}
abonneren

Serif PhotoPlus X5

Net als DrawPlus is ook PhotoPlus een manusje-van-alles. Het pakket is in essentie een fotobewerker (denk aan Photoshop Elements van Adobe), maar doet ook animaties en kent geavanceerde filters.
Serif heeft een aantal handige functies aan PhotoPlus toegevoegd en het programma kan zich op dat gebied meten met (voornamelijk) Photoshop Elements. Het gebruiksgemak blijft helaas achter.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • goede organizer
  • prima hdr-ondersteuning
  • Minpunten
  • weinig gebruiksgemak

Op veel momenten doet PhotoPlus X5 aan grote broer Photoshop denken. Zo heeft PhotoPlus een Organizer-applicatie, waarin je je fotobibliotheek kunt beheren. Deze zelfstandige organisatiemodule biedt een goed overzicht. Zo kun je foto’s organiseren per album, map, datum, tag of waardering. De Organizer is handig, maar het toevoegen van foto’s werkt soms tegenintuïtief. Vanuit de bibliotheek kun je foto’s doorsturen naar PhotoPlus of ze bewerken in de PhotoFix-editor om direct filters of andere basiseffecten toe te passen.

Een andere bekende functie is hdr, waar PhotoPlus ook mee overweg kan. De hdr-engine is niet zo geavanceerd als in andere (duurdere) pakketten, maar de toevoeging ervan is in deze prijsklasse een plus. Datzelfde geldt voor de ingebouwde raw-ondersteuning: als je als (semi)professionele fotograaf werkt, is een importfunctie voor dit bestandsformaat essentieel.

PhotoPlus heeft net als MoviePlus een beetje last van onduidelijk interfaceontwerp. Hoewel er veel tools worden meegeleverd, zijn ze niet heel intuïtief. Gelukkig worden er op de How To-tab veel functies uitgelegd. De eenvoudigere handelingen kun je vanaf die tab direct uitvoeren door op Do this for me te klikken. 

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Fotobewerking, Serif, photoplus

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI