Wat wordt de opvolger van Blu-ray?

De strijd tussen de verschillende formaten om informatie op te slaan is in de wereld van films altijd hevig. Het ging in de videotape-formaatoorlog ooit tussen VHS en VCS, later tussen DVD en VideoCD/DIVX en uiteindelijk tussen HD DVD en Blu-ray. Inmiddels zijn we alweer een groot aantal jaren zoet met Blu-ray en popt de vraag op: what’s next?

Blu-ray is qua uiterlijk identiek aan een CD of DVD: een schijfje met een diameter van 120 mm. Maar, er kan een heleboel meer informatie op: 25 GB op een single-layer disc en 50 GB op een dual-layer disc. Er is ook nog een versie met een extra laag die 100 GB kan dragen. Dat is aanzienlijk meer dan de 9,4 GB die een DVD maximaal kan bevatten. Er is dan ook een speciaal blauw laserlicht met een golflengte van 405 nm nodig om de Blu-ray te kunnen uitlezen. Bovendien wisten Blu-ray discs niet alleen de filmwereld te bekoren: videogames worden ook vaak op Blu-ray-schijven gezet, omdat je er HD-videokwaliteit beelden op kwijt kunt met betere audiokwaliteit.

Media has no description

© PXimport

Er was ooit strijd met HD DVD van Toshiba, versus het door Sony bedachte Blu-ray. De eerste speler was die voor HD-DVD in maart 2006, waarop een speler voor Blu-ray in juni 2006 volgde. Uiteindelijk won Blu-ray voornamelijk dankzij Warner Bros. - één van de grootste filmhuizen koos er namelijk voor om vanaf januari 2008 niet langer films uit te geven op HD-DVD. Netflix, Walmart en meer grote bedrijven volgden en lieten HD-DVD achter zich om vierkant achter Blu-ray te gaan staan.

Archival Disc

Blu-ray heeft zich helemaal gevestigd, maar het wordt zo langzamerhand tijd om te kijken naar wat er daarna komt. In 2014 hebben Sony en Panasonic de Archival Disc aangekondigd. Een heel sexy naam is het niet, maar zijn kunnen schijnt dat wel te zijn: in eerste instantie werd er gesproken van schijfjes van 300 GB, toen 500 GB en uiteindelijk 1 TB. Dat is ook wel nodig, want de filmindustrie distribueert inmiddels in een resolutie van 4K en dat eist de nodige ruimte. Het werd overigens na die aankondiging in 2014 wat stil in de wereld van Archival Discs, maar in april dit jaar liet Sony weten met Mitsubishi Verbatim te werken aan een generatie Optical Disc Archive cartridges die inmiddels al 3,3 terabyte aankunnen.

Dit systeem van Sony zou aanzienlijk betere drives bevatten die veel sneller kunnen lezen dan Blu-rays. Het zijn dan ook geen schijven, maar een soort USB-sticks die je in de USB-port doet. Hier komt ook de naam van het systeem wat meer tot zijn recht: het is namelijk ook bedoeld om als archief te kunnen dienen voor grote bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan de filmdatabase van een filmhuis.

Ultra HD

Er dan is er nog ultra HD, dat je bijvoorbeeld vindt op een 4K Ultra HD Blu-ray. Die schijfjes zijn al enkele jaren op de markt. Films kijken met Dolby Atmos wordt hierdoor mogelijk op je televisie. Het beeld is ruim vier keer zo groot als dat van een gewone Blu-ray: normaal is het beeld 1080x1920, maar dit wordt verdubbeld bij een 4K Ultra HD Blu-ray. Dat betekent dat je beeld nog scherper wordt en de kleuren dieper. Om een 4K Ultra HD Blu-ray te kunnen afspelen, heb je wel minimaal een 4K Ultra HD-televisie nodig met een HDMI-kabel van tenminste HDMI 2.0 en een 4K Ultra HD Blu-rayspeler. De schijfjes zijn al volop beschikbaar in webwinkels, van voornamelijk grote films.

Media has no description

© PXimport

Er wordt ondertussen ook al gewerkt aan 8K Ultra HD, dat een resolutie heeft van 7680x4320 - vier keer scherper dan 4K. Op IFA in Berlijn werden diverse 8K-televisies onthuld van bijvoorbeeld Samsung en LG. De vraag is of je met het blote oog nog wel kunt waarnemen dat er een verschil in kwaliteit is. Bovendien zijn deze televisies nu pas onthuld, dus het zal nog wel even duren voordat deze modellen in de doorsnee woonkamer staan. Je hebt er ook een stevige internetverbinding voor nodig. Als 4K al 100 tot 150 Mbps verlangt, dan moet dat nog worden verdubbeld voor 8K. Er zijn ook (nog) geen 8K Blu-ray-discs beschikbaar. Dat is dus nog verre toekomstmuziek.

8K Blu-ray

Je kunt je bovendien afvragen of die 8K Blu-ray ooit zal komen. Is zo’n fysieke drager echter nog wel nodig, nu we gewend zijn allerlei video's te streamen? De gemiddelde filmliefhebber zal hier niet direct enthousiast van worden: sommige films zijn bij geen enkele streamingdienst te vinden. Je hebt het eigenaarsschap niet, zoals dat wel hebt als je een film op Blu-ray in de kast hebt liggen. Tot slot bieden streamingdiensten vaak niet de mogelijkheden die je bij een DVD krijgt. Nu zal niet iedereen geïnteresseerd zijn in een film met regisseurscommentaar of verwijderde scenes, maar deze extra’s kun je altijd maar weinig vinden bij streamingdiensten.

Voor nu is het een soort race tussen de schijfgebruikers en de streamers. Beide hebben zo hun eigen voorkeuren en dat is prima. Er is nog geen enorm grote behoefte aan een nieuwe drager: mensen vermaken zich nog wel met Blu-ray en zijn 4K-opvolger. De vraag is vooral wat de ontwikkeling van onze internetverbindingen gaat doen, om te zien of het überhaupt realistisch is om op een fysieke drager te rekenen in de toekomst, of dat straks echt alles wordt gestreamd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten