Gadgets voor de tuin: 5 slimme oplossingen

Nadat je een hele winter binnen aan je computer gekluisterd bent geweest, wordt het met het mooie weer tijd om eens naar buiten te gaan. Een mooi moment om een slimme tuin op te zetten met de hulp van gadgets voor de tuin.

Tuinieren is doorgaans een heel down-to-earth activiteit, waarbij je met je handen bezig bent en je vuil maakt. Maar als PCM-lezer wil je natuurlijk ook wel wat techniek in je tuin binnensmokkelen. Je hebt immers je reputatie hoog te houden tegenover je buren. Voor wie wat rondzoekt, is er heel wat tuintechnologie te vinden die je werk uit handen neemt. We nemen er in dit artikel 5 toepassingen onder de loep, en in een volgend artikel nog meer.

Parrot Flower Power

Meten is weten, en dat geldt zeker in de tuin. Hoe weet je wanneer je planten water nodig hebben, wanneer je ze het best bemest en wanneer de grondtemperatuur nog te laag is om te zaaien? Er bestaan allerlei sensoren die je die informatie geven. Een leuke is de Parrot Flower Power, een sensor in de vorm van een twijgje, geschikt voor zowel binnen als buiten. Die meet het zonlicht, de bodemvochtigheid, de temperatuur en het niveau van meststoffen in de grond.

Met een app op je smartphone lees je de gegevens uit via bluetooth en krijg je een waarschuwing over wat je moet doen om je planten in goede gezondheid te houden. De app bevat een bibliotheek met meer dan 7000 planten waarin staat welke omstandigheden ze nodig hebben, gebaseerd op tests in samenwerking met onder andere de universiteit van Wageningen.

Er zijn apps voor Android en iOS, en de Parrot Flower Power is compatibel met IFTTT. Heb je al die slimmigheidjes niet nodig, dan bestaan er uiteraard ook allerlei minder geavanceerde sensoren om bijvoorbeeld de bodemvochtigheid te meten en op een lcd-display te tonen.

Parrot Pot

Parrot heeft ook een slimme bloempot, die niet alleen dezelfde parameters als de Parrot Flower Power meet en via bluetooth beschikbaar stelt, maar ook zelf de planten water geeft wanneer ze dat nodig hebben. Zo kun je op reis gaan zonder de vrees dat je planten bij thuiskomst verdroogd zijn.

De Parrot Pot werkt zowel binnen als buiten, al haal je de pot bij vriestemperaturen het beste binnen. Het waterreservoir van 2,2 liter is voor de meeste planten voldoende om een maand lang water te geven. Als je al je planten in huis in een Parrot Pot wilt zetten, ben je heel veel geld kwijt (één pot kost zo’n 140 euro), maar voor een enkele plant die veel zorgen nodig heeft, is het waarschijnlijk wel de moeite.

Overigens vind je op websites zoals Instructables.com en Hackaday.com heel wat instructies om zelf je slimme bloempot te maken die je planten automatisch water geeft. Dit soort projecten maakt vaak gebruik van een Arduino en is niet al te moeilijk om zelf te maken.

tuin gadgets

© PXimport

Plantui Smart Garden

Niet iedereen heeft buiten een grote tuin. Maar ook als je geen tuin hebt, kun je toch van planten genieten in huis. In een pot doen planten het echter altijd wat minder goed dan in volle grond. Je zult je dus goed moeten bezighouden met de planten te bewateren: niet te veel, maar ook niet te weinig. Je zult ze ook regelmatig moeten bemesten om te voorkomen dat de potgrond uitgeput raakt.

Gelukkig bestaan er systemen die deze taken van je overnemen. Zo is er de Plantui Smart Garden. De zaaibak vul je met water en het meegeleverde plantenvoedsel, waarna je er zes speciale plantcapsules in plaatst. Er is geen aarde of bemesting nodig. De Plantui schakelt automatisch de lamp erboven in en uit, en houdt zelf bij wanneer de plantjes water nodig hebben. Producten van een ander merk, Click & Grow, werken op dezelfde manier.

Er zijn allerlei modellen, van een klein bakje voor op het aanrecht tot een volledige Wall Farm ter grootte van een boekenkast voor 51 planten. Het merk Niwa gaat nog verder met ingebouwde ventilatie en klimaatregeling, en biedt met de Niwa Maker zelfs een zelfbouwversie van zijn smart garden aan.

tuin gadgets

© PXimport

Farmbot Genesis

Zie je het wat grootser met het telen van groenten, dan is de FarmBot Genesis misschien iets voor jou. Met deze robot haal je ‘s werelds eerste volledig geautomatiseerde opensource boerderijmachine in je tuin. De machine zaait zelf zaadjes in het patroon dat je kiest en geeft ze water, exact hoeveel ze nodig hebben, gebaseerd op de weersomstandigheden en de grondsoort. Een grondsensor detecteert de vochtigheidsgraad van je grond.

Een camera detecteert onkruid en duwt die ongewenste plantjes terug onder de grond. Via de webinterface voer je in waar welke planten komen. Je zet je FarmBot zelf in elkaar, en het aluminium en plastic zijn goed voor een jarenlange werking in alle weersomstandigheden. Het prototype is goed voor een oppervlakte van 3 bij 1,5 meter, maar het systeem is aan elke oppervlakte aan te passen.

Het hart van de miniboerderij bestaat uit een Raspberry Pi 2B, een Arduino Mega 2560 en een RAMPS 1.4-shield. Alle software en hardwareplannen zijn opensource en veel onderdelen zijn met een 3D-printer te maken, dus de hele installatie is aan jouw wensen aan te passen.

tuin gadgets

© PXimport

Open Source Seed Initiative

Dit is niet zozeer technologie, maar toch is het belangrijk. Weet je dat allerlei zaden van gewassen gepatenteerd zijn door grote voedingsbedrijven, en dat je met die zaden niet zomaar mag doen wat je wilt? In reactie daarop heeft de universiteit van Wisconsin het Open Source Seed Initiative opgestart.

Het project heeft als doel om bepaalde zaadvariëteiten onder een vrije licentie uit te brengen, zodat de zaden altijd met iedereen te delen zijn. Daarmee willen de initiatiefnemers terugkeren naar de manier van vroeger, toen plantenkwekers — zelfs concurrenten — met elkaar zaden uitwisselden zodat ze allemaal vooruitgang konden maken. Het Open Source Seed Initiative heeft ondertussen de eerste reeks zaden uitgebracht met 29 variëteiten van onder andere broccoli, selderij, boerenkool en quinoa.

De zaden worden verspreid onder een opensource-licentie die wel wat wegheeft van de GPL (GNU General Public License), onder andere gebruikt door Linux. De licentie vraagt om de zaden en alle afgeleide zaden publiek te houden. Bedrijven die de zaden gebruiken voor nieuwe kruisingen, moeten het resultaat dus ook met het publiek delen, waardoor iedereen de vruchten ervan plukt.

tuin gadgets

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten