Inloggegevens delen met vrienden en familie

© CIDimport

Inloggegevens delen met vrienden en familie

Geplaatst: 30 oktober 2021 - 12:34

Aangepast: 29 augustus 2022 - 14:55

Redactie ID.nl

We hebben altijd geleerd dat je je wachtwoorden voor iedereen geheim moet houden. Toch zijn er momenten waarop je je wachtwoord met bijvoorbeeld je partner, een familielid of een vriend zou willen delen. Denk bijvoorbeeld aan online (streaming) diensten die door meerdere gezinsleden worden gebruikt, maar waar slechts één persoon de beheerder van kan zijn. Of wanneer je bijvoorbeeld als ouder toegang wil krijgen tot de accounts van je kinderen, voor betalingen in de App Store of de gaming platforms waar ze op spelen. Of misschien verhuur je wel een vakantiewoning en wil je voor je gasten toegang tot Netflix aanbieden.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender.

Delen van je wachtwoorden
Het delen van wachtwoorden met je partner of andere familieleden wordt vaak gezien als een belangrijke stap om daarmee wederzijds vertrouwen aan te tonen. Anderzijds wordt het delen van wachtwoorden vaak vanuit gemakzucht gedaan. Je zou denken dat het delen van een wachtwoord voor iets ongevaarlijks zoals Netflix of Spotify geen kwaad kan. Terwijl als het gaat om het delen van wachtwoorden voor de toegang tot je telefoon of je Instagram account wordt dat wel gezien als iets persoonlijks. Want iemand het wachtwoord voor je telefoon geven, betekent vaak eigenlijk dat je iemand daarmee toegang geeft tot je hele leven..

Inloggegevens delen met vrienden en familie-15082920

© CIDimport

Accounts
Met onze mobiele telefoons doen we tegenwoordig namelijk werkelijk alles. De telefoon is allang niet meer bedoeld om alleen mee te bellen. We versturen er email mee, sms- en Whatsapp-berichten, maar gebruiken hem ook om bijvoorbeeld films of series mee te kijken of om alle sociale netwerken in de gaten te houden. Een gemiddelde internetgebruiker heeft daarom minimaal 8 accounts voor online diensten zoals Facebook, Netflix, Whatsapp, Instagram en YouTube. En naast onze mobiele telefoon hebben we vaak ook nog een laptop of desktop ter beschikking. Dit zorgt er allemaal voor dat de kans om in aanraking te komen met cybercriminaliteit steeds verder toeneemt. Bovendien zorgt het delen van wachtwoorden met anderen ervoor dat het steeds lastiger wordt om er grip op te blijven houden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat gemiddeld genomen een kwart van de mensen ook hun zakelijke apparaat voor degelijke doeleinden gebruikt, en in dat geval kan het zelfs gevolgen hebben voor de beveiliging van de werkgever.

Ransomware
Cybercriminaliteit neemt steeds grotere vormen aan. En iedereen heeft inmiddels wel eens ervaring gehad met cybercriminaliteit. De bekendste en meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit zijn phishing, ongewenste telefoontjes of sms-berichten, datalekken, impersonaties, financiële fraude en ransomware. Het grootste deel van de mensen is vooral bang voor de financiële fraude, terwijl de impact van andere aanvallen soms minstens zo groot kan zijn. Je zou natuurlijk niet graag willen dat iemand zich als jou voordoet op sociale media en berichten namens jou verstuurt. Ook ransomware kan grote financiële en persoonlijke gevolgen hebben. Daarom is het beveiligen van alle apparaten en accounts nog steeds uitermate belangrijk. De meeste apparaten zijn dan wel voorzien van enige vorm ingebouwde beveiliging, maar sommige ook niet en vaak niet voldoende. Denk hierbij ook aan een goede antivirus oplossing om je te beschermen tegen onder andere ransomware aanvallen.

Inloggegevens delen met vrienden en familie-15082933

© CIDimport

Ook blijkt helaas nog steeds dat het merendeel van de mensen slechts één enkel wachtwoord gebruikt voor alle online accounts. Een uitgebreid onderzoek van Bitdefender wees uit dat dit zelfs voor de helft van de ondervraagde mensen gold. Of men gebruikt wel een paar verschillende wachtwoorden, maar hergebruikt deze wachtwoorden vervolgens voor meerdere accounts. Dit betekent dat wanneer het wachtwoord geraden of gevonden wordt door een kwaadwillende, deze meteen toegang heeft tot verschillende accounts en daarmee wellicht toegang heeft tot persoonlijke emails, creditcard- of bankgegevens of misschien zelfs een bestand met andere wachtwoorden of accounts gekoppeld aan hetzelfde emailadres. Het blijft dus altijd belangrijk om moeilijk raadbare wachtwoorden te gebruiken, het liefst met verschillende letters, hoofdletters en cijfers en eventueel gebaseerd op lange zinnen. Niet alleen het maken van unieke wachtwoorden voor alle verschillende accounts is uitermate belangrijk, ook het toepassen van tweefactor authenticatie op je accounts is belangrijk. Tweefactor authenticatie zal het delen van wachtwoorden met andere familieleden of vrienden wel vermoeilijken. De tweefactorcode wordt namelijk slechts naar één telefoon verstuurd, toch is het gebruik van tweefactor authenticatie een best-practice die nooit bewust overgeslagen zou moeten worden om toch wachtwoorden met anderen te kunnen delen.

Beveiligingssoftware
Veel mensen vertrouwen op hun geheugen om wachtwoorden te kunnen onthouden, uit het onderzoek van Bitdefender blijkt zelfs dat de helft van de ondervraagden dat doet. Toch is dat niet nodig en kun je voor alle wachtwoorden beter een wachtwoordbeheerder gebruiken. Zo hoef je maar één wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden. Met de wachtwoordbeheerder is het tevens mogelijk om complexere en moeilijk raadbare wachtwoorden te maken of te genereren. Ook zijn er wachtwoordbeheerders die het delen met anderen mogelijk maken via een online beschikbare variant ervan. De meningen verschillen over het opslaan van wachtwoorden in de cloud, maar dat is in ieder geval beter dan het niet gebruiken van wachtwoorden of het gebruiken van zwakke wachtwoorden en het hergebruiken ervan.

 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten