Dat professioneel fotobeheer niet veel hoeft te kosten, bewijst ACDSee met dit nieuwe pakket.

ACDSee was al een van de beste en meestgebruikte pakketten voor fotobeheer, maar wat nog ontbrak was de mogelijkheid om de workflow van (semi-)professionele fotografen te automatiseren. Dankzij digitale camera's schieten we makkelijk een grote hoeveelheid extra foto's. Daardoor moet er na afloop van een fotosessie steeds meer tijd worden besteed aan nacontrole, het weggooien van mislukte foto's en het sorteren en bewerken van bruikbare foto's. Het nieuwe pakket ACDSee Pro Photo Manager biedt alles om greep te houden op almaar groeiende fotocollecties. Opvallend is het enorme prijsverschil met de naaste concurrentie: Apple Aperture kost 499 euro en Adobe Lightroom zal naar verwachting ook enkele honderden euro's gaan kosten. Voor ACDSee Pro betaalt u slechts 99 euro en daarvoor krijgt u een pakket dat er qua interface minder gelikt uitziet, maar dat qua functionaliteit niet onderdoet voor duurdere pakketten. Er is ondersteuning voor alle gangbare raw-formaten (onder andere van Canon, Nikon, Fuji, Olympus, Konica Minolta, Pentax, Casio, Panasonic en Sony) en ook Adobe's dng-formaat wordt ondersteund. U kunt raw-bestanden non-destructief bewerken en de toegepaste bewerkingen vervolgens als batchproces toepassen op alle andere foto's uit dezelfde serie. Deze raw-bewerkingen kunt u opslaan als profiel, zodat u ze telkens opnieuw kunt gebruiken. Bewerkingsmogelijkheden zijn onder andere het aanpassen van levels en curves voor witbalans en belichting, verwijderen van ruis en onscherp maken van bepaalde delen van een foto (Unsharp Mask). U kunt maximaal tien stapsgewijze bewerkingen toepassen op een serie foto's.

Extra's voor profs

Natuurlijk kunt u de interface van het programma helemaal naar uw hand zetten. Extra's die u niet in de standaardversie van ACDSee vindt, zijn onder andere hulpmiddelen voor lenscorrecties en de mogelijkheid om watermerken toe te voegen. Bijvoorbeeld om als fotograaf uw foto's te voorzien van een eigen logo. Professionals zullen ook blij zijn met de ondersteuning voor icc- en icm-kleurprofielen.
ACDSee was al bekend vanwege de vele batchmogelijkheden. In de Pro-versie is dat nog verder uitgebreid: u kunt bijvoorbeeld de iptc-metadata van meerdere foto's gelijktijdig aanpassen. Een andere handige nieuwe functie is Compare Image, waarmee u twee, drie of vier foto's naast elkaar kunt zetten om ze te vergelijken. Dat is vooral handig voor fotografen die veel gelijksoortige foto's schieten, bijvoorbeeld op een bruiloft. Een minpuntje is dat de Pro-versie van ACDSee alleen verkrijgbaar is in het Engels, Frans, Italiaans en Duits, maar dat zal voor de doelgroep geen reden zijn om voor een ander pakket te kiezen. Wie nog twijfelt kan dertig dagen lang met de probeerversie aan de slag.

Album of diashow

Sorteren en bewerken is maar één onderdeel; u wilt de foto's natuurlijk ook laten zien aan de opdrachtgever en eventueel foto's afdrukken. Ook dat maakt ACDSee Pro gemakkelijk: er worden sjablonen voor webalbums meegeleverd, die u alleen nog hoeft te voorzien van uw contactgegevens. U kunt ook een diashow met muziek maken of de foto's op een cd of dvd branden. Bij het afdrukken hebt u de keuze uit losse foto's of het maken van een minaturenoverzicht, een zogenaamde contactsheet.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Zeer betaalbaar.

  • Uitgebreide functionaliteit voor professionals.

  • Brede ondersteuning van raw-formaten en dng.

  • Geen Nederlandse versie.

  • Minder heldere interface in vergelijking met concurrentie.

 

<td >Processor (minimaal benodigd)<td >Intel Pentium 4 HT<td >Hoeveelheid RAM (minimaal benodigd)<td >256<td >Besturingssysteem (minimaal benodigd)<td >Windows 2000

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten