© CIDimport

Dit is Google One

Geplaatst: 9 september 2020 - 10:02

Aangepast: 20 september 2022 - 07:56

Partnerredactie

Wanneer je een Chromebook aanschaft, maak je voor een groot gedeelte gebruik van the cloud. Google One, om precies te zijn. In dit artikel leggen we uit wat deze service inhoudt.

Dit is Google One

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Chromebook.

Maar voor we dat doen, gaan we even terug naar de basis. Want hoe werkt een cloudopslagdienst precies? Nou, eigenlijk is het vrij simpel. Je ‘koopt’ (of: hebt) een stukje ruimte op de servers van die dienst.

Dat stukje opslagruimte is beveiligd en alleen voor jou toegankelijk. Al jouw content, of het nu foto’s, video’s, teksten, spelletjes of programma’s zijn, kunnen daarop worden gezet. En doordat die servers online beschikbaar zijn gemaakt, zijn je bestanden dus overal en altijd beschikbaar.

Heb je bijvoorbeeld een uitgebreide fotoserie geschoten, en wil je die met vrienden ergens bekijken, dan hoef je enkel in te loggen en je kunt door je afbeeldingen scrollen. Dat kan dus op iedere computer, smartphone of tablet (mits deze verbonden is met het internet, natuurlijk). Je bekijkt de content op afstand, in feite. Immers: het staat niet op je laptop, maar in 'the cloud'.

Welke Chromebook past bij mij?

Doe de keuzehulp

Nooit meer naar jezelf mailen

De cloud heeft de nodige voordelen. Als eerste: in theorie hoef je nooit meer iets te kopiëren naar een USB-stick, of naar jezelf te mailen (ja, dat heb je weleens gedaan). Dat zorgt er tegelijkertijd voor dat je nooit content kwijt raakt - het verloren USB-stickje is verleden tijd.

Er zijn inmiddels tal van clouddiensten. Je kent misschien wel Dropbox, of Microsoft OneDrive. Google One is de variant van, jawel, Google, maar is eigenlijk veel meer dan enkel een opslagdienst. One omvat onder meer content delen met familie, biedt support van experts en kent synchronisatie met je mobiele telefoon. Het is ‘een lidmaatschap om meer uit Google te halen’, zo stelt Google zelf.

Dat lidmaatschap is er in meerdere varianten. Voor nog geen twee euro in de maand heb je een account, met de beschikking over 100 GB aan online opslag. Vind je dat niet voldoende, dan kun je tot maximaal 2 TB aan cloudopslag krijgen: dat kost een tientje per maand. Overigens krijg je bij het simpelweg aanmaken van een Google-account al 15 GB opslag. Ga je daar overheen, dan moet je dus een betaald account nemen.

Dit is Google One-15760691

© CIDimport

Google One gratis bij Chromebook

Maar misschien nog wel belangrijker: schaf jij toevallig een Chromebook aan, dan krijg je 12 maanden lang gratis een onbeperkt Google One-account. Dan hoef je je dus nooit druk te maken om (extra) kosten en kun je naar hartenlust foto’s, video’s en andere bestanden opslaan in de cloud.

Natuurlijk, een vereiste bij het werken in de cloud is een goede netwerkverbinding. Zonder contact met internet of een server, kun je niet bij je bestanden. Gelukkig lost een Chromebook dit op, doordat deze slimme laptop de mogelijkheid heeft om bestanden lokaal te synchroniseren of op te slaan.
 

Welke Chromebook past bij mij?

Doe de keuzehulp

Hutje op de hei

Stel, je bent een boek aan schrijven. Dat doe je ergens in een hutje op de hei, zonder wifi. Weg van alle drukte, even één met jezelf en je gedachten. Dan wil je natuurlijk wel gewoon kunnen tikken, zonder dat je met je smartphone op zoek moet naar iets van 4G. Met een Chromebook gaat dit zonder problemen.

Je typt je novelle namelijk in Google Docs (of: Documenten) en op het moment dat je weer verbinding hebt, wordt het bestand automatisch opgeslagen in the cloud. Die van Google One, om precies te zijn. Zo raak je nooit wat kwijt.

 

Delen met je zus

Groot voordeel daarvan is dat je jouw opslag ook kan en mag delen met andere gebruikers. Wil je dat jouw familie ook bij je foto’s kan, is dit gewoon mogelijk. Sterker nog: zij kunnen ook content opslaan in jouw cloud. Jij kunt als gebruiker zelf bepalen hoeveel ruimte je zoon, dochter, vriend of vriendin krijgt. Zij krijgen eigenlijk een stukje van jouw Google One-opslag.

Verder is de synchronisatie met (Android-)smartphones noemenswaardig. Iedere app, foto of video - alles wat op je telefoon staat wordt automatisch geüpload naar One. En klap je daarna je Chromebook open? Die ene foto die je vandaag gemaakt hebt, zul je er direct op terugvinden. Om het een en ander te vergemakkelijken heeft Google One een app, te downloaden in de PlayStore.

Mocht je trouwens iets niet begrijpen, of simpelweg iets willen weten: wanneer je een Google One-account hebt, biedt Google je gratis support. Je krijgt direct toegang tot experts die ‘Googles’ spreken, schrijft de grootmacht zelf.

Maar of dat nodig is? Google One is uiterst gebruiksvriendelijk. Zeker wanneer je bekend met alle Google-diensten - en er veel gebruik van maakt - is dit een handige oplossing om de overstap te maken naar de cloud.

Stadia Pro
Google haalt meer uit haar clouddiensten dan enkel opslag. Veel meer. Een nieuw en zeer bijzonder voorbeeld is Stadia Pro. Dat is een streamingdienst op het gebied van games. De dienst heeft een uitgebreide bibliotheek met games voor jong en oud. Wil jij een toffe game spelen, dan hoef je die niet te downloaden, maar stream je ‘m in feite naar je Chromebook. Dat scheelt niet alleen opslaggeheugen, maar ook rekenkracht. De game maakt namelijk gebruik van de computers en processoren van Google zelf en niet van je Chromebook. Bij aanschaf van een Chromebook krijg je nu twee maanden gratis Stadia Pro. Om te proberen. Om erna nooit meer zonder te kunnen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000