Geprinte platenspeler van Nederlandse bodem

Platenspelers zijn een trend, 3D-printen is hip en daarom is een Kickstarter voor een ge-3D-printe platenspeler snel bedacht. Dat zou je denken, maar bij de Lenco-MD komt een heleboel meer kijken dan een leuk idee alleen. Makers ervan zijn Lenco en RepRapUniverse. RepRapUniverse’s Richard Achatz: “Ons ontwerp is ook nog eens modulair en ecologisch”.

Het idee om een platenspeler te maken is niet vreemd. Lenco brengt al meer dan 70 jaar platenspelers op de markt. Het maakt deel uit van Qeske, een community in Kerkrade waar ondernemers, onderwijs en burgers met elkaar in contact komen om ideeën uit te wisselen. Richard: “Het is een kweekvijver van ideeën, innovatieve bedrijven, start-ups en nieuwe technologieën. Lenco en RepRapUniverse zijn twee van deze bedrijven binnen Qeske. Lenco maakt platenspelers en RepRapUniverse is gespecialiseerd in het ontwikkelen van 3D-printers. Samen is het idee geboren om een 3D-geprinte platenspeler te ontwikkelen.”

3D-printer

Het project staat nu een maand op Kickstarter. Op 4 januari moet er 50.000 euro zijn toegezegd door de backers. Geef je 5 euro, dan krijg je een virtuele knuffel van het team, ga je voor 100 euro dan krijg je de ontwerpen om zelf te 3D-printen. Heb je geen 3D-printer in huis, dan heb je het apparaat in huis voor 199 euro. Hoewel veel Kickstarter-projecten hun doel niet bereiken, lijkt Lenco-MD wel te kunnen slagen. Na twee weken zat het apparaat al op 60% van het streefbedrag en dat is indrukwekkend. “We hopen deze lijn te kunnen doortrekken, bijvoorbeeld door het project te promoten op bijvoorbeeld IBA Parkstad TV.”

De reden dat de platenspeler zo gewild is, is niet alleen het feit dat het ecologisch is en met een 3D-printer wordt gemaakt: je kunt hem voorzien van je eigen artwork en je kunt hem uitbreiden met modules. Die losse modules zijn een soort “bakjes” aan de zijkant van het apparaat, waardoor je er een Bluetooth-apparaat van kunt maken of waarin je een accu kwijt kunt zodat je hem onderweg kunt gebruiken. Er is ook een solar-module waarmee je het apparaat op zonne-energie kunt laten werken.

Modules

Je kunt dat allemaal kiezen. “Je zet de platenspeler zelf in elkaar. Het frame van de Lenco-MD kan volledig worden geprint met een 3D-printer. Er hoeven enkel nog de elektronica en mechanische onderdelen te worden toegevoegd en je hebt een werkende platenspeler. We plannen na het Kickstarter project een website te lanceren waar mensen ontwerpen en modules met elkaar kunnen uitwisselen.”

De Lenco-MD is ons eerste Qeske community product en er gaan er zeker meer volgen.

-

Er is her en der wel wat kritiek op het apparaat. Vooral mensen die werken met professionele platenspelers menen dat je de onderdelen niet zou moeten 3D-printen, maar dat die door middel van verspaning moeten worden vervaardigd voor meer precisie. En het mag dan een duurzaam apparaat zijn, men is bang dat hij niet lang meegaat. Dat zal waarschijnlijk ook afhankelijk zijn van hoe vaak je het apparaat verplaatst. Bovendien is de vraag of de doelgroep van het apparaat de platenspelerpurist is, of meer jonge mensen die graag iets nieuws willen proberen en het personaliseren van technologie belangrijk vinden.

RepRapUniverse is in ieder geval nog niet klaar met Kickstarter. “Kickstarter is een mooi platform voor een community om een idee of product te lanceren. De Lenco-MD is ons eerste Qeske community product en er gaan er zeker meer volgen. Van diverse partijen binnen Qeske hebben we al interessante ideeën voorbij zien komen voor toekomstige projecten. Ook in combinatie met het bedrijf Lenco, gezien deze samenwerking zeer prettig verloopt.”

In januari moeten de platenspelers ge-3D-print gaan worden en de eerste kits worden in maart/april 2019 verwacht.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten