}
abonneren

Photoscape 3.6.3

Photoshop CS heeft de wereld veroverd als hét programma voor fotobewerking, maar is berucht om zijn ingewikkelde besturing. Er zijn wel minder complexe fotobewerkers op de markt, maar zijn die lichtere programma’s ook volwaardige alternatieven? Of kunnen we echt niet om Photoshop CS heen?
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • erg makkelijk onder de knie te krijgen
  • mogelijkheid om fotoboekjes te maken
  • Minpunten
  • zeer beperkte bewerkingsmogelijkheden

Een gratis fotobewerkingsprogramma gemaakt door het Koreaanse MOOII Tech. Doel van de makers was een eenvoudig bewerkingsprogramma te creëren waarmee mensen snel foto's kunnen bewerken die ze met de digitale camera of telefoon hebben gemaakt. Het idee is overigens wel dat je die foto's snel op je pc zet, want het programma werkt niet op de Mac of op de mobiele besturingssystemen.

De interface van Photoscape verschilt sterk van die van Gimp en Paint.Net – het programma heeft meer weg van een programma als Picasa dan van een fotobewerker als Gimp. Paint.Net en Gimp richten zich vooral op het bewerken zelf. Door maskers en lagen aan te brengen kan je de mooiste en meest ingrijpen bewerkingen uitvoeren. Bij Photoscape is dat niet zo, je kunt er vooral terecht voor aanpassingen als rode-ogenreductie, bijsnijden van afbeeldingen, rechtzetten van de horizon en achtergronden vervagen. Een kameel uitrusten met een foto van je eigen hoofd kan je eigenlijk wel vergeten. Overigens werken alle mogelijkheden bij Photoscape wel heel intuïtief. Het is goed te zien dat je niet eerst een boekje moet doornemen om een aanpassing te doen. Samenvoegen van foto's is bijvoorbeeld een drag-and-drop-functie. Bovendien staat er bij veel opties uitleg, die ook nog eens in het Nederlands beschikbaar is.

Het programma kent een heel aantal praktische toepassingen. Zo kan je er onder andere een fotoboek mee maken, de pagina-editor zit gewoon in het programma verwerkt. De editor is overigens niet wezenlijk anders of beter dan die van de gratis fotoboekprogramma's die je online kunt vinden. Het programma kent ook een kijkboek, een functie die is te vergelijken met die van de Windows Photo Viewer. Bovendien geeft het programma een direct overzicht van je Windows-mappen. Verder kan je ook een gif-animatie maken. Meerdere foto's worden dan achter elkaar geplakt en deze kan je dan in- en uitfaden. Leuk voor een fotolijstje. Photoscape legt verder een verbinding met Flickr en laat die foto's ook in het startscherm zien. Suf is wel dat het programma niet een ingebouwde Flickr-connectie heeft. Alles bij elkaar is Photoscape dus vooral geschikt voor mensen die hun vakantiefoto's vooral snel willen verwerken in een fotoboek, niet zozeer voor de excentriekeling die hele collages wil gaan maken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Fotobewerking, Photoscape

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI