}
abonneren

Corel PaintShop Pro X5

Photoshop CS heeft de wereld veroverd als hét programma voor fotobewerking, maar is berucht om zijn ingewikkelde besturing. Er zijn wel minder complexe fotobewerkers op de markt, maar zijn die lichtere programma’s ook volwaardige alternatieven? Of kunnen we echt niet om Photoshop CS heen?
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • veelzijdig
  • ondersteunt veel bestandsformaten
  • Minpunten
  • relatief complex

Wanneer je fotobewerkingsprogramma’s bespreekt, kan je er eigenlijk niet onderuit om ook een programma uit de Corel-familie te kiezen. Corel is een softwaremaker die zich specialiseert in grafische programma's. Verschillende daarvan zijn geschikt voor het bewerken van foto's en wij bekijken hier het programma Corel PaintShop Pro X5. Anders dan Gimp en Paint.Net is het programma niet gratis, maar betaal je een eenmalig bedrag van € 69,98. Je hebt dan echter wel een functiepalet dat vergelijkbaar is met de Photoshop-familie.

Installatie is niet moeilijk, maar duurt wel even wat langer dan bij de andere programma's (ook het opstarten kost wat extra tijd). Let bij de installatie verder wel even op dat je niet de vervelende toolbar installeert. PaintShop Pro is een behoorlijk complex programma, maar de makers bieden wel de nodige uitleg. Wanneer je het programma voor het eerst start, zie je in de rechterkant van je scherm een Hints-werkbalk met uitlegvideo’s voor alle opties van het programma. Als je het programma opstart, verschijnt er een Corel-gids. Hoewel al deze hulp erg prettig is, werkt Corel wel wat minder intuïtief dan een programma als Photoshop Elements 11 (zie verderop).

Corel PaintShop Pro heeft drie programmaonderdelen: Beheren, Aanpassen en Bewerken. Onder Beheren kan je aangeven waar in de Windows-mappen je de foto's precies wilt hebben en kan je foto's uploaden naar Flickr of Facebook. Ook is het mogelijk om metadata toe te voegen aan foto's en gezichtsherkenning toe te passen. Onder Aanpassen vind je allerlei eenvoudige verbetertools, zoals rode-ogenreductie en het doorvoeren van effecten. Je kunt in dit menu trouwens ook uploaden naar Facebook en door dat soort overlap is niet helemaal duidelijk waarom de menustructuur zo in elkaar zit.

Het hart van een fotobewerkingsprogramma is uiteraard het bewerken zelf. Het programma heeft eenzelfde veelzijdigheid als Elements en alle belangrijke bewerkingsmogelijkheden zitten erin. Zo zijn er speciale tools om krasjes en objecten te verwijderen, zijn er snelkoppelingen om afbeeldingen (zoals tekstballonnen) in te voegen en zijn er allerhande mogelijkheden om te spelen met licht en kleur. Het programma heeft daarbij, enigszins vergelijkbaar met Instagram, één-stap-aanpassingsmogelijkheden. Zo kan je met een druk op de knop ruisverwijdering doorvoeren. Werken met lagen kan ook in Paintshop Pro.

Paintshop Pro is ook goed in het herkennen en openen van heel verschillende typen bestandsformaten. Uiteraard raw, png, jpeg en gif, maar ook een heel aantal obscure alternatieven, hetgeen een duidelijke plus is ten opzichte van Elements, dat een beperkter scala aan bestandsformaten ondersteunt. Verder is het aardig dat je ook 3D-effecten kunt invoegen, iets wat bij veel eenvoudige fotobewerkers niet kan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Fotobewerking, Corel, paintshop pro x5

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI