Smartphones vergelijken: 3 zaken waar je op moet letten

Ben je in de markt voor een nieuwe smartphone? Grote kans dat je alle nieuwe toestellen met elkaar vergelijkt. Waar moet je dan precies op letten? Wij geven drie zaken waar je naar moet kijken als je verschillende telefoons naast elkaar legt.

De een vindt smartphones vergelijken hartstikke leuk en pluist alles tot op het bot toe uit. De ander heeft er een broertje dood aan en wil gewoon een andere telefoon in zijn of haar handen vasthouden om weer te bellen en appen. Als je een nieuw toestel voor jezelf of iemand uit jouw omgeving zoekt, zijn er allerlei aspecten waar je rekening mee moet houden.

1. Scherm

Allereerst kijk je naar de scherm. Een smartphone is een persoonlijk apparaat dat je dagelijks gebruikt dus is het belangrijk dat hij niet te klein of te groot is. Een compacte telefoon heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat je hem gemakkelijk en overal kunt opbergen. Nadeel is dat je maar een klein schermpje hebt om naar te staren als je video’s bekijkt. Een groter scherm is dan een stuk fijner. Een ander voordeel van een groot scherm is dat er meer content op het display past en je dus minder vaak naar beneden hoeft te scrollen. Keerzijde is dat grote phablets lastig op te bergen zijn. In het ergste geval kunnen ze zelfs buigen als je ze in je broekzak doekt en gaat zitten.

Een ander aandachtspunt is de schermresolutie. Je kunt vast en zeker wel termen als HD, Full HD en Quad HD. Dat zegt iets over het aantal beeldpunten of pixels in de lengte en breedte. Hoe meer pixels er op het schermoppervlak passen, des te scherper je beeld is. Maar een hogere schermresolutie betekent vaak ook dat dit ten koste gaat van de batterijduur: er moeten immers meer pixels aangestuurd worden en dat kost energie. Probeer een goede balans te vinden tussen de schermgrootte en schermresolutie.

Tot slot kun je ook naar het schermtype kijken. Er zijn grofweg twee soorten: LCD en OLED. In het budget- en middensegment tref je voornamelijk de eerste soort aan, in de duurdere prijsklassen zijn OLED-displays gebruikelijker. Als geld geen rol speelt, is OLED de beste keuze. Kleuren zien er hier vol en levendig op uit. Zwart is een stuk donkerder dan op traditionele LCD-schermen. Ook is het dynamische bereik aanzienlijk groter op OLED-schermen. Simpel gezegd: alles oogt mooier en scherper op OLED-schermen.

2. Processor

De processor neemt de rekenkracht voor zijn rekening. Er zijn vele chipfabrikanten op de markt. Een grote, bekende speler in de smartphonewereld is Qualcomm. Hoe weet je nou dat of een telefoon een deugdelijke processor heeft of niet? Zonder al te technisch te worden: kijk naar de serienummers van processor, de kloksnelheid en het aantal kernen.

Het serienummer is een indicatie wat je kunt verwachten. Zo heeft Qualcomm de 200, 400, 600 en 800 serie. De eerste twee vind je in de goedkopere telefoons en zijn een stuk minder krachtig. De 600 reeks vinden we in midrange telefoons. De 800 serie tot slot in de duurdere telefoons. Vervolgens kijk je naar de laatste twee cijfers. Naarmate deze getallen hoger zijn, des te nieuwer en krachtiger ze over het algemeen zijn. Zo is de Snapdragon 821 minder vlot dan de Snapdragon 835.

De kloksnelheid zegt iets over de rekenkracht van de processor (CPU). Hoe hoger dit getal, des te meer werk hij verzet krijgt. Als een processor een kloksnelheid van 2,2 GHz heeft, betekent dit dat hij 2,2 miljard bewerkingen per seconde kan verwerken. Deze maat zegt echter niet alles: ook het aantal kernen of cores zegt iets over de snelheid waarmee een CPU zijn werk doet. In het algemeen kun je stellen dat naarmate een processor meer kernen bevat, hij meer taken tegelijkertijd kan afhandelen. Veelgehoorde termen zijn quad-core (vier kernen) en octa-core (acht kernen).

3. Camera

Tot slot doe je er goed aan om naar de camera te kijken. Hoeveel megapixels telt de hoofdcamera? Hoeveel lenzen telt deze: één of twee? Heeft de selfiecamera een groothoeklens of niet? Zo ja, hoeveel graden bestrijkt deze? Welke vormen van autofocus kent de camera? Hoe groot is het diafragma? Beschikt hij over een professionele modus? Het zijn allemaal relevante zaken om een inschatting te maken over de plaatjes die je ermee schiet.

Ga met deze tips in je achterhoofd maar eens de Samsung Galaxy S8 vergelijken met andere smartphones. Wellicht dat je nu tot andere inzichten komt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten