Waar is Bill Gates tegenwoordig mee bezig?

Ooit was hij de frontman van Microsoft, wist hij met MS DOS bakken geld te verdienen en kwam er uiteindelijk Windows. Inmiddels is Bill Gates al achttien jaar geen leider meer van het bedrijf en dat is indrukwekkend voor een man die slechts 62 jaar oud is. Wat doet deze computerfanaat tegenwoordig nog?

Hoewel Gates in 2000 het CEO-schap overdroeg, is hij een tijd Chief Software Architect geweest voordat hij jarenlang aanbleef in chairman-rollen. Nu nog steeds schijnt de man adviserend op te treden voor de huidige CEO van het bedrijf. Maar hij is ook lekker van zijn zeer vroege pensioen aan het genieten: lekker met de kinderen op pad, investeren in startups zoals Hampton Creek (dat eieren wil uitbannen en het alternatief zoekt in planten) en hij is flink aan de slag met goede doelen.

The Giving Pledge

Bill Gates is al sinds 1995 regelmatig de rijkste man van de wereld en die macht komt met enkele moetjes. Zo kun je het - zeker in de Amerikaanse cultuur - niet maken om al dat geld voor jezelf te houden, en dat doet Gates ook niet. Hij heeft een fonds met zijn vrouw waarmee hij onderzoek betaalt naar nieuwe bronnen voor voedsel in armere gebieden en het tegengaan van AIDS. Gates heeft al meer dan 35 miljard dollar in het fonds gestoken. En hij tekende ook nog even een The Giving Pledge waarin hij aangeeft de helft van zijn vermogen te spenderen aan filantropie: goede doelen zitten bij Gates wel goed.

Vergis je echter niet: de man lijdt hierdoor geen sober bestaan. Gates heeft een privéjet van 21 miljoen dollar, een geweldige bibliotheek met onder andere Leonardo da Vinci’s Codex Leicester ter waarde van 30 miljoen dollar en een huis van 123 miljoen dollar dat de nickname Xanadu 2.0 draagt. Het is het droomhuis van elke technologieliefhebber: er zit 80.000 dollar aan schermen in, zodat je bijvoorbeeld een “schilderij” aan de muur zo kan vervangen voor een andere. Zijn zwembad heeft een onderwater muzieksysteem, er is een trampolinekamer, een receptieruimte waar 200 man in kan en 24 badkamers. Er hangt echter wel een vastgoedbelasting aan van 1 miljoen dollar per jaar.

Media has no description

© PXimport

Klinkt als een geweldig leven van een man die het ook echt heeft verdiend. Dat is ook zo, maar Gates’ beslissingen zijn niet altijd even succesvol geweest. Het feit dat Gates in 2000 het stokje van CEO heeft overgedragen heeft helaas pas erg laat effect gehad op Microsoft. Gates was de man die het internet onderschatte. Mede hierdoor is het niet Microsoft dat wordt genoemd als we het over de toekomst hebben, maar vooral Apple en Google. Inmiddels is Microsoft zich bewust van het internettijdperk waarin we leven en hoe de PC daarin steeds meer een ondergeschikte rol speelt.

Boter, kaas en eieren

Daarom kwam het met Surface-tablets, maar een enorme hit zijn die tot op heden niet geworden. In haar meeste producten blijft toch die oude computercultuur doorklinken. Dat is charmant als je denkt aan Gates, die enorme computernerd die ooit op school een computer programmeerde om boter, kaas en eieren mee te spelen, maar als je denkt aan de toekomstbestendigheid van dit ooit zo essentiële bedrijf, dan ziet het er toch een stuk minder rooskleurig uit.

Het wel en wee van Microsoft daargelaten, Bill heeft slechts een kleine 1 procent van Microsoft in handen. Hij lijkt er weinig mee bezig: hij en zijn vrouw Melinda vermaken zich goed met hun werk om de wereld beter te maken. Zelf omschreef hij het als dat hij bij Microsoft alleen maar computers deed, en nu die “computerkracht combineert met biologie, scheikunde, natuurkunde en zoveel meer”. Het is tekenend voor wie Gates is: een man die nooit is uitgeleerd, maar die zijn kennis net zo graag deelt met anderen. Zelfs als hij er af en toe pontificaal naast zit.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten