Creatives nieuwste topmodel biedt indrukwekkende specificaties, veel aansluitmogelijkheden en uitstekende geluidskwaliteit. PCM had de Nederlandse primeur en nam als eerste deze uitgebreide geluidskaart onder handen.

Eind 2011 introduceerde Creative een nieuwe audiochip, de Recon3D; aanvankelijk in een externe geluidskaart, later ook in PCI-Express formaat. De nieuwe chip was aanmerkelijk eenvoudiger dan de EMU20K2 die werd toegepast in de X-Fi geluidskaarten. In plaats van een volledig programmeerbare processor betreft het feitelijk een combinatie van een aantal DSP’s, AD- en DA-converters, een hoofdtelefoonversterker en de vereiste logica om de nodige in- en outputs aan te sturen. Al die zaken passen in een aanzienlijk kleinere chip, die schuil gaat onder een beduidend groter afdekplaatje. Als we dat afdekplaatje weghalen, zien we een chip die we ook al op een aantal moederborden hebben gezien – Creative ontwikkelde deze chip dan ook specifiek om ook aan OEM-partners een voordelige, goede audio-oplossing te leveren. Bij de eigen losse geluidskaarten draait het dan ook om de componenten eromheen, alsmede de aansluitmogelijkheden en extra hardware en software-functies.

Die zijn erg uitgebreid bij de Sound Blaster ZxR, het topmodel van de nieuwe, eind 2012 aangekondigde lijn. Deze meest luxe uitvoering bevat andere, (nog) hoogwaardigere componenten dan de ‘gewone’ Sound Blaster Zx en voegt hieraan een dochterbordje toe waarop zich digitale in- en uitgangen bevinden. Onderdeel van de meegeleverde software is Dolby Digital Live en DTS Connect functionaliteit: daarmee kan je in realtime een 3D-audiospoor van bijvoorbeeld een game omzetten naar Dolby Digital, respectievelijk DTS. Dat kan een aangesloten versterker met ingebouwde decoders vervolgens weer vertalen naar 5.1 surround geluid. Ook is het mogelijk een stereosignaal digitaal uit te sturen, al is daarvoor uiteraard geen Dolby of DTS vereist.

Daarmee ga je dan wel voorbij aan de op de Sound Blaster ZxR ingebouwde, hoogwaardige DA-converters. Dat zijn namelijk Burr-Brown exemplaren met een geclaimde signaal-ruisverhouding van maar liefst 124 dB. Op basis van onze test kunnen we die waarde niet helemaal behalen, maar we komen er voldoende dicht bij in de buurt om te kunnen stellen dat de Sound Blaster ZxR op dit vlak een van de beste geluidskaarten is die we ooit getest hebben. Mochten de op de kaart gebruikte op-amps nog niet goed genoeg zijn naar je smaak, dan kan je ze vervangen: een teken dat Creative de audioliefhebber ook in gedachten had bij deze kaart.

Ook de meegeleverde software is dik in orde. Naast de zaken die je verwacht, zoals volume- en equalizer-instellingen, biedt Creative een grote hoeveelheid extra functies. Sommige daarvan werken heel aardig, zoals de Crystallizer die kwalitatief minder goede gecomprimeerde geluidsbestanden nog wat kan oppoetsen. Het nut van andere lijkt in de praktijk gering tot afwezig, zoals de ‘Scout’-modus waarmee je in games tegenstanders die verder van je verwijderd zijn, eerder zou moeten kunnen horen. Ook zijn de profielen voor diverse gamegenres van twijfelachtig nut, maar wellicht ervaar je die beter met een hoofdtelefoon op.

Dat kan uitstekend met de Sound Blaster ZxR, want deze kan hoofdtelefoons met een weerstand tot 600 ohm aansturen. Daarvoor zorgt de ingebouwde hoofdtelefoonversterker, een Texas Instruments TI TPA6120. Die hoofdtelefoon kan je ook met grote jack-stekkers direct op de geluidskaart aansluiten, maar ook bevat de doos van de ZxR (en de Zx) een ‘audio control module’. Daarop zitten ook zowel 6,35 mm als 3,5 mm aansluitingen voor een headset, alsmede een volumeknop. Bovendien bevat deze module een ingebouwde stereomicrofoon. Samen met de ‘CrystalVoice’ techniek, Creatives naam voor een combinatie van ruis- en echo-onderdrukking, moet die het mogelijk maken om ook zonder headset maar gewoon met de speakers bijvoorbeeld een Skype-gesprek te voeren.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

geweldige geluidskwaliteit

Minpunten

geen 7.1 surround

duur!

Conclusie

Het lijdt geen twijfel dat de Sound Blaster ZxR een indrukwekkende geluidskaart is met uitstekende audiokwaliteit. De vraag is echter of deze de adviesprijs van 249 euro waard is. Zoals gezegd wordt de chip zelf ook toegepast op bepaalde (luxe) moederborden, waarbij ook de nodige software wordt meegeleverd. Ook de mede door Creative in het leven geroepen en vooralsnog alleen in combinatie met Creative chips gebruikte THX Studio Pro software is bij die moederborden inbegrepen. Daarbij moeten we direct opmerken dat de componenten die op deze geluidskaart gebruikt zijn vele malen beter zijn dan op de genoemde moederborden. De gemeten geluidskwaliteit is ontegenzeggelijk beter dan die van on-board oplossingen. Het verschil in dagelijks gebruik zal echter alleen degenen met de beste oren en speakers (of hoofdtelefoon) opvallen. Een laatste noot van kritiek is dat de Sound Blaster ZxR voor surround-geluid beperkt is tot 5.1. Waar veel geïntegreerde audiocodecs in systemen en op moederborden ook 7.1 bieden, is dat een teleurstelling – zeker juist ook voor de liefhebbers van ongecomprimeerde, hoogwaardige HD audiosporen zoals die op Blu-ray disc aanwezig zijn....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten