Review Intel NUC

Klein, fijn en zuinig!

Intel heeft in 2012 de NUC geïntroduceerd. Een bijzonder compacte computer die zeer breed inzetbaar is. Wij bekijken een model met een zuinige, dual core Core i5.

Het model dat wij ter test hebben gekregen heet officieel de NUC5i5RYH. Dat bekt natuurlijk niet zo lekker. We houden het gewoon op een NUC met Core i5.

Onder de kap – die u eraf moet halen om een M.2 SSD, eventueel een 2,5-inch SSD of harde schijf, en geheugen te plaatsen – schuilt een Core i5 5250U. Een ultrazuinige dual core processor met Hyperthreading (dus met virtuele cores) van de laatste generatie: Broadwell. De transistors zijn gefabriceerd op 14nm en de TDP – verbruik – is slechts 16 watt.

De installatie van een NUC is vrij eenvoudig. U schroeft hem open, plaatst de speciale M.2 SSD en eventueel een extra 2,5-inch schijf en duwt de twee DDR3L SO-Dimms op de plek. Let er wel op dat de modules écht DDR3L (low voltage) zijn. Anders start de NUC niet door.

Als de hardware op zijn plek zit, kunt u een besturingssysteem installeren. Dat kan met een externe cd-rom drive, of natuurlijk een usb-stick. Alle systemen werken prima. Wij hebben zowel Windows 10 als Ubunti als Kodibuntu op de NUC geprobeerd. Met succes.

Wat wel even wennen is, is de aansluitingen. We zien intern wifi-N en AC en achterop gigabit ethernet. Verder nog usb-3.0 en usb-2.0. Maar verder geen reguliere aansluitingen voor beeld. Wel de mini-varianten. Dus mini-hdmi en mini-displayport. Let er dus op dat u die kabels in huis hebt!

Het werken met de NUC is opvallend prettig. Hij is stil, rap en zuinig. Daardoor kunt u hem vrijwel overal voor inzetten. Van een eenvoudige internet of werk-pc tot een mediacenter of eenvoudige server. Houdt er echter wel rekening mee dat een M.2 SSD nog vrij prijzig is. Kies bij voorkeur voor een model met plek voor een extra 2,5-inch schijf. Dan kunt u voor een kleinere M.2 SSD kiezen en een ruimte 2,5-inch schijf.

Specificaties

Intel NUC5i5RYH

Prijs: 399 euro

Aantal sterren: 4

Pluspunten:

  • Erg zuinig
  • Vlot
  • Lekker klein

Minpunten:

  • Relatief prijzig
  • Alleen ‘mini’-aansluitingen voor beeld
  • M.2 SSD is duur

Geschreven door: admin-0 op

Category: Barebones

Tags: intel, nuc, barebones