Picasa, de gratis fotomanager van Google, krijgt concurrentie van het eveneens gratis Corel SnapFire. Met beide programma’s kunt u digitale foto’s beheren, presenteren en verwerken, maar met welke gaat dat het beste?

Nederlanders zijn dol op alles dat gratis is, dus Google Picasa 2.0 wordt ook bij ons veel gebruikt om digitale foto’s te beheren. En laten we eerlijk zijn, gratis betekent niet automatisch inferieur, dus wat is er beter dan Picasa als dat gratis èn goed is? Het antwoord luidt misschien: Corel SnapFire, want ook dat is gratis. Maar is het net zo goed als Picasa?

Corel SnapFire kan automatisch uw schijf of bepaalde mappen doorzoeken naar beelden, maar daarna wordt het fotobeheer toch wel erg rudimentair. Toevoegen en zoeken op trefwoorden lijkt geheel te ontbreken in SnapFire, waarmee het beheer van een grotere collectie foto’s erg lastig wordt. Er is weliswaar een mogelijkheid om woorden toe te voegen aan een beeld via het ‘Bijschrift’ veld onder ‘Fotoinformatie’, maar u kunt helaas weer niet zoeken op de inhoud van dit veld. Daardoor is het toch niet mogelijk om dit veld als een trefwoordenverzameling te gebruiken. De enige manier om foto’s terug te vinden is zoeken op zaken als naam, grootte, datum, of op markeringen die u er aan hebt gegeven zoals één tot vijf sterren waardering. Dat is hopeloos onvoldoende om een fotoverzameling van een beetje omvang te beheren, waardoor SnapFire als fotomanager genadeloos door de mand valt.

Het selecteren van foto’s om daar iets mee te doen als een diashow te maken, gaat in SnapFire wat anders dan in Picasa. In plaats van te zoeken op trefwoorden en vervolgens met de overgebleven beelden aan de slag te gaan, kunt u in SnapFire de gewenste beelden via bladeren opzoeken en dan in een ‘Fotolade’ slepen. Dat is een soort tijdelijke opslag onderin beeld, en met die selectie gaat u aan het werk. U kunt meerdere fotolades hebben, en die een eigen naam geven. De mogelijkheden die SnapFire daarbij biedt, zijn redelijk vergelijkbaar met die van Picasa. Eenvoudige beeldbewerking kunt u in het programma zelf doen, voor meer geavanceerde bewerkingen kan Corel Paint Shop Pro worden geopend (als u dat ook geïnstalleerd hebt). De interface van de fotobewerking verraadt dat de makers van Paint Shop Pro achter dit programma zitten, want de dialoog voor bijvoorbeeld ‘Fotocorrectie’ lijkt zo uit PSP te komen.

De diashow van SnapFire (die ‘presentatie’ genoemd wordt) heeft iets meer mogelijkheden dan die van Picasa. U krijgt een ‘storyboard’ waarin de volgorde van de beelden zelf kunt bepalen, maar daar blijft het ook bij. Er zijn geen mogelijkheden om overgangen tussen beelden te veranderen en ook visuele grapjes als ‘Ken Burns effecten’ (en inzoomen of bewegen over een beeld om zo als het ware een film te maken) zijn niet beschikbaar. Via de ‘delen’ knop kunt u een presentatie per e-mail naar iemand versturen, zowel in het oorspronkelijke formaat als in een compact ‘SnapFire’ formaat. De ander moet dan wel een reader downloaden om de show te kunnen bekijken, en die is alleen voor Windows beschikbaar. De laatste optie van SnapFire is het maken van collages, kalenders, wenskaarten en albumpagina’s, en die dan afdrukken op uw eigen printer. Er is geen koppeling naar een online service om dat daar te laten doen, behalve voor het bestellen van losse afdrukjes.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Diashow heeft meer mogelijkheden van die van Picasa

  • Gratis

  • Standaard geen mogelijkheid om met trefwoorden te werken

  • Beperkte zoekmogelijkheden

Persoonlijk hebben we graag geld over voor een ik er graag geld over voor een fotomanager met goed trefwoordensysteem. Corel SnapFire is als fotomanager geen partij voor Picasa. Daar is dit programma gewoon niet goed geschikt voor. De meegeleverde extra opties zijn leuk, met name SnapFire-presentaties.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten