}
abonneren

Nederland krijgt IoT Lab om landelijk Internet of Things-protocol te stimuleren

Nederland krijgt een eigen 'IoT Lab' voor het landelijke IoT-protocol van The Things Network. Het Test Lab wordt onder andere opgezet door Reshift Digital, de uitgever van PCM.

Het IoT Lab gaat ontwikkelaars begeleiden met het bouwen van applicaties, en leert gebruikers hoe ze de sensoren kunnen inzetten.

Het landelijke netwerk wordt aangelegd door The Things Network, een startup die 3,000 sensoren wil plaatsen door heel Nederland waardoor apparaten met elkaar kunnen praten. Dat netwerk werkt met LoRaWAN-technologie, een protocol waarmee je via een lage bandbreedte kleine hoeveelheden data kunt gebruiken.
 

Zenders en sensoren

LoRa (Long Range Wide Area) wordt gebruikt om kleine zendertjes met een aantal sensoren te verbinden met elkaar. Als zo'n zendertje bijvoorbeeld op een huurfiets wordt geplakt, kan een eigenaar die fiets bijvoorbeeld blijven volgen. De oprichters van The Things Network beschrijven zelf een situatie waarmee een zender kan detecteren wanneer er te veel water in een bootje loopt en een melding kan geven aan de eigenaar.
 

Landelijk netwerk

De sensoren hebben een bereik van zo'n 5 kilometer. De makers zeggen dat ze met 3,000 sensoren een landelijk netwerk kunnen maken. Op dit moment bestaat zo'n netwerk al in Amsterdam en Groningen.

Het IoT Lab Nederland wordt officieel gelanceerd tijdens de IoT Tech Day, die aanstaande donderdag plaatsvindt.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Domotica

Tags: Reshift Digital, Internet Of Things, Domotica, Iot, iot lab, iot tech day

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI