}
abonneren

The Movies

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Peter Molyneux, bedenker van ambitieuze titels als Black and White en Fable, heeft wederom een opzienbarende game gecreëerd.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Met The Movies kruip je in de huid van een filmmagnaat en bouw je je eigen filmimperium. Ook kun je zelf films schieten die je op internet kunt zetten. Ambitieuze projecten vallen of staan met de uitwerking…

Twee ineen

The Movies is eigenlijk twee games ineen. Of beter gezegd: game en moviemaker ineen. Aan de ene kant kun je namelijk een eigen filmimperium bouwen en alles regelen wat daarbij hoort (sim-game) en aan de andere kant kun je je volledig concentreren op het maken van films, waarbij de mogelijkheden bijna eindeloos zijn. Echter, als een spel twee dingen tegelijk probeert te doen, gaat het op beide vlakken meestal mis. Bij The Movies is dat totaal niet het geval.

Het sim-gedeelte

Bij het sim-gedeelte moet je met alles rekening houden: je moet decors bouwen, acteurs en regisseurs aannemen, een crew verzamelen, scriptschrijvers en overig personeel aannemen (zoals conciërges, bouwvakkers en assistenten), voorzieningen bouwen voor je filmsterren, je terrein goed onderhouden (is alles schoon en bereikbaar?) en natuurlijk films produceren en bakken met geld verdienen!
Als je de eerste keer het spel opstart kun je films maken in de jaren 20 of 30. Dat is het tijdperk waarin net de eerste geluidsfilms gemaakt werden. Naarmate het spel vordert komen er steeds meer decors, kostuums, technieken en tijdsperiodes die in toekomstige spelletjes direct beschikbaar zijn. Hoe meer je vrijspeelt, hoe meer mogelijkheden je krijgt. Je acteurs, figuranten, regisseurs en scriptschrijvers doen ervaring op per filmgenre waardoor ze beter worden in bijvoorbeeld sci-fi of horror. Er is echter genoeg ruimte voor verbetering; zo is er aan ander personeel dan acteurs en regisseurs weinig aandacht besteed, waardoor het zoeken naar de juiste man voor de klus omslachtig is. Ook het feit dat geplaatste gebouwen niet meer afgebroken kunnen worden is onlogisch en slecht voor de spelervaring.

Films maken

Het andere gedeelte van het spel is films maken. Je kunt dit automatisch laten doen, maar de echte liefhebber doet dit natuurlijk zelf. Er zijn heel veel voorgebakken scènes te kiezen die je aan elkaar kunt plakken. Je kunt met de Star Maker je eigen acteurs maken en plaatsen in het spel. Eigen muziek is toe te voegen en zelfs je eigen stem kun je opnemen en gebruiken in de film. Ook ondertitels kunnen worden toegevoegd. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, maar een goede film in elkaar zetten kost veel tijd. Als je klaar bent, kun je de filmpjes exporteren en bewaren of op internet zetten. Op de website van de game heb je de mogelijkheid je kunsten aan anderen te vertonen en het werk van anderen te bekijken. Er staan al heel wat films online en als Activision dit slim aanpakt, hebben we hier misschien wel te maken met een geduchte concurrent van de Sims.

Eén van de twee

Het is moeilijk beide tegelijkertijd goed te doen. Wil je een mooie film maken, dan zit het sim-gedeelte je in de weg, door allerlei managementprobleempjes waar je niets van wilt weten. Gelukkig kun je alle sim-achtige opties uitschakelen en jezelf veel geld geven zodat je bijna niet beperkt wordt. Voordat je lekker aan de slag kunt met films maken is het aan te raden om eerst het sim-gedeelte goed te spelen, zodat je meer mogelijkheden vrijspeelt.

Conclusie
The Movies is leuk en combineert de twee onderdelen goed met elkaar. Een aanrader voor wie eens wat anders wil en voor creatieve geesten die bereid zijn veel tijd te stoppen in het maken van films. Laat die Star Wars-odes maar komen!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI