Photoshop CS heeft de wereld veroverd als hét programma voor fotobewerking, maar is berucht om zijn ingewikkelde besturing. Er zijn wel minder complexe fotobewerkers op de markt, maar zijn die lichtere programma’s ook volwaardige alternatieven? Of kunnen we echt niet om Photoshop CS heen?

Het eenvoudige fotobewerkingsprogramma Gimp (GNU Image Manipulation Program) werd halverwege de jaren negentig ontwikkeld door Peter Matis. Het programma is zo'n beetje het opensource alternatief van Photoshop en wordt onderhouden door een groep vrijwilligers die zich hebben verzameld in het Gnome-project. Zoals dat hoort bij opensource is het programma gratis te downloaden. Bovendien draait het op een groot aantal besturingssystemen. De ontwikkelaars hebben namelijk hun eigen gui-toolkit ontwikkeld (GTK+) waardoor het programma eenvoudig voor verschillende systemen geschikt is. Zo werkt het niet alleen op Windows en Mac OSX, maar is er ook een mobiele Android-versie van het programma beschikbaar.

Er zijn verschillende taalversies van Gimp beschikbaar, waaronder ook Nederlands. Gimp heeft de naam soms een wat ingewikkeld programma te zijn, maar de menustructuur heb je best snel door. Wanneer je het programma opstart, zal je in eerste instantie naar een leeg scherm kijken met bovenin een menubalk. In principe zitten alle programmamogelijkheden daaronder verstopt. Je kunt een aantal bewerkingsbalken aan- en uitzetten. Bovendien is er een Single-windows-modus waarmee je het overzicht tussen verschillende gereedschappen kan bewaren. Handig is ook de optie Bewerkingsgeschiedenis. Hierin kan je iedere bewerking die je hebt doorgevoerd terugvinden en herstellen.

Gimp heeft een heel scala aan opties om standaard fotobewerkingen uit te voeren. Meestal gebruik je daarbij de gereedschappen om een bepaald gebiedje in de afbeelding te selecteren en gebruik je vervolgens kant-en-klaar opties onder Vensters om een fotobewerking uit te voeren. Zo is het onder andere mogelijk om delen van de afbeelding te vervagen, rode ogen te verwijderen of een horizon recht te zetten. Je kunt zelfs koffievlekken op een foto aanbrengen (mocht je dat willen). Wat erg prettig is, is dat bij sommige opties een voorbeeldafbeelding van de bewerking is opgenomen. Zo zie je al vóór je een bewerking uitvoert wat het effect is. Overigens zitten de verschillende opties wel behoorlijk verstopt en moet je je echt wel even in het programma verdiepen om ermee te werken.

Net als in Photoshop kan je ook met Gimp lagen in foto's aanbrengen. Iedere bewerking creëert een nieuwe laag en in het Lagen-menu kan je hiërarchie aanbrengen en switchen tussen de verschillende lagen. Overigens is het niet zo eenvoudig om al die lagen mooi in elkaar over te laten lopen. Verder slaat Gimp niet standaard op in bekende formaten als png en jpeg, maar als xcf. Je kunt bestanden echter wel in gangbare formaten omzetten door de exportfunctie te gebruiken.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

alle belangrijke functies voor fotobewerking aanwezig

voor veel verschillende besturingssystemen

werken met lagen

Minpunten

wel even zoeken om alles te vinden

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten