Column: Filmindustrie doet niet genoeg om legaal downloaden te adverteren

Het bestrijden van het illegaal downloaden is een moeilijk probleem waar geen kant-en-klare oplossing voor is, maar de hypocrisie waarmee de filmindustrie over het legale aanbod praat is een belediging voor kijkers die legale alternatieven verkiezen. Legaal downloaden moet beter worden aangemoedigd.

Piraterij bestaat nog steeds om een aantal redenen … en als je het wilt bestrijden is het belangrijk daar een oplossing voor te verzinnen. Gebruikers willen een paar belangrijke dingen: ze willen films los kunnen kopen, op zo min mogelijk verschillende plekken en met zo min mogelijk verschillende accounts, en ze willen dat kunnen doen waar en wanneer ze willen. De filmindustrie toont geen enkele wil om dit prioriteit te geven.

Bepaalde diensten (zoals Netflix) proberen dat aan te bieden, maar de meeste films zijn er niet te vinden. Dat wordt erger nu Netflix onder druk van de filmindustrie vpn’s en proxy’s blokkeert. In plaats van blij te zijn dat Netflix internationaal uitbreidt en dat veel meer mensen hun werk kunnen bewonderen, zijn de filmbazen als de dood dat iemand eens een film zou kijken uit een ander land. In plaats van mee te denken met hoe Netflix de kijker nóg beter tegemoet kan komen, klaagt de industrie dat Netflix te veel eigen content maakt en dat het er te weinig aan verdient.

Het argument van de filmindustrie dat ‘een goed legaal aanbod belangrijk is’ tegen piraterij is alleen een intellectueel argument, een verplichte oneliner waarmee de industrie zich indekt in de discussie. Op een handjevol halfbakken initiatieven na, wijst niets erop dat Hollywood de daad bij het woord wil voegen en écht werkt aan een oplossing, behalve dan het tieren tegen downloadwebsites.

Aanmoedigen

Op de website van Brein staat bijvoorbeeld op de eerste tien pagina’s met nieuws welgeteld één nieuwsartikel over legaal aanbod. Het is een nieuwtje over Film.nl, een zoekmachine van de Nederlandse filmindustrie waar je kunt zien waar een bepaalde film te koop is.

Tegenover dat ene nieuwtje over het legaal aanbod staan 99 (!) artikelen over rechterlijke bevelen tegen aanbieders, ex-parte-verboden tegen ondertitelhobbyisten, de blokkering van Pirate Bay-proxy’s en schikkingen met usenet-uploaders. Eén procent van het nieuws waar BREIN mee pronkt gaat over legaal aanbod, 99 procent over bestrijding. Je kunt niet met droge ogen beweren dat BREIN legaal aanbod echt hoog op de prioriteitenlijst heeft staan.

Het argument dat BREIN niet genoeg oog heeft voor aanmoedigen van legaal aanbod, wordt door de club zelf weerlegd door de site thecontentmap.nl (een website die op het moment van schrijven de aanduiding ‘Copyright 2016’ in de footer heeft staan: niet erg hoopgevend voor de actualiteit voor de site).

Tot de aanbevelingen horen DownloadMusic.nl en Mega-Media.nl. Bezoek die sites en zeg ons dat BREIN legaal aanbod serieus neemt. Film.nl belooft daarnaast een zoekmachine waar je films kunt vinden, maar geeft vervolgens verkeerde prijzen weer en linkt door naar de homepage van Bol.com in plaats van naar de film die je zoekt.

Een ‘Spotify voor films’ gaat er niet komen en het is naïef te denken dat dat mogelijk is. Daarvoor is het auteursrecht (nodeloos) te gecompliceerd en de rechten te duur. Maar het aanbod zo versnipperd aanbieden en vrijwel geen moeite doen om je gebruikers tegemoet te komen, is zeer kwalijk. De industrie moet zich diep schamen dat het zo met goedwillende kijkers omgaat.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten