Voordelen van gaming-hardware voor de niet-gamer

Van desktops tot laptops, van monitoren tot muizen: het aanbod van apparatuur met het predicaat ‘gaming’ is momenteel groter dan ooit. Maar je hoeft geen gamer te zijn om dergelijke gaming-hardware te kiezen, het is namelijk ook interessant voor de niet-gamers.

In dit artikel stellen we een aantal recente producten uit de ‘gaming’-trend aan je voor, om een beter beeld te geven van de voordelen die deze producten bieden. Nadelen zijn er natuurlijk ook. In de eerste plaats betekent ‘gaming’ automatisch ook ‘duurder’. Soms is dat gerechtvaardigd, soms ook niet. Let dus goed op, voordat je tot aanschaf overgaat en doe wat onderzoek.

Daarnaast zijn sommige (maar niet alle) gaming-producten dermate opvallend vormgegeven, dat het welhaast pijn aan de ogen doet. Gelukkig zijn er vrijwel altijd alternatieven, die probleemloos en onopvallend integreren met je bestaande apparatuur. Het belangrijkste nadeel is wellicht nog wel dat je bepaalde voorzieningen helemaal niet nodig hebt. Zo is de meerwaarde van een zeer krachtige videokaart beperkt wanneer je geen games speelt (doet je dat wel, dan is de meerwaarde niet te overschatten).

Toch kan het gehele systeem voldoende interessant zijn, dat je zo’n extra op de koop toe kunt nemen. Zeker bij laptops kun je dan zeer krachtige, veelzijdige apparaten aanschaffen. We lopen de verschillende productcategorieën even door.

Gaming-laptop

Veel mensen geven de voorkeur aan een laptop als primaire computer. De processors van deze apparaten moesten de laatste jaren vooral ‘snel genoeg’ zijn; de verbeteringen zaten meer in het stroomverbruik. Voor wie dat ondergeschikt is aan rekenkracht, zijn gaming-laptops zeer interessante machines. De processor is dan een ‘gewone’ mobiele uitvoering, zelfs exemplaren met vier cores zijn uitstekend mogelijk.

Daarnaast bieden ze standaard doorgaans al meer werkgeheugen dan gebruikelijk, maar ook is dat vaak prima uitbreidbaar, bij de modernste modellen zelfs tot 64 GB. Dat is een flink contrast met de schamele 4 GB die nog altijd de standaard is in het winkelschap, en meestal ook niet uit te breiden. Voor de opslag bieden gaming-laptops overwegend zowel een snelle ssd als een harde schijf. Modellen met ruimte voor drie of zelfs vier afzonderlijke opslagstations zijn niet ongebruikelijk.

Ondanks deze extra mogelijkheden zijn gaming-laptops niet per definitie bakbeesten. Er zijn al exemplaren met een gewicht van minder dan twee kilo en zelfs nog een fatsoenlijke werktijd op een acculading. De prijzen beginnen bij zo’n 800 euro, maar kunnen uiteraard voor de meest luxe toegeruste modellen oplopen tot meer dan 4.000 euro.

Dan heb je wel een model met een heel snelle desktopprocessor, twee krachtige grafische kaarten, een ultra hd-beeldscherm en een overvloed aan werkgeheugen en opslagruimte. Doordat er veel meer valt aan te passen en te configureren, is het zeker mogelijk een uitvoering te vinden die aansluit bij jouw wensen en budget.

gaming-hardware

© PXimport

Gaming-pc

Indien rekenkracht echt de prioriteit heeft, is een desktop-pc nog altijd onverslaanbaar, ook qua prijs-prestatieverhouding. Gelukkig hoeven dat allang geen enorme torens meer te zijn, al zijn die nog zeker wel te koop als je de nodige uitbreidingsruimte behoeft. Natuurlijk kun je nog altijd een systeem op maat (laten) samenstellen, wat zeer veel flexibiliteit biedt, maar heb je daar geen zin in, dan zijn er dankzij het groeiende aanbod aan gaming-pc’s ook weer heel wat krachtiger modellen kant-en-klaar te koop.

Acer timmert hard aan de weg met zijn Predator-systemen. Vind je die wat te groot of het uiterlijk wat te opvallend, dan zijn de compacte Nightblade-pc’s van MSI wellicht een mooi alternatief. Deze hebben zeer bescheiden afmetingen, maar bevatten wel krachtige componenten en bieden toch nog uitbreidingsruimte voor bijvoorbeeld meer geheugen of opslagruimte. Het voordeel boven de momenteel veel aangeprezen mini-pc’s is dat de gebruikte processors aanmerkelijk sneller zijn, terwijl ze verhoudingsgewijs niet eens veel meer hoeven te kosten.

Als gamen voor jou minder van belang is dan gewoon vlotte prestaties, kan een instapmodel al een prima keuze zijn. Wel is het handig om te letten op aanwezigheid van een ssd als primaire opslag, want daar heb je bij elke pc of laptop al profijt van.

