iTunes-media overzetten naar je nieuwe pc

Waarom heb je een goede backup van iTunes nodig? Voor het geval dat de bibliotheek beschadigd raakt of als je het besturingssysteem wilt herinstalleren. Het maken van zo’n backup blijkt vaak toch een lastig klusje, maar als je deze 6 stappen volgt, wordt het een fluitje van een cent.

Voor het activeren van een nieuwe iPhone of iPad heb je met de komst van iOS 5 geen computer met iTunes meer nodig. Ook steeds meer content verschuift naar de cloud, waardoor iTunes steeds minder vereist wordt. Vooralsnog blijft de muziekdienst in de meeste situaties een onmisbaar hulpje en is het verstandig een backup te maken. Weliswaar staat er altijd een backup op je toestel zelf, zoals op je iPhone, maar het terugzetten van die gegevens is een omslachtig proces. Bovendien beschikt het toestel meestal niet over de volledige bibliotheek, omdat maar een gedeelte met het apparaat wordt gesynchroniseerd vanwege ruimtegebruik of andere redenen. Denk aan bijvoorbeeld een selectie van de muziek.

Beperkingen

Over je aankopen hoef je je weinig zorgen meer te maken. Dankzij iTunes in de cloud zet je muziek, apps en boeken die je hebt gekocht in de iTunes Store terug op je computer of toestellen met iOS 5, eventueel zelfs automatisch door automatische downloads aan te zetten. Dat lukt echter alleen als ze nog steeds beschikbaar zijn. Het komt regelmatig voor dat bijvoorbeeld bepaalde apps uit de winkel verdwijnen. Veel content kun je bovendien niet opnieuw downloaden, zoals films en luisterboeken. De muziek die je zelf hebt geïmporteerd in iTunes, bijvoorbeeld vanaf een audio-cd, kun je evenmin opnieuw downloaden. Hiervoor kan iTunes Match echter uitkomst (gaan) bieden. De dienst zoekt voor alle nummers in je bibliotheek overeenkomsten in de iTunes Store en voegt ze toe aan je iCloud-bibliotheek in hoge kwaliteit. Als geen overeenkomst is gevonden, wordt het nummer geüpload. Alle muziek kun je daarna rechtstreeks vanuit iCloud downloaden op in totaal tien apparaten en computers. De dienst is in Nederland echter nog niet beschikbaar, omdat Apple en Buma Stemra eerst overeenstemming moeten bereiken over de rechten.

Het is, mede gelet op bovengenoemde beperkingen, nuttig om iTunes te blijven gebruiken en een backup achter de hand te hebben. Dat is niet lastig, maar vraagt wel wat aandacht. Het is belangrijk vooraf te onderzoeken hoe iTunes precies is geïnstalleerd. Een installatie van iTunes omvat enkele databasebestanden en de iTunes Media-map, met daarin alle media. Maar mediabestanden kunnen ook nog buiten de iTunes Media-map bestaan, waarbij alleen referenties naar die bestanden in de iTunes-bibliotheek zijn opgenomen. Ook daar houden we in deze workshop rekening mee. Als alternatief bestaan er ook nog diverse hulpprogramma’s die wellicht van pas kunnen komen.

Hulpprogramma’s voor iTunes

Er bestaan diverse hulpprogramma’s voor iTunes die van pas kunnen komen als je overstapt op een andere computer of als je een iTunes-bibliotheek met verschillende computers wilt delen. Een goed voorbeeld is iTunesAir waarmee je, via internet, je volledige iTunes-bibliotheek kunt kopiëren, synchroniseren en delen met andere computers. De mogelijkheden gaan veel verder dan de standaardoptie Thuisdeling die Apple voor dit doel in iTunes heeft ingebouwd. Een ander voorbeeld is TuneSwift van CopyTrans, dat voornamelijk als backupvoorziening is bedoeld. Je kunt hiermee iTunes gemakkelijk naar een andere computer overzetten, maar het helpt bijvoorbeeld ook bij de overstap van Windows naar Mac.

Steeds meer mensen kiezen een nas als centraal opslagpunt voor bijvoorbeeld muziek en video’s. De meeste nas-systemen, bijvoorbeeld van Synology of QNAP, kun je als zogeheten iTunes Server gebruiken. Het voordeel is dat je muziek, video’s en foto’s vanaf meerdere computers met iTunes kunt benaderen. Zodra je iTunes opstart, wordt de nas als gedeelde bibliotheek getoond.

Sinds versie 10 van iTunes zijn er echter wel geregeld compatibiliteitsproblemen met nas-systemen. Er zijn ook wat andere beperkingen. Een Apple TV kan de nas bijvoorbeeld niet direct benaderen om content te streamen. Je kunt wel met een iPad door de video’s op de nas bladeren met een app als FileBrowser en een video vervolgens via AirPlay streamen naar Apple TV. Ook zijn er apps als DS audio van Synology om muziek die op je nas staat met een iPhone of iPad te beluisteren.

Als je de nas graag voor opslag gebruikt, kun je er ook voor kiezen om hem gewoon als netwerkschijf te gebruiken. Zet muziek en video’s dan op die netwerkschijf en sleep ze naar iTunes op je computer. Houd er wel rekening mee dat een nas wat minder snel werkt dan een fysieke harde schijf. Je kunt ook de hele iTunes Media-map op je nas bewaren.

Tip: Sommige mensen kiezen ervoor om bijvoorbeeld een Mac Mini in het netwerk op te nemen. De iTunes-bibliotheek op dat apparaat kan direct vanuit Apple TV worden benaderd. Voor de Mac Mini is bovendien aantrekkelijke mediacentersoftware beschikbaar, zoals XBMC, Boxee of Plex, waarmee je ook eenvoudig content buiten iTunes kunt afspelen, bijvoorbeeld gedeelde mappen op je nas.

Verwijzen naar de iTunes-bibliotheek

Druk de Shift-toets in terwijl je iTunes start. Er wordt nu naar de locatie van de iTunes-bibliotheek gevraagd. Verwijs naar het databasebestand dat je in stap 5 hebt teruggezet. Dat is maar één keer nodig, in het vervolg zal iTunes die database blijven gebruiken. Tip: deze truc kun je ook toepassen om meerdere iTunes-bibliotheken naast elkaar te gebruiken. Controleer of je media correct worden weergegeven en zijn af te spelen. Loop ook de instellingen van iTunes na, aangezien deze niet automatisch worden overgenomen.

Let op: als iTunes geen bibliotheek kan vinden, wordt er een nieuwe (lege) bibliotheek gemaakt. Dat gebeurt ook als de bibliotheek beschadigd is, een extra reden om hier regelmatig een backup van te maken. Overigens maakt iTunes ook zelf een backup als je een nieuwe versie installeert. Deze vind je terug in de map Previous iTunes Libraries, onder je iTunes-map. Het programma doet verder echter niets met deze bestanden.

Computer machtigen

Als je iTunes in gebruik neemt op een nieuwe computer, na een versie installatie of na een forse upgrade van de hardware, moet je die computer machtigen. Dat gaat via het menu Store. Na het machtigen wordt ook vermeld hoeveel computers je reeds hebt gemachtigd. Overigens krijg je de optie om de computer te machtigen ook bij een synchronisatie of bij het afspelen van muziek of video’s die je met het bewuste account hebt aangeschaft − mits die computer nog niet is gemachtigd. Als er te veel computers zijn gemachtigd of als je aan de limiet ziet, zijn er overigens nog wel mogelijkheden om dit te herstellen (zie kader). Je bent nu klaar om je iPod, iPhone of iPad weer te synchroniseren met je (nieuwe) computer.

Installeer dezelfde of een nieuwere versie van iTunes op je (nieuwe) computer. Zet de inhoud van de iTunes-map terug, bij voorkeur op dezelfde locatie als genoemd in stap 1. Zet ook de onderliggende mappen terug. Als de iTunes Media-map zich in de iTunes-map bevond, worden je media automatisch teruggezet. Had je deze map echter op een andere plek staan, zoals D:\iTunes Media, dan moet je die map ook weer op diezelfde locatie terugzetten.

Eventuele bestanden die je buiten de iTunes Media-map bewaart (bijvoorbeeld in E:\muziek) en waarvoor een referentie in je iTunes-bibliotheek bestaat, moet je ook weer op diezelfde locatie terugzetten, zodat iTunes de bestanden weer kan vinden. Als die locatie afwijkt, zal iTunes met een uitroepteken bij het bestand aangeven dat het niet gevonden kan worden. Je kunt een bestand dan nog wel opnieuw ‘aanwijzen’, maar dat is een omslachtig proces, zeker bij veel bestanden. Je kunt media eventueel opnieuw importeren, maar dan moet je ze opnieuw synchroniseren met je toestellen en mis je details, zoals de beoordeling en hoe vaak je het hebt afgespeeld. Veel andere details, zoals de albumhoes en songteksten, raak je overigens niet kwijt, omdat ze zijn ingesloten in het bestand zelf.

Maak een backup

Maak een backup van de databasebestanden die je in stap 1 hebt opgezocht. Maak daarnaast een backup van alle media die je in stap 2 hebt nagezocht. Je kunt daarbij volstaan met de iTunes Media-map als je daar reeds alle media hebt staan, wat het geval is na het verzamelen van de bestanden in stap 3. Maak deze backup op bijvoorbeeld een externe harde schijf of netwerkschijf. Versies van iTunes nieuwer dan 10.3 ondersteunen geen backup meer op cd of dvd. Dat is, gezien de omvang van de iTunes Media-map, een begrijpelijke keuze.

Machtiging intrekken

Als je de backup hebt gemaakt en van plan bent de bewuste computer in het vervolg niet meer te gebruiken of als je het besturingssysteem opnieuw gaat installeren, kun je de machtiging voor die computer intrekken. Dat is verstandig, omdat er een limiet van vijf computers geldt voor elke Apple ID waarmee je aankopen in de iTunes Store hebt gedaan. De optie voor het intrekken van de machtiging van je computer vind je in het menu Store.

Computers machtigen in iTunes

Met autorisatie geef je aan welke computers gerechtigd zijn om content die je via je Apple ID hebt aangeschaft te gebruiken en te synchroniseren. Je kunt tot 5 computers machtigen, wat ook een combinatie van Mac- en Windows-pc’s mag zijn. Als je een computer wegdoet, een upgrade van de hardware uitvoert of Windows opnieuw installeert, is het verstandig de machtiging voor die computer in te trekken. Als je dit nalaat, kan het zelfs gebeuren dat één computer meerdere machtigingen in gebruik heeft. Als je aan de limiet van vijf computers zit, roep je via Store, Mijn account informatie over je account op. Daar vind je de optie om in één keer alle machtigingen in te trekken, echter alleen als je twee of meer gemachtigde computers hebt en je kunt er maar één keer per jaar gebruik van maken.

Het ordenen van je iTunes-bibliotheek door bestanden te verzamelen, zorgt ervoor dat alle mediabestanden bij elkaar in je iTunes Media-map staan. Dat is met name handig als je overstapt naar een nieuwe computer.

Activeer hiervoor in iTunes onder Bewerken, Voorkeuren op het tabje Geavanceerd de in stap 2 genoemde optie Bestanden naar iTunes Media kopiëren. De optie Map iTunes Media bijwerken is ook aan te bevelen. Daarmee organiseert iTunes automatisch de mappen met muziek op basis van de naam van artiest en album, in de vorm \Artiest\Album\Nummers.

Als je bijvoorbeeld de naam van een artiest verandert, dan verandert ook de naam van de map. Het vereenvoudigt het beheer, met name bij het verwijderen van media, en is ook praktisch bij de overstap naar een nieuwe computer. Niet iedereen is er echter van gediend. Het is bijvoorbeeld minder handig als je ook andere programma’s gebruikt om muziek af te spelen die een eigen bibliotheek bijhouden, zoals Winamp (al kun je dat door regelmatig indexeren wel opvangen). Om de bestaande media in je bibliotheek te kopiëren naar de iTunes Media-map, ga je naar Bestand, Bibliotheek, Bibliotheek ordenen. Selecteer vervolgens Bestanden verzamelen. Bestanden worden nu gekopieerd naar de iTunes Media-map. Daarbij worden de oorspronkelijke bestanden met rust gelaten. Die verwijder je eventueel naderhand.

Locatie van je iTunes Media-map wijzigen

Het wijzigen van de locatie van je iTunes Media-map doe je het beste via iTunes zelf, eventueel voordat je iTunes naar een nieuwe computer overzet (zodat de bestandslocaties op de nieuwe computer weer overeenstemmen). Selecteer zoals hierboven besproken het tabje Geavanceerd (via Bewerken, Voorkeuren) en kies de optie Wijzigen. Kies nu een nieuwe locatie voor je iTunes Media-map. Zorg dat de twee opties (Bestanden naar iTunes Media kopiëren en Map iTunes Media bijwerken) actief zijn en activeer daarna Bestanden verzamelen (via Bestand, Bibliotheek, Bibliotheek ordenen). Bij dit proces wordt een kopie van je media in de nieuwe iTunes Media-map gemaakt, de oude bestanden blijven ongemoeid en kun je handmatig verwijderen.

De mediabestanden, zoals muziek, apps en films, nemen veruit de meeste ruimte in. In een standaardsituatie vind je ze in de map iTunes Media, direct onder de iTunes-map. In iTunes controleer je onder Bewerken, Voorkeuren op het tabje Geavanceerd de locatie van die map en of dit overeenstemt. Zeker als je opstartschijf beperkte ruimte heeft, bijvoorbeeld als je een ssd gebruikt, is het handig de iTunes Media-map op een andere schijf te bewaren. Eventueel wijzig je deze map voor of na het overzetten van iTunes.

Op het tabje Geavanceerd vind je ook de optie Bestanden naar iTunes Media kopiëren bij toevoegen aan bibliotheek. Dat zorgt ervoor dat bestanden die je in iTunes importeert, bijvoorbeeld door muziek naar je iTunes-venster te slepen, fysiek naar de map iTunes Media worden gekopieerd. Onder Windows is die optie standaard niet actief, waardoor voor media die je importeert alleen een referentie met volledig pad naar dat bestand wordt bewaard. Het bestand zelf kan daardoor op een andere harde schijf staan (of eventueel op een netwerkschijf). Dit kan jouw voorkeur hebben als je bijvoorbeeld je muziek graag op een aparte schijf bewaart met je eigen mappenstructuur, bijvoorbeeld E:\muziek. Je moet de mappen buiten de iTunes Media-map uiteraard wel meenemen bij het maken van een backup.

Als je de bestanden naderhand op een nieuwe computer terugzet, moet je ervoor zorgen dat ze weer op exact dezelfde locatie komen te staan. Wil je zien wat de locatie van een bepaald bestand is, rechtsklik dan op het bestand en kies voor Info tonen. Dat lukt overigens bij alle media in je bibliotheek.

Als je media buiten de iTunes Media-map bewaart op een schijf (zoals E:\) die niet op je nieuwe computer bestaat ontkom je er bijna niet aan je bibliotheek te ordenen door bestanden te verzamelen, wat we in stap 3 zullen doen. Dat geldt ook als de iTunes Media-map op een schijf staat die niet op de nieuwe computer bestaat.

In een standaardsituatie zijn alle bestanden voor iTunes te vinden in een map genaamd iTunes. Onder Windows Vista en Windows 7 staat die map onder \Gebruikers\Gebruikersnaam\Mijn muziek\. Bij Windows XP is dat \Documents and Settings\Gebruikersnaam\Mijn documenten\Mijn Muziek\. Let erop dat bij meerdere gebruikersaccounts iedere gebruiker zijn eigen iTunes-bibliotheek kan hebben. De map heeft in enkele situaties− als je ooit bent begonnen met iTunes ouder dan versie 9 − de naam iTunes Music in plaats van iTunes. In de map zijn vrijwel altijd de databasebestanden te vinden en meestal ook de iTunes Media-map.

Het databasebestand iTunes Library.itl is het belangrijkste bestand en beschrijft de iTunes-bibliotheek en alle media die daarin zijn opgenomen, met veel aanvullende details. Tip: aan de datum van wijziging zie je of dit bestand inderdaad de actuele database is. Op basis van dat bestand maakt iTunes ook het leesbare bestand iTunes Music Library.xml, dat andere applicaties in staat stelt muziek uit je iTunes-bibliotheek te lezen. Dit laatste bestand is, net als de andere databasebestanden (iTunes Library Genius.itdb en iTunes Library Extras.itdb), niet kritisch, maar wel nuttig om in je backup op te nemen. Het is verstandig de databasebestanden op de standaardlocatie te bewaren, ze nemen nauwelijks ruimte in. In de volgende stap gaan we op zoek naar de media, die gewoonlijk in de iTunes Media-map te vinden zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten