Hoe zit het met de downloadboete van Dutch Filmworks?

Dutch Filmworks heeft vorig jaar de IP-adressen verzameld en bewaard van mensen die mogelijk illegaal The Hitman’s Bodyguard hebben gedownload. De organisatie wilde vervolgens via internetprovider Ziggo de NAW-gegevens verkrijgen, om een soort halve downloadboete uit te delen. De rechter is het hier niet mee eens, maar Dutch Filmworks gaat in beroep.

De rechter meent dat Dutch Filmworks een betere onderbouwing moet geven voor wat het precies wil doen met de namen, adressen en woonplaatsen van de vermeende illegale downloaders. Het vreemde is dat het bedrijf al eens heeft aangegeven dat het de NAW-gegevens van de al dan niet illegale downloaders wil gebruiken om een brief te sturen om 150 euro te vragen, waardoor er geen verdere gerechtelijke stappen worden ondernomen. Dat lijkt vrij duidelijk, maar dat is het voor de rechter niet. Hoe is die 150 euro tot stand gekomen?

Er wordt gevraagd om 150 euro; dit wordt niet opgelegd. Er is in die zin dus geen sprake van een boete, maar het zou wel voor het eerst zijn dat mensen worden geconfronteerd met hun illegale downloadpraktijken door er een bedrag aan te hangen. Maar ja, wat de rechten van die mensen zijn en in hoeverre ze toch moeten betalen, dat blijft verder onduidelijk. Het is nu aan Dutch Filmworks om beter duidelijk te maken wat de inhoud van de brief wordt. De rechter heeft niet per se uitgesproken dat Dutch Filmworks dit nooit zou mogen doen.

Het downloadverbod in Nederland

Dutch Filmworks heeft namelijk wel een punt: er is sinds 2014 een downloadverbod van kracht in Nederland en dat betekent in principe dat je een boete riskeert zodra je zonder te betalen en zonder toestemming van de eigenaar video, muziek of andere vormen van media downloadt. Inmiddels is er sinds 2017 ook toestemming van de Autoriteit Persoonsgegevens om de gegevens van de illegale downloaders te verzamelen en vijf jaar lang te bewaren. Nu hebben ze alleen IP-adressen, en voor het versturen van zo'n brief is natuurlijk meer nodig.

cyber security internet slot

© PXimport

Die IP-adressen kunnen ze verzamelen door software te gebruiken die analyses uitvoert op torrentsites. De software spoort een illegaal geüpload bestand op en registreert het IP-adres zodra duidelijk is dat deze zich in Nederland bevindt. Die registratie mag het dus 5 jaar bewaren, dus juich als jij een van die illegaal downloadende mensen bent niet te vroeg: als de rechter over drie jaar zou besluiten dat internetproviders bijvoorbeeld standaard deze informatie moeten afstaan aan Dutch Filmworks, dan kan er zomaar met terugwerkende klacht op je deur worden geklopt. Ben je zelf niet een illegale downloader, maar wordt jouw IP-adres bijvoorbeeld door een huisgenoot of vrienden van je kinderen gebruikt om illegaal te downloaden, dan kun je als afnemer van het internetabonnement alsnog verantwoordelijk worden gehouden.

Veel mensen die bijvoorbeeld torrents downloaden of Popcorn Time gebruiken, zijn zich niet bewust van het feit dat ze daarbij ook vaak toestemming geven om media te uploaden. Hierdoor ontstaat een heel torrentnetwerk, waarbij mensen van elkaar downloaden en uploaden. Dat downloaden is natuurlijk al strafbaar, maar het uploaden wordt nog veel hoger beboet. Stichting Brein is dan ook vooral bezig met het opsporen van uploaders in plaats van downloaders, hoewel dit vaak dezelfde personen zijn. Waarom zou je immers content uploaden, als je er niets voor terugkrijgt? Zeker in 2019 zal Brein zich meer focussen op mensen die veel auteursrechtelijk beschermd materiaal uploaden.

Downloadboete omzeilen

Er zijn mensen die via VPN media downloaden om te zorgen dat bedrijven als Dutch Filmworks, maar ook bijvoorbeeld Stichting Brein, niet het echte IP-adres kunnen achterhalen. Sommige VPN-aanbieders zijn bijvoorbeeld geregistreerd in de Maagdeneilanden, waar de wetgeving ze beschermd. Zo kunnen gebruikers zonder restricties en in volledige anonimiteit downloaden en riskeren ze dus ook niet zo’n brief van Dutch Filmworks, mocht het hoger beroep slagen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten