Usb-c-kabel kopen: Wat zijn de risico's?

Het vrije gebruik van usb-c klinkt als iets moois, maar heeft ook een schaduwkant. De kabels zijn niet zonder risico, doordat fabrikanten bepaalde regels aan de laars lappen. Waar moet je op letten bij het kopen van een usb-c-kabel?

Lees ook: Alles over verschillen tussen usb-standaarden

Fabrikanten kunnen de usb-c-connector naar eigen ‘smaak’ aanpassen en er zijn er genoeg die zich niet aan de standaardregels van usb-c houden. Dat gebeurt in de meeste gevallen bewust en kan het product van een fabrikant beter doen lijken, terwijl het in werkelijkheid nadelig is voor de consument.

Een usb-c-accessoire blijkt door aanpassingen aan bijvoorbeeld de stroomdoorvoer slecht of zelfs niet te werken met producten van andere merken en dat is niet de bedoeling van usb-c. Producten kunnen daarom tegenvallen en zijn soms zelfs gevaarlijk. Het komt vaak genoeg voor dat foutieve usb-c-accessoires consumentenelektronica onherstelbaar beschadigden. In de meeste gevallen ging het om goedkope producten van onbekende fabrikanten, die via allerlei verkoopkanalen opereren.

Reden voor de grote webwinkel Amazon om begin 2016 zijn voorwaarden te updaten en doelbewust gevaarlijke usb-c-apparaten uit de digitale schappen te weren. Met succes, maar er blijven nog ontelbare (web)winkels over waar bedrijven willens en wetens foutieve usb-c-producten aanbieden.

Gecertificeerde kabels

Als je zo’n goedkope kabel koopt, loop je helaas vrij veel risico om je apparatuur te beschadigen. Het gevaar zit ‘m bijvoorbeeld in kabels van usb-c naar type-a. Een slechte kabel kan de telefoon laten denken dat deze met type-a verbonden is en te veel stroom trekken. Je herkent een goede kabel aan de connector: het beste bestaat die uit een stuk metaal zonder naden. Ook is het belangrijk om te letten op het USB-IF-keurmerk, zodat je zeker weet dat de betreffende kabel getest is. Helaas zijn die logo’s niet zo eenvoudig te herkennen en worden ze maar zelden weergeven als je ze online koopt. Op de website van de usb-organisatie kun je een lijst raadplegen met gecertificeerde en dus veilige kabels:

Waar op te letten

Door zijn 24 pinnen is usb-c een geavanceerd stukje techniek. Als je een usb-c-kabel koopt, koop er dan dus niet zomaar eentje, want er is nogal verschil in kwaliteit. Het beste check je even bij de fabrikant van je smartphone, tablet of laptop om te zien welke kabels zij aanraden.

Sommige kabels zijn dus gevaarlijk, maar wat kun je doen als je zo’n gevaarlijke kabel hebt? Niet zo veel: usb-poorten zelf hebben al bescherming ingebouwd. Op het moment dat er te veel spanning op een usb-poort staat, stopt die er tijdelijk mee. Als je geluk hebt, doen ze het na een paar seconden weer, maar het kan ook permanentere schade opleveren.

Gelukkig komen schadelijke usb-c-kabels een stuk minder voor, gezien de populariteit van usb-c en het feit dat het ecosysteem voor de kabels volwassener wordt. Over het algemeen geldt het advies dat je het beste kunt stoppen met opladen als je telefoon erg warm wordt en dat je het houdt bij originele opladers. Laad ook je telefoon niet op in bed, want dan wordt-ie nog warmer.

Let niet alleen op kabels, maar ook op de verloopstukjes

-

Let niet alleen op kabels, maar ook op de verloopstukjes. Koop bijvoorbeeld geen verloopstukje van usb-c naar type-a of type-b, want dan kun je een situatie krijgen waarin je een type-a naar type-a-kabel simuleert en dat is gevaarlijk. Als je die tussen twee usb-hosts zet, beschadig je je apparatuur. De type-c-specificatie verbiedt zo’n adapter dan ook expliciet. Er zijn wel kabels van type-c naar type-a, die kunnen dus ook risicovol zijn. Een goede kabel bevat de juiste weerstanden zodat de stroom en data de juiste kant wordt opgestuurd en er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

De USB-IF heeft daarvoor actie ondernomen, in de vorm van usb type-c-authentication. Nog voordat stroom of data wordt uitgewisseld, kan de host met deze standaard controleren of de kabel is gecontroleerd door USB-IF en daarmee of die dus veilig is, zowel wat betreft stroom als malware in een oplader. De eerste usb-controllers die deze specificatie ondersteunen, komen nu op de markt.

USB-IF waakt... maar genoeg?

Verantwoordelijk zijn voor de usb-standaarden brengt veel kwesties met zich mee, zo ervaart het USB-IF. Al jaren probeert de organisatie fabrikanten van bepaalde zaken te overtuigen, maar er lijkt sprake van een autoriteitsprobleem. Een voorbeeld: bij de introductie van usb 3.0 stelde het USB-IF voor om de aansluiting blauw te maken, onder meer op computers. Dat moest het voor de consument duidelijk te maken dat het om een usb3.0-poort gaat en niet om een zwarte usb2.0-aansluiting. Het voorstel werd door fabrikanten als Dell genegeerd, waarna het USB-IF bij usb 3.1 maar geen kleuradvies uitbracht. Bedrijven kozen vervolgens zelf kleuren, waaronder blauw en rood.

Het USB-IF mist de autoriteit om fabrikanten de connector uniform te laten gebruiken en wordt bekritiseerd over de (te) ruime richtlijnen die bedrijven mogen hanteren bij het maken van usb-c-producten. Doordat de standaardregels nog weleens overtreden werden en worden, werken niet alle usb-c-apparaten en -accessoires goed samen en zijn sommige zelfs gevaarlijk voor je elektronica.

De usb-c-aansluiting is van de buitenkant één standaard, maar verschillen in onder meer het vermogen en ook het aantal functies, zorgen ervoor dat de connector nog niet zo universeel is als gehoopt. Hetzelfde geldt voor de doorvoersnelheid, die sterk kan verschillen per kabel. Usb 3.1 gen 1, usb 3.1 gen 2, Superspeed, Hi-speed, Alternate-mode en Power delivery kunnen per kabel anders zijn. Sommige kabels kunnen wel audio doorsturen en andere weer niet. Daar bovenop komt Thunderbolt 3, wat ervoor zorgt dat niet eens alle usb-c-poorten dezelfde mogelijkheden hebben. Daarnaast lijkt Thunderbolt 3 erg op usb-c en zijn de stekkers zelfs identiek. Het wordt er voor de consument allemaal niet makkelijker op.

Desondanks lijkt het toekomstbeeld bepaald: we gaan de aankomende jaren allemaal in zee met usb-c. Steeds meer consumentenelektronica maakt gebruik van de aansluiting en totdat alles en iedereen over is, zijn we aangewezen op de vele soorten adapters die usb-c verbindt met oudere usb-versies en op de gok welke functies een usb-c-kabel en usb-c-poort allemaal ondersteunt.

Tekst: Rens Blom en Jochem de Goede

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten