IFA 2015: Samsung heeft het Internet of Things eindelijk door met zijn SmartThings Hub

Samsung probeert al jaren om onze huizen slim te maken. Het bedrijf bouwde slimme koelkasten, slimme wasmachines, en liet stofzuigers met elkaar praten. Maar dat ecosysteem had één fatale fout: Alles in je huis moet van Samsung zijn. Daar heeft de fabrikant nu echter iets op gevonden.Met de Smart Hub lijkt Samsung eindelijk de problemen met domotica op te lossen.

Vorig jaar (en de jaren daarvoor) pakte Samsung vooral fink uit met slimme apparatuur, zoals een koelkast die een melding gaf wanneer de melk op was of een stofzuiger die je met een app kunt besturen. Wat we daarvan zagen, werkte altijd goed, maarhet grote probleem is dat maar weinig mensen zichzelf tot de hardcore Samsung-fans rekenen.

Weinig echte Samsung-fans

In tegenstelling tot Apple of Google kopen maar weinig mensen een Samsung-apparaat omdat ze zo'n fan zijn van Samsung. En zeker bij het kopen van iets saais als een koelkast of een waterkoker kijk je niet naar het merk, maar eerder naar de prijs en de beschikbaarheid.

Concurrentie

Niemand is zo'n grote Samsung-fan dat hij alleen maar Samsung in huis wil

Dat leverde Samsung altijd problemen op, want als gebruikers vriezers en wasmachines nodig hebben werken die alleen samen als ze allemaal van Samsung zijn - en dat doet niemand. Hoe krijg je het dan toch voor elkaar om een goed domotica-ecosysteem te bouwen dat kan concurreren met Apple en Google?

Dat moet onder andere gebeuren via Smartthings, een systeem dat is overgenomen met de aankoop van de gelijknamige startup in 2013. Tot nu toe was nooit bekend wat Samsung van plan was met SmartThings, maar tijdens de IFA-beurs komt daar wat meer duidelijkheid in.

Smart Hub
Het bedrijf heeft de Smart Hub gepresenteerd, een klein kastje dat als centrale plek moet dienen voor al je domotica-apparatuur. In de Smart Hub komen alle slimme apparaten van Samsung bij elkaar, zodat je met één app kunt bedienen.

Status bekijken
Met die app kun je bijvoorbeeld de status van apparaten zien; zo kun je bekijken of de batterijen van je rookmelder nog vol zijn, maar ook of je wasmachine al klaar is met draaien. Voor sommige apparaten kun je er zelfs nog meer mee: Vorig jaar waren we erg onder de indruk van een koelkast die je een foto van de binnenkant kon sturen zodat je kunt zien wat er nog op voorraad is.

Apparaten bedienen
Je kunt bepaalde apparaten ook bedienen. Zo is het mogelijk de was aan te zetten als de machine volgeladen is, of je kunt er je lampen mee aan- en uitzetten. Dat werkt in ieder geval voor apparaten van Samsung, maar het kan in theorie ook werken met apparaten van andere fabrikanten die zijn aangesloten bij Samsungs SmartThings.
 

Van 'dom' naar 'slim'

De Smart Sensors maken ieder 'gewoon' apparaat slim

Een ander probleem waar Samsung mee worstelt wanneer het alles en iedereen wil verbinden, is dat bijna niemand nog een slimme koelkast of wasmachine heeft. En waarom zou je ook, als je die apparaten slechts eens in de 20 jaar koopt? Ook dat is inmiddels doorgedrongen bij Samsung, want de fabrikant heeft ook daar iets op verzonnen.

Slimme sensoren
Voor precies dit probleem heeft Samsung namelijk de Smart Sensors, een serie sensoren en connectors met verschillende functies, waarmee het ieder 'dom' apparaat ook slim kan maken. Je kunt daarbij denken aan een bewegingssensor, die afgaat wanneer er iets in de buurt beweegt, maar die ook een actie kan uitvoeren wanneer er een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je je huis binnenloopt, dan kan de bewegingssensor automatisch de lampen aanzetten.

Een andere sensor is de vochtdetector, die je op de grond kan plaatsen zodat je een melding krijgt wanneer er een lekkage plaatsvindt.

© PXimport

Slimme stekker
Maar misschien wel het meest praktische apparaat is een slimme stekker. Dat is niets meer dan een adapter waar een gewone stekker weer in past, maar die je van een afstandje aan en uit kunt zetten. Op die manier kun je vanuit de app regelen dat je koffiezetapparaat aan gaat. Dat is handig voor vele apparaten die nu nog helemaal niet slim zijn, maar die je ook niet slim wil maken - slechts weinig mensen willen 200 euro uitgeven aan een 'slim' koffiezetapparaat.

 

 

Domotica bestaat alleen door andere ontwikkelaars

 

 

Applicaties van derden

Samsungs kit bestaat bij de gratie van andere ontwikkelaars - niemand wil immers alles van Samsung kopen. Er zijn al een flink aantal developers die met de kit aan de slag zijn gegaan. Zo kun je Hue-lampen van Philips aan en uit zetten via de app, en zijn er slimme sloten of beveiligingscamera's die ermee te bedienen zijn.

Open API
Daarnaast is de API van SmartThings open, zodat iedere ontwikkelaar ermee aan de slag kan. Dat betekent dat je in theorie je eigen domotica-apparatuur kunt maken van bijvoorbeeld een Raspberry Pi, en die kunt aansturen vanaf de Smart Hub. Dat vergt echter nogal wat programmeerwerk, dus dat zal niet iedereen voor elkaar krijgen.

Het is niet helemaal duidelijk hoe apparaten van andere domotica-makers samenwerken met de Smart Hub. Als je bijvoorbeeld een slimme wasmachine van LG koopt, werkt die waarschijnlijk niet zomaar samen met een apparaat van Samsung. En da's toch een beetje jammer.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten