Altijd de juiste netwerkkabel - De kabelwirwar ontleed

© PXimport

Altijd de juiste netwerkkabel - De kabelwirwar ontleed

Geplaatst: 14 juni 2021 - 11:06

Aangepast: 17 november 2022 - 08:56

Partner

Als je op zoek bent naar de juiste netwerkkabel, kan het je soms even duizelen. UTP, FTP, S/FTP… het aanbod is groot en voor elke situatie is er een kabel beschikbaar. Gelukkig valt het in de praktijk erg mee en maak je met deze praktische gids snel de juiste keuze.

#Advertorial - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Netwerkkabel.eu

Netwerkkabels zijn populair. Niet zo vreemd: een bekabelde netwerkverbinding zorgt nog altijd voor de meest stabiele verbinding, bijvoorbeeld bij het surfen op internet en het spelen van je favoriete games. Bij het zoeken naar een netwerkkabel kom je al gauw een paar termen tegen, waaronder UTP en FTP.

Binnen de categorie netwerkkabels is de UTP-kabel voor thuisgebruik het meest populair. UTP is een afkorting van Unshielded Twisted Pair. Dat betekent dat de kabel niet is afgeschermd tegen straling van buitenaf. Dat is voor veel situaties ook niet nodig. De UTP-kabel wordt in de praktijk het meest verkocht. De kabel is betaalbaar en levert goede prestaties.

 

© PXimport

Extra bescherming

Soms heeft de kabel net iets meer bescherming nodig tegen invloeden van buitenaf. De ‘bits en bytes’ die over de kabel worden gestuurd, zijn gevoelig voor elektromagnetische straling uit de omgeving. Denk aan apparaten die straling veroorzaken, zoals je magnetron. Of aan andere kabels die in de buurt liggen, zoals elektriciteitskabels of de coaxkabel voor je televisie. Wanneer die externe straling boven een bepaalde waarde komt, kan de kwaliteit van de netwerkverbinding afnemen. Dat willen we uiteraard voorkomen. Wil je de netwerkkabel gebruiken in zo’n omgeving, dan kies je voor een FTP-kabel. Dat is een afgeschermde kabel. FTP is een afkorting van Foiled Twisted Pair. Door de afscherming is de kabel in de regel iets stugger.

Dubbel

Duizelt het je? Nergens voor nodig: de eindstreep is in zicht. FTP-kabels worden in een paar varianten aangeboden. Voor de allerbeste bescherming kies je voor een S/FTP-kabel (een afkorting voor Shielded/Foiled Twisted Pair). Dit betekent dat zowel de mantel van de kabel als de aderparen in de kabel zijn voorzien van een afscherming. Blijven er nog twee andere FTP-kabels over: F/UTP en U/FTP. Bij de F/UTP-kabel is de mantel van de kabel afgeschermd, maar zijn de aderparen in de kabel dat niet. Bij de U/FTP-kabel is de mantel juist niet afgeschermd, maar zijn de aderparen in de kabel dat weer wel. Twijfel je over het type FTP-kabel, dan kies je dus voortaan altijd voor een S/FTP-kabel: je haalt hiermee het beste van beide werelden in huis.

 

© PXimport

Categorieën

Ben je lekker op dreef bij het kiezen van een kabel, dan kom je ook een andere belangrijke term tegen waarmee je rekening dient te houden: de zogeheten ‘categorie’. Er zijn drie categorieën die je in de praktijk vaak tegenkomt: Cat5e, Cat6 en Cat6a. Welke categorie je kiest, is afhankelijk van de snelheid waarmee je gegevens over de kabel verstuurt. Voor de meeste toepassingen kun je prima vooruit met een Cat5e-kabel: daarmee verstuur je je gegevens met een snelheid tot 1000 Mbps (ofwel 1 Gbit). Stel je hogere eisen – bijvoorbeeld bij een huishouden met meerdere gebruikers die tegelijk content streamen, games spelen of videobellen – dan werp je een blik op Cat6. Ook hiermee haal je een snelheid tot 1000 Mbps, maar door de grotere bandbreedte van de kabel heeft deze een hogere capaciteit. Tot slot is er Cat6a: die biedt je een snelheid tot 10.000 Mbps (ofwel 10 Gbit). Je bent daarmee optimaal voorbereid op de toekomst. Let wel op: de apparatuur in het netwerk, zoals je laptop, moet deze snelheden uiteraard ook ondersteunen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten