Acht luxe computers voor de fijnproever vergeleken

Voor een hoge werkproductiviteit heb je flink wat rekenpower en een fors scherm nodig. Onder meer beeldbewerkers, webdesigners, gamers en multimedialiefhebbers hebben veel baat bij een luxe machine. We stellen enkele van deze dure computers aan je voor. Heb jij er het geld voor over?

Wie bereid is om flink te investeren in een nieuwe computer, kan eens kijken naar een luxe pc of laptop. Als je een exemplaar zoekt met uitmuntende rekencapaciteiten, kom je al snel uit bij een systeem dat ontwikkeld is voor gamers. Hoewel we er in dit overzicht zeker een paar bespreken, zit niet iedereen op een hip design met opvallende verlichting en een high-end videokaart te wachten.

Gelukkig komen er ook producten op de markt waarbij de focus ligt op effectief werken, zonder dat gebruikers te maken hebben met allerlei aanvullende franje. Dergelijke systemen hebben een elegant uiterlijk en prima specificaties om creatieve professionals over de streep te trekken. Naast de traditionele laptop- en desktop-vormfactor experimenteren er nogal wat computerfabrikanten met afwijkende behuizingen. De besproken producten van Microsoft, HP en ASUS zijn daar duidelijke voorbeelden van.

Hoewel de computers in dit artikel nogal in uiterlijk verschillen, is er ook een gemeenschappelijke factor: alle systemen beschikken namelijk over een Intel Core i7- of i9-processor, zodat je vlot met de machine kunt werken. Daarnaast bevat het merendeel een discrete videokaart om de grafische prestaties meer kracht bij te zetten.

Microsoft Surface Studio 2

Media has no description

© PXimport

Voor creatieve geesten is de Microsoft Surface Studio 2 interessant gereedschap. Het betreft een alles-in-één-systeem met een 28inch-aanraakscherm dat je via een klapmechanisme eventueel gebruikt als digitale tekentafel. Voor het bepalen van de kantelhoek bevat de achterzijde van de monitor een stevig scharnier. De resolutie bedraagt 4500 × 3000 pixels, waardoor het scherm een relatief hoge pixeldichtheid bevat van 192 ppi.

Via usb-c sluiten gebruikers desgewenst nog twee 4K-schermen aan. De bescheiden systeemkast is weggewerkt in de voet. Microsoft koos om die reden voor een cpu die we voornamelijk in laptops tegenkomen. De Intel Core i7-7820HQ kent een maximale turbofrequentie van 3,9 GHz en bevat vier rekenkernen. De overige specificaties hangen af van de gekozen configuratie, want de Surface Studio 2 is in diverse uitvoeringen te koop. De ‘goedkoopste’ versie bevat een ssd van 1 TB, de Nvidia GeForce GTX 1060-videokaart met 6 GB gddr5-geheugen en 16 GB ddr4-ram.

Op het gebied van connectiviteit zijn er onder andere vier usb3.0-poorten, een kaartlezer en bluetooth4.1-adapter aanwezig. In tegenstelling tot veel andere Surface-systemen levert de fabrikant hierbij wel aanvullende accessoires mee, namelijk een toetsenbord, muis en stylus. Handig is dat je deze stylus via een magneetsysteem aan de zijkant van het scherm kunt bevestigen.

HP Omen X 900-250nd

Media has no description

© PXimport

Met de Omen X-serie richt HP zich op gamers en dat is aan het futuristische uiterlijk van deze 900-250nd duidelijk te zien. Het betreft een stalen kubus die je dankzij de aanwezige voet schuin neerzet. De voorzijde bevat rode led-lijnen en het HP Omen-logo. De bovenkant is aan één kant doorzichtig, terwijl er aan de andere zijde plek is voor vier 3,5inch-schijven en diverse aansluitingen voor randapparatuur. Aan de achterkant staan er nog meer aansluitpoorten paraat.

Onder de motorkap verzorgt de (overklokbare) Intel Core i9-7920X het rekenwerk. Hiervoor gebruikt de chipset twaalf rekenkernen met een maximale klokfrequentie van 4,3 GHz in turbomodus. Het werkgeheugen bestaat uit 32 GB ddr4-ram. Zoals je van een game-pc mag verwachten is er een discrete videokaart in de behuizing verwerkt, namelijk de veelgeprezen Nvidia GeForce RTX 2080 Ti met 11 GB gddr6-geheugen.

Voor de opslag van data zijn er al twee schijven van 3 TB ingebouwd met een rotatiesnelheid van 7200 rpm. Om Windows 10 Home vlot te laden, bevat het systeem bovendien een m.2-ssd van 1 TB. HP besteedde bij deze opvallende machine extra aandacht aan de koeling. Zo heeft de systeemkast vloeistofkoeling en diagonaal geplaatste ventilatoren aan de bovenzijde.

MSI Aegis 3

Media has no description

© PXimport

MSI ontwikkelt al jarenlang betaalbare game-pc’s en de breed verkrijgbare MSI Aegis-lijn is daar een goed voorbeeld van. Het design oogt ietwat onorthodox, want de systeemkast staat schuin op de voet. De voorzijde van deze voet bevat een hdmi-poort, zodat gebruikers vlot een extra scherm kunnen koppelen. Buiten drie usb-poorten en twee 3,5mm-minijacks aan de voorzijde vind je de resterende aansluitingen terug aan de achterzijde.

De MSI Aegis 3 is in verschillende versies te koop. De 8RC-058EU is op het moment van schrijven de uitgebreidste editie die je bij diverse (web)winkels kunt terugvinden. Dit systeem heeft een prijskaartje van zo’n vijftienhonderd euro, maar daar krijg je wel redelijke specificaties voor terug. Zo heeft deze machine een Intel Core i7-8700 met zes rekenkernen en een maximale klokfrequentie van 4,6 GHz in huis. Het werkgeheugen bestaat uit 16 GB ddr4-ram, terwijl er met de Nvidia GTX 1060 een aardige videokaart is ingebouwd.

Voor de opslag van data bevat de 8RC-058EU een 3,5inch-schijf van 2 TB en m.2-ssd van 256 GB. Zeker voor een game-pc is het optische station bovendien een prima toevoeging. De computer is uitgerust met een voorgeïnstalleerde versie van Windows 10 Home.

HP Envy Curved 34-b150nd

Media has no description

© PXimport

Onder de productnaam Envy Curved 34-b150nd ontwikkelde HP een all-in-one-systeem met een gebogen 34inch-scherm van 3440 x 1440 pixels. De kantelbare monitor en platte systeemkast zijn slechts via een dunne hals met elkaar verbonden. Dit maakt deze machine tot een opvallende verschijning. Ondanks de platte behuizing zijn alle gangbare aansluitingen voorhanden.

Voor het koppelen van een extra monitor is er een hdmi2.0-uitgang beschikbaar. Een interessante bijkomstigheid is dat HP de voorzijde heeft voorzien van vier actieve audiodrivers van het Deense merk Bang & Olufsen. Hierdoor vervult dit systeem ook min of meer de rol van soundbar. Via een aanraakpaneel aan de bovenzijde kunnen gebruikers het volume reguleren en nummers overslaan. De compacte afmetingen van de systeemkast hielden HP niet tegen om een volwaardige desktopprocessor te integreren.

De Intel Core i7-8700T bevat zes rekenkernen welke draaien op een nominale kloksnelheid van 2,4 GHz. Zo nodig is er in turbomodus een klokfrequentie van 4 GHz haalbaar. Verder heeft dit stijlvolle systeem 16 GB ddr4-ram en een 3,5inch-schijf van 1 TB. Voor snellere schijfprestaties is daarnaast een m.2-ssd van 512 GB geïntegreerd. Tot slot zorgt de Nvidia GeForce GTX 1050 met 4 GB gddr5-geheugen voor de videoprestaties.

ASUS ProArt PA90 M9069ZN

Media has no description

© PXimport

Vanwege het cilindervormige ontwerp lijkt de ProArt PA90 M9069ZN niet erg op een volwaardige computer. Toch schuilt er in deze mini-pc nogal wat rekenkracht. Zo staat de Intel Core i9-9900K aan het roer van dit systeem. Acht rekenkernen draaien op een nominale kloksnelheid van 3,6 GHz, terwijl de cpu eventueel een tandje bijschakelt naar 5 GHz.

ASUS heeft een originele manier gevonden om de machine koel te houden. Wordt de processor warmer dan tachtig graden, dan schuift de bovenzijde namelijk iets omhoog. Verder heeft de fabrikant gekozen voor waterkoeling. Voor de videoprestaties is de Nvidia Quadro P4000 met 8 gddr5-geheugen geïntegreerd, zodat onder meer gamers en grafische vormgevers met dit systeem uit de voeten kunnen. Het werkgeheugen bestaat uit 16 GB ddr4-ram, uitbreidbaar tot maximaal 64 GB. Een ssd van 256 GB herbergt een voorgeïnstalleerde versie van Windows 10 Pro.

Het tweede opslagstation is een 2,5inch-schijf van 1 TB met een rotatiesnelheid van 7200 rpm. Vergeleken met een traditionele pc zijn er minder aansluitingen beschikbaar. Gebruikers kunnen randapparatuur koppelen via vier usb3.1-poorten, terwijl evenzoveel displayport-aansluitingen beschikbaar zijn voor het aansturen van meerdere monitoren.

Getac X500 G3 XJ6STSCBBDXL

Media has no description

© PXimport

Het Taiwanese Getac is gespecialiseerd in de ontwikkeling van laptops die wel tegen een stootje kunnen. Zo is de X500 bijvoorbeeld bestand tegen vallen en het morsen van vloeistoffen. Het design heeft wel wat weg van een smalle koffer inclusief bijbehorend handvat. De robuuste behuizing resulteert wel in een hoog gewicht van ruim vijf kilo. Voor extra digitale veiligheid is er een vingerafdrukscanner geïntegreerd.

In de gepantserde behuizing bevindt zich een Intel Core i7-7820HQ-processor met een kloksnelheid van 2,9 GHz. De vier rekenkernen halen in turbomodus maximaal een klokfrequentie van 3,9 GHz. Stadaard is er 16 GB ddr4-geheugen aanwezig, dat is uit te breiden tot 64 GB. Voor de videoprestaties doet deze X500 een beroep op de geïntegreerde videochip van Intel. Verder zijn er een ssd van 512 GB en een optisch station ingebouwd. Het full-hd-scherm heeft een formaat van 15,6 inch.

Deze Windows Pro-machine bevat vier usb3.0-poorten, ethernet, hdmi en vga. Getac ontwikkelt meerdere versies van de X500, maar niet alle varianten zijn even goed verkrijgbaar in de lage landen. De hier besproken X500 G3 XJ6STSCBBDXL is bij een select aantal webshops te koop. Houd rekening met een forse aanschafprijs.

Lenovo ThinkPad X380 Yoga 20LH002CMH

Media has no description

© PXimport

Lenovo ontwikkelt onder de serienaam ThinkPad X380 Yoga hybride notebooks met een full-hd-scherm van 13,3 inch. Die neem je dus gemakkelijk mee, zodat je op locatie dankzij het scharnier van 360 graden altijd de beschikking hebt over een tablet en laptop. Volgens de fabrikant gaat de accu ruim dertien uur mee. De behuizing heeft verder een vingerafdruksensor en tpm-chip aan boord, zodat je veilig gegevens kunt opslaan.

Het Chinese merk brengt binnen de ThinkPad X380 Yoga-serie geregeld nieuwe edities uit. Momenteel is de onlangs vrijgegeven 20LH002CMH goed verkrijgbaar. Bij dit model koos Lenovo voor de veelgebruikte Intel Core i7-8550U. Deze energiezuinige quadcore-processor ontwikkelde Intel speciaal voor mobiele apparaten, hij draait op een nominale kloksnelheid van 1,8 GHz. Mocht het nodig zijn dan zijn er uitschieters naar 4 GHz mogelijk.

Voor een discrete videokaart is er logischerwijs geen ruimte, dus het systeem gebruikt de geïntegreerde UHD Graphics 620-videochip van Intel. Het werkgeheugen bestaat uit 16 GB ddr4-ram en voor de opslag is er een m.2-ssd van 512 GB. Als besturingssysteem bevat de machine Windows 10 Pro. Fijn is dat de fabrikant een digitale pen meelevert die je gemakkelijk kunt opladen.

MSI Trident X Plus 9SF-057EU

Media has no description

© PXimport

Met zijn Trident X-serie bewijst MSI dat er niet per se een flinke systeemkast nodig is om behoorlijk wat systeemkracht te herbergen. De Plus 9SF-057EU meet 38,3 × 13 × 39,6 centimeter, dus dat valt voor desktopbegrippen erg mee. Vanwege de aanwezige rgb-verlichting springt de speelse behuizing direct in het oog. MSI levert ook een doorzichtige afdekplaat mee, zodat je een blik aan de binnenzijde kunt werpen.

De Intel Core i9-9900K vormt met acht rekenkernen op een kloksnelheid van 3,6 GHz het kloppende hart van de machine. De maximale klokfrequentie in turbomodus bedraagt 5 GHz. Verder voegde MSI aan dit model 16 GB ddr4-geheugen en een m.2-ssd van 512 GB toe. Als secundair opslagstation bevat de machine een 2,5inch-schijf van 2 TB met een rotatiesnelheid van 7200 rpm.

De aanwezige videokaart is deels verantwoordelijk voor de forse aanschafprijs, want de Plus 9SF-057EU heeft de gerenommeerde Nvidia GeForce RTX 2080 Ti aan boord. Het videogeheugen bestaat uit 11 GB gddr6. Gamers kunnen via displayport en/of hdmi één of meerdere schermen aansluiten. Aan aansluitmogelijkheden voor randapparatuur is er geen gebrek, want de behuizing telt in totaal negen verschillende usb-poorten.

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000