Wat als het luchtalarm niet afgaat?

Het is vaste prik op de eerste maandag van de maand: om klokslag 12 uur klinkt het luchtalarm. Tenminste, helemaal vaste prik is het ook alweer niet: het wordt namelijk wel eens vergeten. Hoe kan dat gebeuren?

Waar we op 4 mei massaal oorlogen herdenken, en vaak in het bijzonder de Tweede Wereldoorlog, is er eigenlijk elke maand een moment om stil te staan bij deze gebeurtenissen. Het luchtalarm is vlak voor het begi nvan de Tweede Wereldoorlog ingesteld en heeft destijds levens gered: dankzij het alarm wisten mensen dat ze moesten onderduiken. Heel veel jaren na de oorlog hebben de sirenes niets gedaan, tot er in 1952 wat meer druk op de ketel kwam door de Koude Oorlog.

De maandelijkse test werd toen ingevoerd. Tot 1988 waren dat nog de schreeuwerige sirenes, maar inmiddels is dat vervangen door het stabiele geluid van de elektrische sirene. Omdat is gebleken dat die niet geheel faalvrij is, hebben we toch weer die maandelijkse test. Alleen wordt die dus door mensen uitgevoerd, die al helemaal niet faalvrij zijn.

Geen alarm

Het kan dus gebeuren dat het luchtalarm eens niet afgaat. Dan is de medewerker van de 112-centrale in je regio het simpelweg vergeten. Volgens de Brandweer is het “een sport om precies om 12 uur op de knop te klikken, maar dat lukt niet altijd”. Het klinkt enerzijds veel te houtje-touwtje, maar er valt iets voor te zeggen: de momenten dat de sirenes voor noodgevallen moeten afgaan zijn doorgaans onverwachts, dus het blijft handwerk.

Media has no description

© PXimport

De centralist selecteert op een scherm zelfs waar de sirenes moeten klinken. Op die eerste maandag om klokslag lunchtijd is dat natuurlijk overal, maar dat kan in een echte situatie mogelijk plaatselijk zijn. Daarom moet het handmatig. Nu kun je je afvragen waarom die persoon het alarm dan niet vijf minuten later alsnog laat afgaan, maar daarop is het antwoord snel gegeven: mensen zouden dan best eens kunnen denken dat het om een echt alarm gaat, want het valt buiten de bekende, afgesproken tijdspanne.

Het niet afgaan van een luchtalarm kan ook te maken hebben met andere oorzaken. Zelfs als men op de centrale op tijd is, kan het alsnog verkeerd gaan met de elektriciteitsfrequentie. De sirenepalen hebben namelijk een interne klok die de tijd vergelijkt met de tijd die de computer aangeeft. Kloppen deze tijden niet met elkaar, dan gaat de sirene niet af. Dat gebeurde bijvoorbeeld op 5 maart van dit jaar. Diverse sirenes gingen niet af, omdat er een storing was aan deze elektriciteitsfrequentie. Een lastig probleem, omdat je hierdoor alle palen moet gaan controleren.

Meld het bij je gemeente

Er zijn dus meerdere factoren aanwezig om al die 4000 sirenes bij wijze van test 1 minuut en 26 seconden af te laten gaan. Werkt het niet, of kun je het niet horen van waar je je bevindt, dan kun je dit altijd aangeven bij je gemeente. Die kan dan onderzoek doen naar de bereikbaarheid van haar luchtalarm en de positie van de installaties.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten