Een verbod op VPN’s, wat betekent dat?

VPN wordt steeds populairder in de huidige samenleving, waarin het privacyvraagstuk een steeds grotere rol begint te spelen. Immers kun je je met een VPN-verbinding veilig, anoniem en vrij op het internet bewegen. Dat is niet illegaal, tenzij je dit gebruikt om bijvoorbeeld kinderporno te bekijken. Of als je in China woont, waar het gebruik van VPN-verbindingen verboden is. Maar zo’n verbod op VPN, wat betekent dat?

Netflix in Amerika

VPN kan worden gebruikt om blokkades te omzeilen, zoals bijvoorbeeld Arabische landen die Whatsapp of Facebook niet toestaan. Het kan echter verder gaan dan dat: China en Rusland hebben VPN-verbindingen als iets illegaals benoemd. In China kun je als VPN-provider van de overheid wel voor veel geld licenties uitgeven bij rijke bedrijven als banken. In Rusland mag het echt helemaal niet. Ook in Turkije, Oman, Iran, Belarus, Irak en de Verenigde Arabische Emiraten is het gebruik van VPN-verbindingen niet toegestaan. In Cuba, Syrië, Noord-Korea, Vietnam en Jemen zijn hier alleen restricties aan verbonden.

Media has no description

© PXimport

Controle en monitoring

De reden om VPN-verbindingen helemaal te verbieden is in veel gevallen dat landen controle willen hebben over de informatie, of dat ze het internetgedrag van de burger willen monitoren. Of je het hier nu mee eens bent of niet; het is de wetgeving en daar moet je je aan houden. Als reiziger betekent dit dat je VPN-services moet uitschakelen voor je een land betreedt waar het verboden is. Het heeft echter vooral effect op het bedrijfsleven. Zo heeft Apple alle Chinese VPN-apps uit de App Store gehaald. Doen ze dat niet, dan is er grote kans dat Apple als bedrijf helemaal niet meer welkom is in het meer dan 750 miljoen internetgebruikers tellende China.

Ook op andere manieren raakt een verbod als dit het bedrijfsleven. Wanneer een organisatie gebruikmaakt van een VPN-verbinding om de interne netwerken van buitenaf te benaderen, dan kan dit dus niet vanaf een zakenreis in China of Rusland. Is de kous daarmee af? Dat hoeft niet per se. In Hong Kong is het wel mogelijk om een soort prepaid-SIM-kaart te kopen die deze Great Firewall of China omzeilt. Deze kaarten zijn legaal en worden door Chinese telecomproviders aangeboden. Je kunt ze redelijk anoniem aanschaffen in de winkel door bijvoorbeeld cash te betalen.

Het is nog niet bekend wat de straffen zijn bij het omzeilen van het VPN-verbod, maar het is zeker verstandig om op reis naar landen uit dit artikel goed op te passen wat er aan VPN-programma’s en -diensten op je gadgets draait. VPN-verbindingssoftware draait vaak in de achtergrond van je computer, waardoor je deze wellicht over het hoofd ziet. Wat er gebeurt als je gesnapt wordt met een VPN-verbinding in China, dat is nog onbekend, maar het is het risico niet waard om dit uit te proberen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten