Apps voor het serieuze werk: van gaming tot training

© PXimport

Apps voor het serieuze werk: van gaming tot training

Geplaatst: 2 juni 2021 - 13:07

Aangepast: 17 november 2022 - 08:56

Partner

Grote kans dat je bekend bent met legendarische apps als The Sims en RollerCoaster Tycoon. Maar wist je dat dergelijke concepten vaak de inspiratiebron vormen voor het meer serieuze werk, zoals trainingen binnen bedrijven of simulaties voor serieuze situaties? Uiteraard willen we hierover meer weten en duiken we er wat dieper op in.

#Advertorial - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met DTT

Stel je het volgende eens voor: je werkt bij een wereldwijd uitzendbureau en hebt de taak om de kantoren te voorzien van een nieuwe huisstijl. Dat betekent het interieur, de kleur van de muren, kantoormeubilair en andere fysieke onderdelen. Nu kun je ervoor kiezen om een groot aantal fysieke locaties te bezoeken ter inspiratie, maar zeker in deze tijden is dat niet erg efficiënt en handig. Gelukkig realiseerde de organisatie zich dit ook op tijd: de situatie werd aangegrepen om hiervoor een slim concept te bedenken, dat is uitgewerkt door app developer DTT.

Online omgeving

Om het voor vestigingsmanagers eenvoudiger te maken om een nieuwe huisstijl voor de vestiging te realiseren, keken de makers eens kritisch welke manieren zich hiervoor lenen. Al snel kwam men uit bij de eerdergenoemde games, zoals The Sims en RollerCoaster Tycoon. Kenmerkend aan deze simulatiegames is de aanwezigheid van een ‘Build Mode’. Hiermee kun je als gamer in een virtuele omgeving aan de slag met het bouwen van je eigen wereld. De enorme populariteit van de simspellen laten zien dat dat niet alleen erg uitnodigend werkt, maar ook heel laagdrempelig is. Na de nodige brainstorms en aantekeningen ontstond het idee van de Randstad Office Configurator. Een online omgeving, waarmee de vestigingsmanager relatief eenvoudig het kantoor kan inrichten.

In de praktijk

Tijdens dat inrichten doorloopt de gebruiker een aantal stappen. Zo kan hij of zij het eigen kantoor in de browser opzetten. Zodra die basis staat, begint het leuke werk: de inrichting. Uiteraard is het bij een organisatie zoals Randstad van belang dat dit volgens bepaalde richtlijnen plaatsvindt. De organisatie telt immers zo’n 4000 kantoren, verspreid over 39 landen. Enige consistentie is dan geen overbodige luxe. De makers hebben daarom een stijlgids ontwikkeld, die als leidraad fungeert voor de eigenlijke inrichting. Over die inrichting gesproken: dat gaat ver. Zo kan de gebruiker virtuele foto’s van verschillende hoeken maken, om het resultaat te controleren. Bij gebrek aan inspiratie kan de gebruiker de inrichting van andere kantoren bekijken en het is ook mogelijk de eigen inrichting te delen met andere kantoren. Is alles tevreden (en uiteraard goedgekeurd door een ‘kwaliteitscommissie’), dan genereert het systeem automatisch een complete boodschappenlijst van de benodigde onderdelen en de kosten.

Onder de motorkap

Uiteraard gaat het hierbij om oplossingen voor het serieuze werk. Er is voor de basis goed gekeken naar de ‘mechanics’ van populaire games, maar voor de verdere ontwikkeling is een ander traject gevolgd. Werpen we een blik onder de motorkap bij het voorbeeld van de Randstad Office Configurator, dan zien we dat het om een slim samenspel gaat van verschillende systemen en technologieën. Zo maakt de oplossing gebruik van drie content management systemen, die elk een eigen taak vervullen. Ook is er goed nagedacht over de rolverdeling. Zo is er een content-admin, die zich bezighoudt met het onderbrengen en beheren van de producten. Verder houdt de regio-admin zich bezig met het vertalen van de informatie (zoals je eerder las: deze organisatie is actief in 39 landen). Tot slot is er een super-admin. Deze rol heeft uiteraard de hoogste rechten en kan nieuwe objecten aanmaken en beheren.

Snelle ontwikkelingen

Het voorbeeld van de Randstad Office Configurator laat goed zien hoe beproefde methoden, zoals simulatiegames, op een slimme manier kunnen worden ingezet voor de meer serieuze taken. Dat maakt het niet alleen interessant voor ontwikkelaars die dagelijks aan dergelijke oplossingen werken, maar ook voor iedereen die op zoek is naar een oplossing of app om een bepaalde taak uit te voeren. Het is interessant om hierbij zo vroeg mogelijk een ontwikkelaar te betrekken: vaak ontstaan in die fase de mooiste plannen en word je geïnspireerd. Over inspiratie gesproken: op deze pagina vind je een interessante set voorbeelden. Als je vragen hebt over de manier van werken of meer wilt weten over het onderwerp, kun je bovendien bij DTT terecht. Ondertussen starten wij RollerCoaster Tycoon weer even op. Het moet allemaal natuurlijk niet té serieus worden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten