}
abonneren

Age of Empires III

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Jaren hebben we gewacht op Microsofts nieuwste deel uit de succesvolle Age of Empires-reeks. De nieuwste Age of Empires draait om Amerika.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Age of Empires III (AoE3) is een real time strategy game (rts) die u alleen of met meerdere spelers via een netwerk of internet kunt spelen. Bij AoE3 draait het om verovering. Dat proces beslaat verschillende perioden (ages) en het is uw taak om uw beschaving te laten overwinnen. Elke periode staat voor verschillende ontwikkelingen en technologie. Hoe verder uw beschaving zich ontwikkelt, hoe sterker uw technologie wordt en des te effectiever u bent in de strijd. Dat principe wordt al vanaf deel 1 gehandhaafd en bij ieder deel gaan we verder in de tijd. Waar deel 1 draait om de oertijd en deel 2 om de middeleeuwen, gaat deel 3 over het koloniseren van de Nieuwe Wereld.

Domme burgers

De gameplay is bijna exact hetzelfde als in deel 1 en 2, met hier en daar wat toevoegingen. Dit geeft de fans van het genre een vertrouwd gevoel. U moet nog steeds manschappen trainen en elke burger moet u vertellen wat voor taak hij moet uitvoeren. De burgers zijn overigens behoorlijk dom, zodat u elke stap moet voorkauwen. Geeft u bijvoorbeeld de opdracht om hout te kappen, dan gaat de burger zitten duimendraaien zodra de boom is omgevallen, tot u hem vertelt dat hij de boom ernaast ook moet kappen. Het was fijn geweest als hij zelf tot die conclusie kwam. Ook is de overlevingsdrang van de burgers niet sterk. Worden ze beschoten, dan gaan ze ongestoord door met hun werk, net zolang tot ze dood zijn. Ze kúnnen wel terugschieten, maar dat moet u ze dan eerst vertellen.

Een rts concentreert zich meestal op óf strijd óf bouwen. AoE3 doet geen concessies en telt beide even zwaar mee. Dat gaat best goed, maar toch staan de domme burgers en de trage manier van opdrachten geven (het macromanagement) de strijd soms in de weg. Bent u net verwikkeld in een belangrijke veldslag, dan wilt u niet Jan en Toos Kolonist vertellen wat ze nu weer moeten gaan doen, maar u hebt wél de grondstoffen van hun harde werk nodig. Een schip bouwen zonder hout blijft immers lastig. Gelukkig is er ook nog de markt waar u grondstoffen kunt kopen en verkopen.

Nieuwe toevoeging

Behalve dat de game grafisch prachtig is geüpdate, zijn er nieuwe opties toegevoegd. De leukste is dat u goederen en versterkingen kunt laten sturen vanuit uw thuisstad. Dat kost punten die u verdient door te bouwen, vijanden te verslaan en manschappen te trainen. De stad ontwikkelt zich naarmate u verder komt.

Het is mogelijk het spel zo in te stellen dat wanneer u soldaten selecteert, burgers automatisch genegeerd worden. Zo lopen deze niet per ongeluk mee naar het slagveld. Natuurlijk is het, zoals bij elke hedendaagse rts, mogelijk om groepen te vormen van manschappen die u toekent aan een cijfertoets. Gebouwen en boten worden automatisch gerepareerd en dat scheelt tijd en handelingen. De laatste toevoeging is een onsterfelijke held die in kracht en eigenschappen groeit. Behalve de thuisstad is er naar onze mening weinig schokkends aan het spel toegevoegd.

Conclusie
Age of Empires III bewandelt de vertrouwde weg en vormt een solide rts voor fans van het genre. Het is vooral de naam waardoor AoE opvalt in de massa rts-games.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI