Vlaggenschip kopen? Hier moet je op letten bij de aankoop van een nieuwe smartphone

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone en vind je het niet erg om er voor in de buidel te tasten? Dan is er tegenwoordig meer dan genoeg keuze. Maar waar moet je nou op letten als je een gaat shoppen voor een high-end vlaggenschip? Wij geven je drie tips .

Partner Content label (OUD!!!)

© PXimport

De een springt bij wijze van spreken een gat in de lucht als hij na twee jaar zijn abonnement mag vernieuwen en een nieuw toestel mag uitkiezen. De ander heeft er een broertje dood aan. Soms vloeit de behoefte voor een nieuwe smartphone voort uit noodzaak, bijvoorbeeld omdat je oude aan diggelen is gevallen. En soms is je oude vertrouwde metgezel dusdanig op leeftijd dat hij het om de haverklap laat afweten. Wat de reden ook zij, je bent hoog toe aan een nieuw toestel en daarom lees je dit artikel.

Je kunt natuurlijk je laten adviseren door de verkoper, maar wie zegt dat hij je niet gewoon wat probeert aan te smeren? Laten we eerlijk zijn, hij heeft er geen baat bij om je zo eerlijk mogen te adviseren: hij wordt immers afgerekend op verkoopaantallen (targets). Misschien prijst een toestel de hemel in terwijl er betere alternatieven zijn. Of erger: hij probeert je rotzooi aan te praten.

Waar moet je op letten als je een nieuwe high-end smartphone koopt? Wij geven je drie adviezen.

1. Lees reviews van anderen

Je kunt natuurlijk als een kip zonder kop naar de winkel rennen en de duurste telefoon kopen die je tegenkomt. ‘Dan haal ik het beste wat er is in huis’, denk je dan misschien ben jezelf. Daar zit misschien een kern van waarheid in, maar het is dan maar de vraag of je daadwerkelijk het toestel koopt dat het beste bij je past. Sommige telefoons hebben opties waar jij misschien helemaal niets mee doet, maar waar je wel flink voor moet dokken. Zo heeft de Samsung Galaxy Note 8 bijvoorbeeld een stylus, en de Nokia 8 een feature waarmee je met de voorste en achterste camera tegelijkertijd foto’s neemt. Ben je extreem vergeetachtig of wil jij de volgende Enzo Knol worden? Dan zijn deze vlaggenschepen ideaal voor jou. Zo niet, dan kun je beter nog even verder rondkijken.

Hoe kom je meer te weten over de features van vlaggenschepen? Heel simpel: door reviews van anderen te lezen. Het internet is een plaats waar iedereen zijn mening niet onder stoelen of banken hoeft te steken. Of de website van de fabrikant is de kans groot dat je voorgekookte ‘reviews’ leest. Neem je daarentegen een kijkje bij een van de vele retailers die ons land rijk is, dan kom je vaak een genuanceerder en eerlijker beeld tegen. Gebruikers zeggen waar het op staat, wat ze goed vinden aan een toestel, wat ze liever anders hadden gezien en hoe hij in het dagelijkse gebruik is. Voor kopers en verkopers zeer waardevolle informatie. Geen zin om te lezen? Ga dan eens naar YouTube om één of meerdere video reviews te bekijken. Kort samengevat, geef je ogen en oren goed de kost.

2. Let op het prijskaartje

De goedkoopste smartphones kunnen niet tippen aan de duurdere toestellen. Daar zal iedereen het over eens zijn. Je hebt echter dure telefoons en poepiedure telefoons. Zo is de Samsung Galaxy Note 8 bijvoorbeeld een van de duurste Android-toestellen die je op dit moment voor je geld kunt krijgen. Er hangt namelijk een prijskaartje van 999 euro aan. De Galaxy S8 prijs is net zo krachtig als de Galaxy Note 8, maar daarentegen een stuk vriendelijker voor de portemonnee: het prijsverschil tussen beide telefoons is bijna 400 euro. En dat terwijl het verschil in prestaties te verwaarlozen is. Goed rondkijken en je voldoende verdiepen loont dus.

 

© PXimport

3. Kijk naar het besturingssysteem

De derde en laatste tip die we jullie willen meegeven, is dat je goed moet nadenken over het besturingssysteem waarmee je gaat werken. Nieuwe smartphones met Windows 10 Mobile zijn er niet, dus die valt af. Bij Apple krijg je de garantie dat je minimaal drie tot vijf jaar lang updates voor iOS ontvangt. Android is ronduit het populairste besturingssysteem, maar sommige fabrikanten laten het afweten als het om updaten gaat. Bedrijven die hun zorgplicht serieus nemen, zijn onder meer Google, Nokia, Samsung en Sony. Alcatel, Huawei, LG en Wiko zijn zeer traag met het uitrollen van nieuwe updates. Waarom dat zo belangrijk is? Om te beginnen loop je de nieuwste features mis als je met een verouderde versie van je besturingssysteem blijft rondlopen. En daarnaast is je toestel een stuk kwetsbaarder als potentiële beveiligingslekken niet regelmatig worden gedicht.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten