Is bitcoin een wildwestfenomeen?

De bitcoin is al maanden veelvuldig in het nieuws; wisselend positief en (vaker) negatief. De waarde van de cryptomunt fluctueert hevig, de concurrentie van andere munten als Litecoin neemt toe en overheden en toezichthouders proberen de bitcoin te reguleren. Is dat laatste ongewenst of is de bitcoin echt een wildwestfenomeen? PCM vraagt het de experts.

Wim Boonstra, econoom Rabobank

Copyright: Edwin Walvisch

© PXimport

“Ja, want de koers van de bitcoin is ongelooflijk instabiel. Mensen die begin vorig jaar zijn ingestapt, zijn op papier een stuk rijker, maar mensen die in december zijn ingestapt, zijn een fors deel van hun inleg kwijt. Deze instabiliteit alleen al maakt de bitcoin volstrekt onbruikbaar als betaalmiddel. Verder bestaat de indruk dat criminelen dankbaar gebruikmaken van het weinig transparante karakter van de bitcoin. Elke computerhack moet met een betaling in bitcoin worden afgekocht. Dus ja, het Wilde Westen. Het is een kwestie van tijd tot toezichthouders hier ingrijpen. Dan is de lol er voor veel bitcoinbezitters ook wel af.”

Michiel van Berkel, oprichter newkidsontheblockchain.nl

bitcoin

© PXimport

“Ja, als bitcoin het landschap is wel. Er lopen op dit moment een hoop cryptocowboys met goudkoorts rond die zonder enig verstand van zaken het land intrekken. Enkele onervaren cowboys zullen zich verslikken in de diepe dalen en hoge pieken (volatiliteit) die het landschap kenmerkt, de rest krijgt geen kans meer. Ik verwacht namelijk dat de wetteloze samenleving binnenkort verleden tijd is en de sheriffs van de overheid voor handhaving willen zorgen. Het land in? Paspoort tonen! Maakt dit alles bitcoin slecht? Zeker niet. Bitcoin is een prachtige omgeving, je moet alleen weten waar je loopt.”

Tijs Hofmans, redactie-expert

bitcoin

© PXimport

“Ja, en dat is zowel een vloek als een zegen voor cryptomunten. Het is goed dat we een systeem hebben waarmee we het financiële heft in handen kunnen nemen, en de bitcoin heeft veel potentie als toevoeging aan het financiële systeem (al zal het nooit een vervanging worden). Als je echter absolute vrijheid hebt, krijg je ook problemen zoals de huidige volatiliteit, en dat maakt cryptomunten juist weer onbetrouwbaar en zelfs onbruikbaar. Reguleren is dus nodig, maar de kunst is juist de mate te vinden waarop we dat doen.”

Dennis Binnekade, auteur thebitcoinreport.nl

bitcoin

© PXimport

“Nee, je kunt niet de hele cryptowereld over één kam scheren. De softwareontwikkeling van bijvoorbeeld bitcoin is een nauwkeurig proces waar honderden ontwikkelaars elke dag mee bezig zijn, en waarbij het soms jaren duurt voordat er een nieuwe update wordt toegevoegd. Het Wilde Westen zit hem voornamelijk in het financiële aspect. Het is een feit dat veel mensen instappen zonder kennis van de materie. Omdat de kennis er niet is, schrikken ze van koersschommelingen en verkopen ze dan heel snel om later weer in te stappen. Als de markt wat stabieler wordt, zal dat afnemen.”

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten