in-een Windows-systeem op een hdmi-stick heeft namelijk een vrij trage Intel-processor aan boord, die niet heel erg geschikt is voor het afspelen van relatief zwaar hd-video.

De Acer Revo One daarentegen is geen hdmi-stick, maar een minicomputer die prima naast de televisie kan worden neergezet. Het kleine witte kastje in gebroken wit past prima in mijn woonkamer. Los van het uiterlijk - je moet er van houden - vind ik vooral de specificaties interessant. De Revo One heeft een redelijk snelle Core i5-processor op 2,2 GHz. Verder zit er 4 GB geheugen in en wordt gebruikgemaakt van een Intel HD 5500 grafische videochip. Dat zijn prima specificaties voor het afspelen van hd-video's. De mediacentersoftware Kodi draait er dus zonder problemen op, en dankzij de ingehouwde ssd van 128 GB is er voldoende opslagcapaciteit tot m'n beschikking.

Uitbreiding

De Acer Revo One kun je heel eenvoudig openmaken. Aan de achterkant zit een wit knopje en als je daarop drukt en tegelijkertijd de behuizing omhoog trekt, ben je binnen. Waarom zou je dat doen? Aan beide zijkanten van het systeemblok zit namelijk een bay voor extra 2.5 inch harde schijven. Ideaal dus als je dit apparaatje wilt inzetten als een mediacenter en extra opslagcapaciteit nodig hebt. De standaard ssd die erin zit, kun je overigens niet eenvoudig vervangen, maar dat is met 128 GB ook eigenlijk niet nodig, dat is prima voor het besturingssysteem en wat extra software, je films en series kun je gewoon kwijt op een van de (apart aan te schaffen) extra schijven.

Wel vind ik het werkgeheugen van 4 GB wat aan de krappe kant. Dit is op zich wel voldoende voor Windows 8.1 en Windows 10, maar als je de Revo One voor wat zwaardere taken wilt gebruiken, kan het al snel een bottleneck worden. Het geheugen - een so-dimm-module - is wel te vervangen, bijvoorbeeld voor een 8 GB-exemplaar, maar ook daarvoor moet je het hele systeem uit ellkaar halen.

Prestaties

De Acer Revo One draait met Windows 8.1 als een zonnetje en zelfs een upgrade naar de laatste versie van Windows 10 Preview ging zonder noemenswaardige problemen. Het enige nadeel van deze Acer en alle andere computers van dit bedrijf is het enorm aantal extra ongewenste software dat wordt meegeleverd. Zo zijn er aparte applicaties voor onder meer sites als Booking.com en eBay en daarnaast staan er ook specifieke Acer-applicaties op. Die kun je natuurlijk wel handmatig verwijderen, maar ik begrijp soms niet waarom al deze software - die waarschijnlijk niemand echt gaat gebruiken - wordt meegeleverd. Hoeveel worden computerfabrikanten betaald voor die extra software? En krijgen we als consument dan ook een goedkopere computer? Waarschijnlijk niet.

Tot slot

De Revo One van Acer is echt een bijzonder apparaat. Ik vind het vooral knap dat het bedrijf zoveel mogelijkheden in zo'n klein kastje heeft weten te proppen. Handig is vooral dat je de Revo One heel eenvoudig van extra harde schijven kunt voorzien, maar jammer is wel dat je de standaard harddisk en het geheugen niet makkelijk kunt upgraden. Toch vind ik dit systeem een prima vervanger voor een mediacenter, maar als kekke kantoor- of studeer-pc misstaat deze ook niet op je bureau.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Hardware

Tags: revo one