Gaming-toetsenbord

Wie er veelvuldig gebruik van maakt, zal veel profijt hebben van een degelijk toetsenbord. Helaas is het aanbod hiervan in de markt beperkt. Consumentenmodellen onderscheiden zich hooguit door een opvallend ontwerp of extra knopjes, maar de basis is meestal mager. Een rubberen mat met bolletjes, die ingedrukt worden om het elektrisch contact te maken waarmee een toetsaanslag wordt geregistreerd, veel meer heeft het niet om het lijf.

Na enig gebruik verliest het rubber zijn souplesse en wordt de aanslag stug of zompig. Mechanische schakelaars zijn veel minder gevoelig voor slijtage en bieden een duidelijker feedback bij het typen. Ook na langere tijd registeren ze nog altijd feilloos elke aanslag.

Om die reden zijn zogenaamde mechanische toetsenborden bij gamers populair. Nu zijn sommige modellen die op deze doelgroep zijn gericht nogal uitbundig qua ontwerp, maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Zo ziet de (overigens wel erg dure) Cherry MX-Board 6.0 er gewoon gelikt uit, maar ook een relatief betaalbaar model als de MSI GK-701 oogt zeker niet bijzonder ostentatief.

gaming-hardware

© PXimport

Gaming-muis

Ook voor muizen geldt dat het standaardaanbod in de winkel voornamelijk een lage prijs als voordeel heeft, tenzij je wel heel diep in de buidel wilt tasten voor een apparaat als de Logitech MX Master. Wederom is ook hier het geval dat muizen die op de gamer gericht zijn, kwalitatief al snel interessanter zijn. Gamers eisen een hoge mate van nauwkeurigheid en hebben doorgaans meer dan twee of drie knoppen nodig. Ook is een goede pasvorm voor deze doelgroep van groot belang, gezien het feit dat veel spelers uren achtereen de muis in handen hebben.

Door deze vraag is er een enorm aanbod aan ‘gaming’-muizen, zowel voor links- als rechtshandigen, met prijzen die uiteenlopen van zo’n 25 euro tot wel 200 euro. Er valt een stuk meer te kiezen dan bij het standaardassortiment, en dit soort muizen zijn zeker een blik waard wanneer je wel eens pixelprecies werk moet verrichten in bijvoorbeeld een beeldbewerkingsprogramma, of gewoon hecht aan een degelijk apparaat.

Lees ook: Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe muis

Gaming-headset

De meeste gamers geven de voorkeur aan een headset, oftewel een hoofdtelefoon met ingebouwde microfoon, boven bijvoorbeeld luidsprekers voor weergave van de gamemuziek en –geluiden. Deze apparaten zijn zelfs dermate populair, dat er een gigantische keuze is aan ‘gaming’-headsets, met zeer uiteenlopende prijzen.

Het aardige is dat vanaf een paar tientjes al zeer fatsoenlijke modellen te koop zijn, die ook ‘gewone’ muziek prima weergeven. Een Kingston HyperX Cloud bijvoorbeeld heeft misschien qua naam niet hetzelfde cachet als Sennheiser of Beyer Dynamic, maar levert voor pakweg 70 euro wel ongekend goede geluidskwaliteit. Ook als je dus graag naar muziek luistert, kan het de moeite waard zijn je oor te luister te leggen bij de gaming-afdeling van de computerzaak.

gaming-hardware

© PXimport

Gaming-monitor

Gaming-monitoren zijn doorgaans vooral geconstrueerd om snel beelden weer te geven, zonder na-ijleffecten. In snelle games is dat absoluut een meerwaarde, in het dagelijks gebruik heb je er minder aan – al is ook op het Windows bureaublad zichtbaar dat de cursor en vensters soepeler bewegen bij een verversingsfrequentie van 144Hz in plaats van 60Hz. Aangezien beeldschermen met deze technologie ruwweg twee keer zo duur zijn als standaardmodellen, ongeacht de resolutie of paneeltechniek, is het lastig ze aan te raden voor niet-gaming-gebruik.

Wel is het zo dat er uitstekende beeldschermen zijn die zowel voor games als voor algemene toepassingen geschikt zijn. Speel je dus graag (snelle) games, maar is het ook belangrijk dat je monitor bijzonder kleurecht is, dan kun je een model als de Eizo Foris FS2735 eventueel overwegen – maar schrik niet van de prijs: ruim 1000 euro.

Lees ook: de beste 4k-monitoren

Om het effect van ‘lag’ en het zogenoemde tearing van snel opgebouwde beelden te voorkomen, hebben fabrikanten van videokaarten en monitoren een nieuwe techniek in het leven geroepen die ervoor moet zorgen dat de timing tussen het beeld dat de videokaart uitstuurt en de monitor het kan weergeven, gelijk verloopt.

Je kent vast wel het effect van een video- of gamebeeld dat snel wordt afgespeeld, maar waarvan het beeld niet helemaal strak wordt opgebouwd en je kartelranden ziet. Nvidia gebruikt de G-Sync-techniek en AMD noemt het FreeSync.

Deze opties zorgen ervoor dat het beeld wordt gesynchroniseerd met de timing van het opbouwen van het beeld van de monitor. De monitor zelf moet deze functie echter ook ondersteunen, het werkt dus niet bij alle schermen. Monitoren en videokaarten met deze functionaliteit zijn ook een stuk duurder.

Tekst: David van Dantzig

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten