Een week met de Raspberry Pi 3 als computer: dag 6

Na vijf dagen wisten we het wel: de Raspberry Pi 3 is een prima computer als je er een muis, toetsenbord en beeldscherm aan hangt. Maar wat als je hem liever niet in combinatie met een monitor gebruikt, omdat je bijvoorbeeld alleen een laptop in huis hebt? Die vraag beantwoorden we vandaag.

Tijdens onze weekendtest wilden we de mini-pc op afstand gebruiken. Zo kunnen we bijvoorbeeld vanaf een smartphone bij onze bestanden, of vanaf een laptop het Pi-scherm bekijken. Daar gebruiken we twee methodes voor: VNC en SSH.

Bij VNC zouden we het gehele scherm van Raspbian moeten zien vanaf een andere computer of smartphone. We hingen onze Pi alleen aan een stroomkabel, pakten een MacBook erbij en startten de juiste VNC-software op om te verbinden. Die verbinding was zo gemaakt, maar daarna ging het allemaal een stuk lastiger. We zijn van VNC wel gewend dat het beeldscherm wat schokkerig is, maar bij de Pi waren er soms wel vijf seconden nodig voordat het scherm om de juiste manier ververste. Met veel pijn en moeite konden we uiteindelijk een mapje met documenten openen om deze tekst in proberen te schrijven, maar na een tijdje besloten we toch maar om iets anders te proberen.

SSH

SSH bleek gelukkig een stuk beter te werken. Vanuit de terminal van onze Mac konden we verbinden met Pi, die we op deze manier met de command-line konden bedienen. Van stotteringen of haperingen was geen sprake - het beperkte grafische gedeelte hiervan wordt immers door de MacBook geregeld. Oké, er is wat technische kennis nodig om je Pi op deze manier te bedienen. Maar we hebben bijna een week gewerkt op een Pi, dus hebben genoeg interesse om wat simpele Linux-commando's te leren. 

Met behulp van SSH konden we een simpele tekstverwerker openen in de terminal, waarin we dit artikel afmaakten. Dat voelt nog steeds een beetje mal: we zitten op het moment van schrijven op een laptop van meer dan duizend euro, die draadloos verbindt met een knutselcomputer van 35 euro. Om op deze manier in een oersimpele tekstverwerker een stukje te schrijven.

Retropie

Hoe nutteloos dat ook klinkt: er zijn genoeg situaties waarin dit wel handig is. Zo hebben we op ons laatste microSD-kaartje bijvoorbeeld Retropie geïnstalleerd - een gaming-OS waarmee je oude spellen kunt emuleren. Toen we hiermee speelden was de Pi verbonden met een televisie. Om het één en ander in te stellen verbonden we een toetsenbord, maar het bleek best een karwei om steeds op de knieën voor de tv commando's in te tikken. Dat werd allemaal een stuk makkelijker toen we met SSH verbonden, zodat we dezelfde handelingen van achter ons bureau konden invoeren. 

En dan zijn er nog genoeg andere toepassingen te bedenken. Is je Pi een bestandsserver voor in huis? Dan hoef je er natuurlijk geen scherm aan te hangen, maar kun je wel prima SSH'en om het één en ander in te stellen.

Goed, nog één dag te gaan. Morgen sluiten we onze week met de Raspberry Pi af - en vertellen we meteen of dit nou echt aan te raden is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten