}
abonneren

Paint.NET 3.5.10

Photoshop CS heeft de wereld veroverd als hét programma voor fotobewerking, maar is berucht om zijn ingewikkelde besturing. Er zijn wel minder complexe fotobewerkers op de markt, maar zijn die lichtere programma’s ook volwaardige alternatieven? Of kunnen we echt niet om Photoshop CS heen?
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • erg gebruiksvriendelijk
  • standaardbewerkingen kan je snel uitvoeren
  • Minpunten
  • werkt alleen op Windows
  • geen beheer- en tagtools

Paint.Net is ook een opensource project en gratis te downloaden via de website getpaint.net. Het project werd gestart op de Washington State University in de Verenigde Staten en was oorspronkelijk bedoelt als een alternatief voor Microsoft Paint (het programma lijkt er ook wel een beetje op). Gaandeweg is Paint.Net echter uitgegroeid tot een gebruiksvriendelijk fotobewerkingsprogramma. Het is een echt vrijwilligersproject en de website wordt om donaties gevraagd om het programma te onderhouden. Omdat de makers het vizier op paint hadden gericht, heeft het programma wel een sterke Microsoft-focus. Het gevolg is dat Paint.Net niet voor ieder besturingssysteem geschikt is – het werkt bijvoorbeeld niet op de Mac.

De navigatie in Paint.Net is te vergelijken met die van Gimp. Alle opties zitten verstopt onder de centrale menubalk en je kunt enkele bewerkingsbalken aan- en uitzetten. Net als bij Gimp gebruik je de tools om bepaalde gebieden in de foto te selecteren en je kunt dan een bewerking uitvoeren met de verschillende menu-opties die je vindt onder Adjustments. Het aantal aangeboden opties is op zichzelf beperkt. Zo bevat Gimp gereedschappen als Smeren, Vervagen of Klonen met perspectief, maar moet je het bij Paint.Net doen met meer standaardgereedschappen als Gum en Lasso-select. Pluspuntje ten opzichte van Gimp is wel de automatische koppeling met scanners en camera's. Door onder File op de Acquire-optie te klikken kan je al het fotomateriaal van aangesloten apparaten met een druk op de knop binnenhalen.

Hoewel het programma dus op zichzelf minder opties heeft dan Gimp, is het voor eenvoudige fotobewerking prima geschikt. Eenvoudige kleurselectie, bijzondere tekeneffecten toevoegen of foto-onderdelen verscherpen of vervagen, het zit erin en het werkt prettig. Bovendien kan je ook in Paint.net met lagen werken en hiërarchie daartussen aanbrengen. Een figuur in een foto van een ander hoofd voorzien is hierdoor ook mogelijk, maar het is nog een behoorlijke klus om het mooi te krijgen. Je moet op detailniveau kleuren selecteren en per gebiedje aanpassen. Opvallend is verder dat je met Paint.net een groot aantal effecten kunt doorvoeren. Zo kan je van je foto een olieverfschilderij maken of een pentekening.

Paint.Net heeft verder geen opties om foto's te beheren, zoals je die wel hebt in programma's als Paintshop Pro en Elements. Het idee achter het programma is onder andere dat je er foto's mee op canvas af kunt laten drukken, onder Image in het menu heb je de mogelijkheid een foto op de gewenste canvasgrootte uit te snijden. Echt een finale bewerking van een print dus.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Fotobewerking, Paint.net

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI