Een week met de Raspberry Pi 3 als computer: dag 3

In de afgelopen dagen hebben we een Pi ingesteld als onze nieuwe hoofdcomputer er al een dag goed op gewerkt. Daarbij ontdekten we dat een beetje internetten en schrijven prima kan - al is het soms wat traag. Maar hoe gaat dat als we onze media willen afspelen en beheren?

Even een filmpje afspelen: dat is meestal een eitje, toch? Dat viel bij onze eerste poging een klein beetje tegen. Ons besturingssysteem Raspbian deed er vrij lang open om een videobestand te openen - en voor bepaalde videoformaten moesten we een speciale mediaspeler via de command-line afspelen. Zelfs onze oude Smart TV is sneller dan dat, dus heel nuttig voelde dit niet. Maar gelukkig is de Raspberry Pi 3 een verdraaid veelzijdig apparaat.

Kaartjes wisselen 

Aan het begin van ons experiment hadden we twee extra microSD-kaarten gekocht, waarvan we er vandaag eindelijk eentje hebben gebruikt. We pakten onze laptop er bij en installeerden OpenELEC op de kaart. Dit is een speciale versie van mediaspeler Kodi, geport naar de Pi. Daarna was het alleen maar een kwestie van de Pi uitzetten en de SD-kaart vervangen, zodat we met OpenELEC aan de slag konden.

OpenELEC heeft de interface van een mediaspeler, die je met behulp van de HDMI-poort net zo makkelijk aan je tv aansluit. Dat is prima te doen ook, want door zijn handzame formaat verplaats je de minicomputer snel tussen je bureau en HD-televisies. Dat je op zo'n doodsimpele wijze tussen besturingssystemen kunt wisselen lijkt wel de kracht van de Pi. Het kleine machientje is te zwak om alles vanuit één besturingssysteem te doen, maar door een goedkoop microSD-kaartje erbij te kopen kun je vaak al voor een tientje tussen besturingssystemen schakelen.

Onze microSD-kaart had slechts 8GB opslag, waarvan een flink deel door OpenELEC in beslag werd genomen. Onze bestanden stonden gelukkig extern opgeslagen. Door een externe schijf aan te sluiten op de USB-poort van de Raspberry Pi 3 en OpenELEC de juiste mappen te laten zien, werden al onze films en series in de mediaspeler getoond. Eitje. 

Omdat je externe opslag nodig hebt, stijgt de prijs voor de Pi stiekem een beetje als je er ook media mee wil beheren. Een externe harde schijf met flink wat omslag kan je immers al snel 100 euro kosten - maar daarmee is de Pi 3 alsnog veel goedkoper dan een andere computer.  

Foto's

Voor foto's gebruiken we liever besturingssysteem Raspbian, omdat al onze afbeeldingen in de cloud zijn opgeslagen. Google Foto's heeft een prima website die je vanuit de browser kunt bezoeken, waarmee je ook simpele bewerkingen kunt maken. Verwacht niet dat je hiermee complexe aanpassingen in RAW-foto's kunt maken, maar dat zou de Pi sowieso niet aankunnen. De processor is te zwak om meer dan simpele aanpassingen te doen, dus de cloudbewerker van Google was voor ons meer dan genoeg.

We pakken er vanavond maar even een filmpje bij. En morgen? Dan gaan we kijken hoe we de Pi tijdens het werken tot het uiterste kunnen pushen, om misschien toch een beetje te multitasken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten