Virtualiseer je Linux-partitie

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Voorbereiding
  3. Creëer een nieuwe virtuele machine
  4. Maak een GRUB-iso
  5. Booten naar je virtuele machine
  6. BELANGRIJK!
Heb je een dualboot-systeem met Windows en Linux, dan heb je de ‘best of both worlds’. Maar er zijn momenten dat je de pc niet wilt herstarten om een paar Linux-commando’s uit te voeren. Zou het niet handig zijn als je de Linux-partitie ook virtueel kunt benaderen?

Als je de stappen in deze workshop volgt, hoef je niet langer te herstarten om toegang te krijgen tot je secundaire besturingssysteem. Je kunt de complete partitie als virtuele machine onder Windows draaien. In theorie werkt deze workshop niet alleen met Windows als primaire partitie en Linux als secundaire, maar ook andersom, of met Mac-partities, maar in de praktijk blijken dergelijke mogelijkheden wat weerbarstiger. Mocht je dus een afwijkend scenario willen uitvoeren, weet waar je aan begint.

Omdat de commandoregels in deze workshop sowieso niet zonder risico zijn, raden we je aan eerst een backup te maken van je Windows-partitie. Dat kan natuurlijk nooit kwaad, maar mocht je recentelijk geen backup meer gedraaid hebben, dan is dit een goed moment.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Workshop, Besturingssystemen

Tags: ubuntu, virtualisatie, dualboot