}
abonneren

Adobe Photoshop Elements 11

Photoshop Elements is alweer aan versie 11 toe. Adobe heeft ook hier niet alleen nieuwe functies toegevoegd, maar vooral ook eens kritisch naar de interface gekeken.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • vereenvoudigde interface
  • plaatsbepaling via Places
  • Refine Edge-mogelijkheid
  • Minpunten
  • Curven nog steeds beperkt

Als je steeds weer nieuwe functies toevoegt aan een programma, ontkom je er niet aan dat het minder overzichtelijk wordt en daarmee minder gebruiksvriendelijk. Voor een “powerhouse” programma als Adobe Photoshop CS6 is dat misschien niet zo heel erg, maar voor een beeldbewerkingsprogramma dat juist voor de gewone, niet-professionele gebruiker bedoeld is, wordt dat gaandeweg een nadeel. Vandaar dat Adobe bij de introductie van Photoshop Elements 11 zich nu eens niet gericht heeft op het toevoegen van zo veel mogelijk nieuwe foefjes, maar vooral de interface onderhanden nam. Photoshop Elements 11 moest vooral weer dat eenvoudig te begrijpen programma worden, waarbij krachtige beeldbewerkingsfuncties verstopt zitten achter simpele knoppen en schuifjes in de Quick- en Guided-modi, maar ook volledig kunnen worden vrijgegeven in de Expert-modus. De interfaceverbeteringen gelden dan ook voor alle drie de modi: ook als je kiest voor Expert zal meteen opvallen dat bijvoorbeeld de gereedschappen handiger in groepen zijn ingedeeld en dat je de panelen met snelle knoppen rechtsonder kunt activeren. Je kunt echter ook nog steeds een eigen indeling van de panelen maken. De gereedschapsbalk is naar beneden verhuisd en veel breder geworden, waardoor de verschillende opties overzichtelijker gerangschikt zijn. Omdat het wel relatief veel ruimte inneemt op kleinere schermen, kun je er ook voor kiezen om die balk te laten verdwijnen als je hem niet nodig hebt.

Organizer
Natuurlijk is Photoshop Elements 11 niet alleen een wijziging van het uiterlijk, er zijn wel degelijk ook nieuwe functies. Zo heb je nu meteen in de Organizer al een serie Instant Photo Fix-opties, waarmee je de meest voorkomende bewerkingen dus uitvoert zonder de Editor te hoeven starten. Aan de Organizer is bovendien Places (plaatsbepaling via gps-data) toegevoegd. Bevatten je foto's al gps-gegevens, dan zijn ze meteen op Google Maps te zien. Bevatten ze die gegevens niet, dan kun je zelf aangeven waar de foto gemaakt werd door hem op de kaart te slepen. Een andere nieuwe optie is om foto's in een fotoboek te plaatsen en te laten afdrukken bij CeWe Color.
De Editor heeft enkele nieuwe filters en nieuwe guided edits, maar de krachtigste nieuwe functie is de Refine Edge-optie, bekend uit Photoshop CS. Hiermee heb je geavanceerde mogelijkheden om een object uit een foto te halen, zodat je hem in een andere foto kunt plaatsen. Vooral moeilijke randen, zoals opwaaiende haren, kun je hiermee goed isoleren. Dit is een grote verbetering ten opzichte van de mogelijkheden in Photoshop Elements 10, wat slechts een rudimentaire vorm van dit gereedschap had.
Adobe lijkt een prima combinatie gevonden te hebben van verbeteringen aan de interface en nieuwe functies, zodat een upgrade voor alle gebruikers beslist de moeite waard zal zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Foto & grafisch

Tags: Fotobewerking, Photoshop Express

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI