Eigen geheugenkaarten maken: een nieuwe trend?

Is het een trend om eigen geheugenkaarten te gaan ontwikkelen? Huawei heeft vorig jaar, toen de Mate 20-serie werd aankondigd, de wenkbrauwen doen fronzen door ook meteen een eigen geheugenkaart bij te presenteren. Het gaat om de NM-kaart, waarvoor de micro-sd plaats moet maken. Is dit een nieuwe trend in de smartphone-industrie, of blijft Huawei hierin waarschijnlijk alleen?

Veel Android-telefoons kun je van meer geheugen voorzien door er een micro-sd-kaartje in te stoppen. Dat geldt dus niet voor Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro: die hebben hun eigenlijk Nano Memory-kaart. In de binnenkant van de telefoon telt elke millimeter, dus besloot Huawei met Toshiba een kleinere kaart te ontwikkelen. Dat is gelukt, want het NM-kaartje is 45 procent kleiner dan de micro-SD.

Niet per se veel beter

Maar, zoals we al eerder schreven is het niet per se iets waar iedereen direct enthousiast van wordt. De lees- en schrijfsnelheden zijn niet veel beter dan die van een goede micro-SD. Bovendien is het kaartje van Huawei lang niet zo universeel inzetbaar als de concurrentie. Als je hem wilt uitlezen bijvoorbeeld, heb je een speciaal systeem nodig dat weer afwijkt van de norm.

Dan komen we meteen bij het vraagstuk: kan dit een trend zijn? Gaat elke telefoonmaker nu met een eigen memorycard komen? De kans is klein. Uiteraard om de hierboven genoemde redenen, maar ook omdat het al eerder onsuccesvol is gedaan. Sony heeft een lange tijd vastgehouden aan de eigen Memory Stick Micro (M2)-kaart, om uiteindelijk alsnog mee te gaan met de massa.

android apps

© PXimport

Een andere reden waarom het waarschijnlijk geen trend zal zijn om afwijkende geheugenkaartjes te maken, is dat er al zoveel zijn geweest en mensen behoefte hebben aan iets universeels waarmee ze jaren voort kunnen. Er zijn zoveel soort geheugenkaarten geweest in de afgelopen jaren: SD, mini-SD en CompactFlash bijvoorbeeld. Waarom zou je weer zo’n verscheidenheid aan geheugenkaartjes willen?

Je kunt je ook afvragen waarom je nog zo’n gleuf in je telefoon wilt hebben voor geheugen. Nu is de kaart van Huawei zo gemaakt dat hij bij de simkaart kan worden geplaatst (wat overigens ook voor verwarring kan zorgen), maar bij andere smartphones zou er wellicht een aparte gleuf voor moeten komen. Zoiets maakt het moeilijker om de telefoon waterbestendig te maken en het is niet altijd even makkelijk in gebruik. Xiaomi vice president Hugo Barra heeft ooit gezegd dat een high performance-telefoon geen MicroSD-gleuf zou moeten hebben. Niet zozeer vanwege het al dan niet waterdicht maken van de telefoon, maar omdat gebruikers vaak goedkopere microSD-kaarten in de telefoon stoppen waardoor het lijkt alsof de telefoon slechter presteert, terwijl dat in zulke gevallen aan de snelheid van de microSD-kaart ligt.

De cloud

We hebben het steeds over kaartjes, gleuven en andere hardware-oplossingen voor extra geheugen in de telefoon, maar is extra geheugen toevoegen überhaupt nodig? Juist omdat internet steeds beter en sneller wordt, werken we steeds makkelijker in de cloud. Als je documenten en foto’s direct opslaat in de cloud, is er minder geheugen nodig op de telefoon zelf. Behalve natuurlijk als het gaat om apps installeren: daarbij is geheugen op je telefoon wel benodigd.

Er is meer vroeg bewijs dat er waarschijnlijk nu niet een trend wordt gezet in het ontwikkelen van eigen geheugenkaarten, er zijn namelijk nog geen andere smartphones aangekondigd die gebruikmaken van de Huawei-kaart. Hoewel Huawei niet per se het alleenrecht heeft genomen op de NM-kaart, is er nog geen bedrijf geweest dat hier het vernuft zodanig van inzag dat het diezelfde technologie wil implementeren in nieuwe toestellen. Overigens is de productie van de NM-kaarten geheel in handen van Huawei en Toshiba, wat een brede implementatie zou kunnen tegenhouden.

Zou er een ander bedrijf een soort hypersnelle geheugenkaart maken, die de NM-kaart dik overstemd, dan zou er best eens een nieuw geheugenkaarttype kunnen ontstaan. Op dit moment lijkt dit echer nog toekomstmuziek, wat waarschijnlijk mede wordt veroorzaakt door de ontwikkeling van cloudgebruik. Het is nog maar de vraag wat de NM-kaart zal gaan doen, maar mogelijk horen we daar meer over tijdens MWC.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten