}
abonneren

Grand Theft Auto: San Andreas

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Wilde iedereen vroeger bij de 'good guys' horen? Da's in Grand Theft Auto: San Andreas wel anders. Heel anders!
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

De politie is maar een stelletje corrupte sukkels en de gangsta's zijn de helden van de ghetto. Rockstar Games zal dit beeld alleen maar versterken met hun nieuwste versie uit de Grand Theft Auto serie: San Andreas (GTA: SA).
GTA: SA is alweer het vijfde deel uit de succesvolle reeks. Elk deel was tot nu toe een succes. Helemaal het vierde deel, Vice City, heeft hoge ogen gegooid en heeft voor een flinke 'GTA fanbase' gezorgd. Hierdoor moet San Andreas aan hoge verwachtingen voldoen en fans keken dan ook gespannen uit naar dit nieuwste deel. In oktober 2004 kwam hij uit voor de Playstation 2 en sindsdien zijn er wereldwijd 12 miljoen exemplaren verkocht. Pc-gamers moesten nog een dik half jaar geduld hebben voordat zij deze titel konden spelen.

Welcome home Nigga

Het verhaal begint wanneer Carl Johnson (in gangsta-taal CJ) terugkeert in zijn geboortestad Los Santos. Zijn moeder is op brute wijze vermoord, zijn familie en homeys zijn elkaar uit het oog verloren en op het slechte pad geraakt. De stad is gek geworden en schietpartijen zijn aan de orde van de dag. De families zijn hun macht kwijtgeraakt en de vijandige gang 'Da Ballas' heerst over de straten van San Andreas. Tijd voor CJ om samen met zijn bro's weer orde op zaken te stellen, de Ballas te nailen en naam te maken in zijn ouwe stad. Waar Vice City duidelijk geïnspireerd is door maffiafilms als Scarface, is San Andreas geïnspireerd door films als 'Menace II Society' en 'Boyz N the Hood'.

Da prize of Freedum

Net als in Vice City is er in San Andreas weer heel veel vrijheid. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk in San Andreas. Zo kun je fietsen, autorijden, mensen beroven, gokken, daten, de held uithangen, taxichauffeur spelen, 'pigs killen' (politiemannen doden), inbreken, boten besturen en zelfs vliegen. De omgeving is divers en immens groot. Zo bestaat GTA: SA uit Los Santos (Los Angeles), Las Venturas (Las Vegas) en San Fierro (San Fransisco).
Ook kun je kennismaken met het plattelandsleven buiten deze grote steden. Elk voertuig in de game is te besturen; van kinderfiets tot bulldozer tot politieauto tot vliegtuig. Deze voertuigen, vooral de auto's, zijn vrij gemakkelijk te stelen. Gewoon de bestuurder een klap voor zijn kop verkopen en hem uit zijn auto smijten.
Deze mate van vrijheid is heerlijk, maar kan ook overrompelend zijn. Zo kun je in de eerste vijf minuten in het spel al in het ziekenhuis belanden omdat er gangsta's op je beginnen te schieten. Behalve vrijheid bevat het spel ook een heuse verhaallijn die CJ langs alle steden en gebieden van het spel brengt. Daarnaast zijn er wel honderden submissies die je kunt uitvoeren. Zo kun je voor taxichauffeur spelen, een ziekenwagen besturen of boeven vangen op een zelf gestolen politiemotor. De missies verschillen en laten steeds andere aspecten van het spel zien. Met deze missies verdien je vaak geld en respect. Want in GTA: SA wordt het geweld nog net niet verheerlijkt, maar het wordt wel beloond. Die leeftijdsaanbeveling van 18 jaar en ouder staat dan ook niet voor niets op de doos.

Yo Brother must grow

CJ heeft vele statistieken. Train je veel in de sportschool, dan ben je een sterke bink die flinke klappen kan uitdelen. Fiets of ren je veel, dan neemt je conditie toe en kun je langere afstanden rennen; gemakkelijk voor als de politie op je hielen zit. Maar eet je te veel pizza, dan word je een dikzak met een slechte conditie. Ook kun je naar de kapper voor een nieuw flitsend kapsel en is het zelfs mogelijk je auto te voorzien van een nieuwe stereoinstallatie. In de statistieken wordt ook bijgehouden hoe hard de politie naar je op zoek is, hoeveel respect je hebt (te verkrijgen door het vervullen van missies) en hoeveel misdaden je hebt gepleegd. Deze lijst is zelfs te exporteren naar een html-file zodat je hem naar je vrienden kunt versturen.

Whats on da radio

Er zijn vele radiostations in San Andreas die allemaal in de auto te beluisteren zijn. Zo zijn er rap-kanalen, classic rock-kanalen enzovoort. Deze stations worden begeleid door DJ’s waarvan de voiceovers erg goed zijn gedaan. Hier zijn ook niet de minste mensen voor aangetrokken. Denk aan Samuel L. Jackson, Axel Rose en Ice T. Ook is het mogelijk, als de radiokanalen je niet aanstaan, je eigen mp3-lijst te maken en deze tijdens het spel te luisteren. Een leuke extra!
De speelbaarheid van GTA: SA is goed en de game is prima te spelen met de combinatie muis en toetsenbord of analoge gamepad. Wel zijn er af en toe kleine onhebbelijke bugs die nog weggepatched moeten worden. Zo valt de muis heel soms uit, wil de gamepad wel eens niet reageren en vallen de geluidseffecten soms weg. Deze kleine bugs komen gelukkig niet regelmatig voor en zijn daardoor niet storend. Ze verhinderen niet de voor de rest prima gameplay. Een wat grotere bug trad in ons gamesysteem op waarin we net twee GeForce 7800GTX kaarten in SLI-modus hadden geplaatst. GTA: SA kon hier niet mee overweg en bleef om de haverklap hangen. Pas nadat we SLI hadden uitgeschakeld reageerde de game weer normaal, echter zonder het voordeel van de twee grafische kaarten. We wachten met smart op de patch!

Conclusie
Dat GTA: SA een kwalitatief hoogwaardig spel is, staat buiten kijf. De mogelijkheden zijn eindeloos en de graphics, muziek en geluid zorgen voor een echte ghettosfeer. Wel moet het 'Gangsta'-gebeuren je aanspreken. Snap je niet waarom rapper 50 Cent zo moeilijk loopt en waarom Eminem altijd boos is, dan zal de jojojo Nigga-stijl van dit spel je waarschijnlijk afstoten. Maar voor iedereen die graag zijn onderbroek boven zijn broek uit laat steken, vriend en vijand uitmaakt voor bitch en graag wijdbeens loopt, is dit spel een droom die werkelijkheid wordt. In GTA: SA ben je da bomb!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI