}
abonneren

Battlefield 2

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Moderne oorlogsvoering blijft een populair genre in de fps-wereld (first person shooter). Elke maand weer proberen gamesontwikkelaars de zoveelste variant te slijten aan de schietgrage consument.
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Minpunten

Deze keer probeert EA Games het met Battlefield 2, de langverwachte opvolger van het op één na meestgespeelde multiplayerspel, Battlefield 1942. Denk niet dat Battlefield 2 slechts een upgrade is. Deel 2 is op alle fronten verbeterd. Het spel heeft een totaal nieuwe grafische engine gekregen die speciaal voor dit spel is ontwikkeld, spelers kunnen gemakkelijker met elkaar communiceren en door het spel in de moderne tijd te plaatsen moet de speler ook nieuwe tactieken aanwenden om de vijand te verslaan.

Nieuwe engine

Wat direct opvalt zijn de indrukwekkende graphics. De omgeving, de manschappen en de voertuigen zijn zeer gedetailleerd weergegeven. Wanneer een tank langs u dendert ziet u de schaduw van de elektriciteitskabels over het voertuig heen vallen en het lijkt bijna of u het licht van de middagzon ziet reflecteren in de gladde tegels van een Irakees plein. Ook de modellen van de soldaten zijn ongekend gedetailleerd. Elk onderdeel van het uniform is afzonderlijke gerenderd en wanneer een soldaat langs u loopt, dan kunt u zijn uitrusting horen kletteren tegen zijn lichaam.
De voertuigen zijn realistisch vormgegeven en het uiterlijk wordt aangepast aan de missie en het slagveld. Zo heeft een Hummer die is uitgerust voor anti-tankdienst zware pantserplaten en kanonnen, terwijl een Hummer in een andere missie helemaal gestript is. Ook de 'physics' zijn verbeterd. Niet langer kunt u zich verstoppen achter houten hekjes. Kogels schieten voortaan dwars door muren, houten wanden en metalen platen heen. De geluidseffecten zijn eveneens onder handen genomen; wanneer je vlakbij een schietend kanon staat of wanneer er een granaat naast je inslaat, duizelt het je. Dit gebeurt zelfs wanneer je door een straat loopt en ergens achter je een tank op de vijand voor je schiet.

Gameplay

Battlefield 2 weet een goed evenwicht te vinden tussen realisme en gameplay. De omgeving, voertuigen, soldaten, geluiden en 'physics' zijn realistisch, maar dit verstoort niet de arcade-achtige gameplay die onontbeerlijk is voor uitdagende multiplayerspellen. Goed uitgewerkte arcade-elementen zijn de power-ups en de 'healing potions'. De power-ups zijn de rugzakken van gedode vijanden. In die rugzakken vind je extra munitie, upgrades van je wapens of geheel nieuwe wapens. De healing potions bestaan uit hospiks en monteurs die rondlopen over het slachtveld en die je, of je voertuig, oplappen. Realistisch is de snelheid waarmee je wapens leegschiet. Dit zorgt voor spannende momenten wanneer je achter een muur je wapen herlaadt, snel een aantal schoten afvuurt op de dichtstbijzijnde vijandelijke soldaten en dan alweer moet herladen, terwijl de vijand steeds dichterbij komt. Ook het naderbij komen van vijandelijke tanks zorgt voor de nodige paniek. Je probeert zo snel mogelijk een veilige plek achter een muur op te zoeken of een kanon te bemannen waarmee je de tank kunt vernietigen.

Verbeterde communicatie

Battlefield 2 heeft nieuwe tools voor communicatie tussen spelers. Het kan er op het slagveld heftig aan toe gaan en dan is snelle communicatie belangrijk. Bepaalde zinnen en commando's voert het spel automatisch uit. Wanneer je bijvoorbeeld een wapen op een vijandelijke tank richt, dan zegt uw soldaat automatisch 'enemy tank spotted!'. De tank wordt meteen zichtbaar op de kaart, zodat iedereen deze kan zien. Praten met je teamgenoten is eenvoudig: je richt je gewoon op de juiste speler en drukt een toets in om met hem te praten.

Conclusie
Perfecte multiplayer gameplay, uitstekende graphics en physics, intense realistische gevechten en nog leuk om te spelen ook. Battlefield 2 is een waardige opvolger van zijn illustere voorganger en een spel dat elke doorgewinterde multiplayerfanaat in huis moet hebben.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI