Review: Spraakbesturing maakt GoPro Hero5 extreem handig

GoPro is hard op weg om een zeldzaam fenomeen te worden: Een merk dat bijna synoniem wordt gezien met het voorwerp dat het voorstelt. Dat is een eer die Apple met de iPad wist te bereiken ('iPad' staat bijna synoniem voor 'tablet'), en 'waxine' met zijn theelichtjes. Een GoPro is bijna synoniem met actioncam, en hoewel de camera's lang niet de enige in hun soort zijn laat de nieuwe Hero 5 goed zien waarom dat volkomen terecht is.

De Hero 5 Black is het nieuwste wapenfeit van GoPro, de opvolger van de Hero4 Black die inmiddels alweer 2 jaar oud is. GoPro gaat met de concurrenten mee die inmiddels in de buurt komen, die ook steeds goedkoper worden.
 

Geen behuizing

Het grootste verschil met de nieuwe GoPro is het uiterlijk, dat nu vooral gekenmerkt wordt door zijn rubberen behuizing die ook waterdicht is zonder beschermkastje er omheen. Die behuizing ziet er overigens wel uit alsof je er snel krassen op terug ziet, en dat je die niet zo snel kunt vervangen door bijvoorbeeld een nieuw kastje.

Aan de zijkanten zitten nog steeds dezelfde micro-hdmi-poort, en een nieuwe usb-C-poort, die beide met rubberen kapjes afgesloten worden.
 

Scherpe plaatjes

Waarom was het nooit eerder mogelijk een actioncam met spraak te besturen?

De camera kan beelden van 4K schieten met een resolutie van 30 fps, of full hd-beelden op 120 fps. Het is via de bijbehorende ProTune-app mogelijk om geavanceerde instellingen zoals de witbalans van beelden te regelen, maar eigenlijk heb je die helemaal niet zo nodig. Een GoPro wil je vooral hebben om even snel wat toffe beelden te schieten, en daar heb je met de snelle instellingen ook genoeg aan.
 

Spraakbesturing

De camera is namelijk een stuk makkelijker te bedienen. Er zit namelijk een grote knop aan de bovenkant waarmee je in één keer kunt beginnen met filmen, maar belangrijk is dat de camera nu stemgestuurd is. Nederlandse spraakbesturing ontbreekt helaas nog, maar gelukkig worden de 12 beschikbare commando's in het Engels goed opgevangen. Je kunt met je stem een foto maken, of een video-opname maken, of een opname pauzeren - het is eigenlijk verbazingwekkend dat nog geen enkele andere actioncamera zo'n functie eerder heeft toegevoegd. Juist bij het gebruik van een actioncam is die functie een geschenk uit de hemel, want je wil tijdens het skiën of het motorrijden gewoon zonder gedoe een foto kunnen maken.
 

Accu

Het nieuwe display is een stuk helderder dan het vorige model, maar hoewel je daar makkelijker beelden op terug kunt zien merk je wel dat de accu van het apparaat het niet zo heel lang volhoudt. Die mag weliswaar groter zijn dan de Hero4 (1,220 mAh tegenover 1,160 mAh), maar daar merk je weinig van als je GPS en de spraakbesturing aan laat staan. De accu gaat niet bijster lang mee, en dat is toch een beetje een minpuntje.

Nieuw aan de Hero5 is ook dat die nu gebruik maakt van GPS, maar in de praktijk kun je daar niet veel mee. Je kunt er eigenlijk alleen foto's mee geotaggen, maar daar is eigenlijk alles wel mee gezegd. Het is jammer dat niet alle mogelijkheden van de GPS worden benut.
 

Conclusie

De GoPro Hero5 is een goede en nodige upgrade van de twee jaar oude Hero4, met een ander steviger uiterlijk en spraakbesturing voorop. Ondanks zijn niet zo sterke accuduur staat de Hero5 bovenaan de lijst van action-cams, en is het heel logisch dat GoPro zich dé fabrikant van actioncams mag noemen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten