De beste waterdichte bluetooth speakers getest

© PXimport

De beste waterdichte bluetooth speakers getest

Geplaatst: 26 april 2021 - 06:00

Aangepast: 17 november 2022 - 10:40

Redactie ID.nl

We testen zes draagbare draadloze luidsprekers die bestand zijn tegen stof en water. Een aantal weerstaat zelfs een korte onderdompeling, terwijl andere geen problemen hebben met zand of zout water en dus ook op het strand bruikbaar zijn. Ben je op zoek naar de beste waterdichte bluetooth speaker van het moment, lees dan verder.

Moderne smartphones hebben vaak behoorlijk krachtige luidsprekers, maar een externe speaker speelt uiteraard harder en vaak ook met een betere kwaliteit. Het aanbod aan draagbare draadloze speakers is overweldigend. Ze bestaan in alle prijs- en kwaliteitsklassen. Drie bekende audiofabrikanten (marktleider JBL, naast de populaire merken Teufel en Sony) stuurden ons hun topmodellen waterdichte draagbare bluetooth-luidsprekers in twee categorieën: compact en normaal formaat.

De meeste compacte speakers spelen muziek af in mono-kwaliteit, terwijl de grotere speakers meestal stereo ondersteunen, al is het stereobeeld door de beperkte omvang van de luidspreker uiteraard zeer beperkt. Maar voor gebruik op het strand, tijdens een feestje of op de camping is de stereoweergave niet cruciaal: je zult daar zelden recht voor de speaker zitten of staan, wat sowieso nodig is om van stereogeluid te kunnen genieten.

Op het kleintje van JBL na zijn alle speakers draadloos aan elkaar te koppelen, naar keuze om synchroon dezelfde muziek te spelen of om ze als stereopaar te gebruiken. Helaas gebruikt elke fabrikant zijn eigen koppelingssysteem. Teufel hanteert een standaardsysteem, namelijk bluetooth True Wireless Stereo. In theorie kun je de Teufels verbinden met tws-compatibele speakers van andere merken, al konden we dit bij gebrek aan testmateriaal niet uitproberen. Deze bluetooth-technologie werd trouwens origineel ontwikkeld om draadloze oordoppen als stereopaar te koppelen.

Tws is beperkt tot twee speakers, terwijl de eigen koppelingssystemen van JBL en Sony veel meer speakers toelaten om synchroon te spelen tijdens bijvoorbeeld een feestje. Met JBL PartyBoost of Sony PartyConnect koppel je bijvoorbeeld in theorie wel honderd draadloze speakers aan elkaar. We hebben dit uiteraard niet getest en het is maar de vraag hoe synchroon die speakers dan nog spelen, want voor de onderlinge verbinding wordt bluetooth gebruikt, waarbij de maximale onderlinge afstand tussen twee speakers tien meter is.

Bekijk hieronder een samenvatting van de test. Daarna gaan we op elke speaker individueel in.

Klik op de afbeelding voor een groter formaat.

© PXimport

JBL Go 3

 

© PXimport

De Go 3 past in de palm van een flinke hand of in een ruime binnenzak. De behuizing van kunststof, gedeeltelijk bedekt met een stevig akoestisch doek, is in acht verschillende hippe kleuren verkrijgbaar. Met de in de behuizing geïntegreerde stevige stoffen lus bevestig je dit mono-speakertje probleemloos aan een boekentas, rugzak, fiets of ander voorwerp. De behuizing is daarbij volgens JBL even stof- en waterdicht als de Xtreme 3, al bevindt de usb-c laadpoort zich hier open en bloot aan de zijkant, naast de geïntegreerde lus. Andere poorten zijn er niet, de powerbankfunctie van de grote Xtreme 3 ontbreekt en dat geldt ook voor de PartyBoost-verbindingsfunctie met andere JBL-speakers.

Een oplader wordt overigens niet meegeleverd, maar elke usb-c lader is bruikbaar. Opladen duurt 2,5 uur en de accu gaat dan op half volume bijna 5 uur mee. Bovenaan zijn er drie drukknoppen voor volume en afspelen (met tweemaal snel drukken ga naar een volgende track). De stroom- en bluetooth-verbindingsknoppen bevinden zich samen met een status-led aan de zijkant.

We stonden te kijken van het verhoudingsgewijze krachtige geluid in verhouding tot de kleine behuizing. Muziek klinkt helder en zonder hoorbare vervorming, zelfs op het hoogste afspeelniveau, waarbij het kastje soms wel begint te vibreren. Veel bas produceert de Go 3 weliswaar niet, maar bijvoorbeeld radiostemmen of iets ingewikkeldere muziekpassages (film, klassiek) geeft deze kleine speaker natuurgetrouwer, maar wel stiller weer dan zijn grote broer.

JBL Go 3

6Score60

  • Pluspunten

  • Heel compact

  • Betaalbaar

  • Gebruiksvriendelijk

  • Minpunten

  • Beperkte accuduur

  • Geen PartyBoost

  • Geen speakerphone

JBL Xtreme 3

 

© PXimport

Deze stoer ogende, cilindervormige stereoluidspreker, verkrijgbaar in drie kleuren, wordt geleverd met een brede draagriem met ingebouwde flesopener. Permanent dragen lijkt echter omwille van zijn bijna twee kilo gewicht weinig comfortabel. De behuizing is bestand tegen een flinke regenbui en zelfs een kortstondige onderdompeling in water. Dit op voorwaarde dat je de redelijk stugge beschermklep van de poorten aan de onderkant dichtlaat.

Zes druktoetsen regelen de PartyBoost-functie, het volume, de bluetooth-verbinding, de stroom en het afspelen. Tweemaal snel drukken op de afspeelknop zorgt voor de volgende track. Aan de onderkant zorgt antislip ervoor dat de ronde speakerbehuizing stevig blijft staan op een gladde ondergrond zoals een tuintafel.

De krachtige accu is in 2,5 uur tijd opgeladen met de meegeleverde usb-c-netspanningsadapter van 60 watt. De speaker gaat tot vijftien uur mee als de muziek op halve kracht wordt afgespeeld. Je laadt een smartphone via de usb-a- of usb-c-powerbankpoorten onderaan.

Met PartyBoost koppel je twee of meer JBL PartyBoost-speakers draadloos aan elkaar, bijvoorbeeld om er een stereopaar mee te creëren of om tot honderd speakers te koppelen in één netwerk. Dit kan met een knop of met de gratis JBL Portable-app.

Vier drivers en twee basstralers leveren een zeer krachtig geluid. Zelfs als je het volume volledig openzet, is er weinig hoorbare vervorming. Er is geen visuele indicatie van het afspeelvolume, maar wanneer je het maximum bereikt, weerklinkt er wel een beltoon. Bij overdreven hoog volume klinkt muziek gecomprimeerd; details vallen dan weg.

JBL Xtreme 3

7Score70

  • Pluspunten

  • Krachtig geluid

  • PartyBoost-functie

  • Powerbankfunctie

  • Minpunten

  • Prijzig

  • Compressie bij hoog volume

  • Geen speakerphone

Sony SRS-XB23

 

© PXimport

Deze compacte, cilindervormige luidspreker is er in vijf kleuren. Hij past precies in de bekerhouder van een kampeerstoel. Met de geïntegreerde riem hang je het apparaat gemakkelijk op. Regen en stof zijn geen probleem: de XB23 overleeft een korte wateronderdompeling en is ook bestand tegen zout water. Voor een netstroomadapter zorg je zelf. De accu volledig opladen duurt 2,5 uur en geeft je twaalf uur autonomie bij half geluidsvolume (tien uur met de extra-basmodus). 

Hoewel kleiner en minder krachtig, heeft de SRS-XB23 veel gemeen met de grotere SRS-XB43, zoals passieve basstralers aan de zijkanten, de mogelijkheden om de speaker zowel verticaal als horizontaal te gebruiken en een ingebouwde speakerphone. De belangrijkste zaken die ontbreken in vergelijking met de grote broer zijn de speaker- en draadverlichting.

Hoe compact ook, de SRS-XB23 produceert een verrassend krachtig geluid met behoorlijke, maar goed afgeregelde bassen. Bij het hoogste volumeniveau is er geen hoorbare vervorming, maar wordt het geluid wel minder gedetailleerd dan bij een iets lager afspeelvolume. Ook hier ondervonden af en toe onderbrekingen wanneer we streamden met de ldac-codec en we nog niet de recentste firmware via de Sony Music Center-app hadden gedownload. 

Als je op je smartphone de standaard bluetooth-codec inschakelt, verdwijnen die streamingproblemen, maar is het geluid duidelijk minder gedetailleerd, ‘open’ en mooi. Bellen gaat behoorlijk goed; onze gesprekspartners waren tevreden. De SRS-XB23 klinkt van alle compacte speakers in deze test nipt het best.

Sony SRS-XB23

  • Pluspunten

  • Ldac-codec

  • PartyConnect

  • Speakerphone

  • Minpunten

  • Prijzig

  • Firmware-update nodig

  • Geen stroomnetadapter

Sony SRS-XB43

 

© PXimport

Deze in blauw of zwart verkrijgbare cilindervormige bluetooth-speaker met Sony’s Extra Bass-voorziening en vier rechthoekige Sony X-Balanced-speakereenheden, is iets breder, maar minder diep en hoog dan de qua vormgeving vergelijkbare JBL Xtreme 3. Wel weegt de Sony bijna een kilo meer. Met zijn drie kilo is dit eerder een verplaatsbare speaker. 

De SRS-XB43 heeft ingebouwde feestverlichting: veelkleurige led-ringen aan de zijkanten, waar zich de passieve basstralers bevinden en aan de binnenkant achter de stoffen beschermhoes extra speaker- en tweeterlichtjes. Deze knipperen optioneel op maat van de muziek, te regelen met de Sony Music Center-app. De kleur van de draadverlichting regel je met behulp van de Sony Fiestable-app, die ook allerlei dj-functies heeft.

Deze luidspreker is bestand tegen stof en (zout) water, ook bij kortstondige onderdompeling. Bovenaan zijn er zes druktoetsen voor het regelen van stroom, draadloze verbinding, volume, afspelen en de Live Sound-functie, die een ruimer geluidsbeeld projecteert. De accu houdt het tot 24 uur uit op half volume of tot 14 uur als je de verlichting en de Extra Bass-modus gebruikt. Volledig opladen met de meegeleverde usb-c-netstroomadapter van 15 watt duurt vijf uur.

De SRS-XB43 produceert een zeer krachtig geluid. Er is geen hoorbare vervorming bij hoogste volume, alleen klinkt het geluid dan iets gecomprimeerder. De SRS-XB43 is op geluidsgebied met kleine voorsprong de beste van alle geteste speakers. Dit op voorwaarde dat je de hoogwaardige ldac-codec gebruikt. Af en toe hoorden we korte onderbrekingen in het geluid. Een firmware-update bleek het ldac-probleem grotendeels te verhelpen.

Sony SRS-XB43

8Score80

  • Pluspunten

  • Ldac-codec

  • PartyConnect

  • Dj-functies

  • Minpunten

  • Prijzig

  • Powerbank slechts 1 ampère

  • Firmware-update nodig

Teufel Boomster Go

 

© PXimport

De in vijf kleuren verkrijgbare Boomster Go past nog net in de palm van een flinke hand, maar is minder compact dan de JBL Go 3. De meegeleverde riem past op de haken achteraan. Net zoals zijn grote broer heeft deze speaker ook nog een statiefaansluiting voor bijvoorbeeld een pa-standaard, een camerastatief of de houder van sommige actiecamera’s. 

Twee Boomster Go’s koppel je draadloos in stereo aan elkaar met de bluetooth-tws-modus (tot op tien meter onderlinge afstand). Je verbindt de smartphone met de eerste speaker, beide zullen de muziek daarna in stereo afspelen. Schakel je een van beide speakers uit, dan verbreekt dit automatisch de tws-modus. De oplaadbare accu houdt het ongeveer tien uur uit bij half afspeelvolume. Opladen duurt 2,5 uur. Voor een lader zorg je zelf. Drie kleine witte leds tonen het accuniveau.

Net zoals zijn grote broer is deze kleine Teufel waterdicht en ook een korte onderdompeling overleeft het apparaat. De speakerphonefunctie, met ondersteuning van de actieve stem-assistent van de gekoppelde smartphone, is dezelfde als bij de Rockster Go. Aptx-codec, analoge audiopoort en usb-geluidskaartondersteuning ontbreken echter bij dit kleintje.

De Boomster Go produceert in verhouding tot zijn omvang een behoorlijk krachtig geluid, met iets meer hoorbare vervorming als je op heel hoog volume speelt dan bij de kleine JBL. Maar de geluidskwaliteit is behoorlijk oké in verhouding tot omvang en gewicht. Muziek en stemmen klinken helder, met iets meer hoorbare bas dan bij de kleine JBL.

Teufel Boomster Go

7Score70

  • Pluspunten

  • Statiefbevestiging

  • Compact

  • Koppelbaar

  • Minpunten

  • Usb-b-laadpoort

  • Geen stroomnetadapter

Teufel Rockster Go

 

© PXimport

De Rockster Go is de kleinste van de grotere draagbare stereospeakers in deze test. Hij past nog net comfortabel in één hand. Op de achterkant van de zwartrode kunstrubberen behuizing is er een lus en haakje voor een riem of nekkoord. Een stoffen bevestigingsriem is meegeleverd, maar een stroomnetadapter ontbreekt. Opladen duurt met 4,5 uur voor een autonomie van 12 uur bij half volume vrij lang. De usb-b-laadpoort bevindt zich samen met een 3,5mm-audiopoort aan de zijkant, beschermd door een stevige klep. Zolang je die dichtlaat, is deze speaker bestand tegen flinke regenbuien, met inbegrip van kortstondige onderdompeling in water. Onderaan is er een statiefaansluiting. 

Twee Rockster Go’s verbind je in stereo via bluetooth-tws. Bij een tws-verbinding brandt de led-ring rond de stroomknop permanent blauw. De vier drukknoppen op de bovenkant regelen het volume, pauzeren de muziek en activeren de speakerphone-functie. Ook de actieve stemassistent van de smartphone kun je dan via de speaker gebruiken. Als je deze speaker met een recente Mac- of Windows-computer verbindt, functioneert het apparaat als usb-geluidskaart. Drivers installeren is niet nodig.

De Rockster Go produceert een redelijk donker geluid. Radiostemmen klinken vrij zwaar. Muziekweergave is zowel voor pop als klassieke behoorlijk goed, zeker in verhouding tot de relatief kleine behuizing. Hoog en midden klinken gedetailleerder dan bij de JBL-speakers, op voorwaarde dat je de aptx-codec gebruikt, maar de basweergave is duidelijk minder sterk. Zonder aptx is er weinig kwaliteitsverschil met de JBL’s.

Teufel Rockster Go

7Score70

  • Pluspunten

  • Aptx-codec

  • Statiefbevestiging

  • Bruikbaar als usb-geluidskaart

  • Minpunten

  • Usb-b-laadpoort

  • Opladen duurt lang

Conclusie

We hebben zes kwaliteitsvolle stof- en waterbestendige draadloze luidsprekers getest, drie compacte die je bijvoorbeeld aan een rugzak bevestigt en drie van normaal formaat die een krachtiger stereogeluid produceren. Allemaal streamen ze audio via bluetooth, tot op tien meter afstand van de verbonden smartphone. Inzake geluidskwaliteit zijn de verschillen klein, al ondersteunen enkele luidsprekers betere bluetooth-codecs zoals aptx en ldac. 

De grotere speakers produceren logischerwijze een voller geluid, maar de kleintjes zijn gemakkelijker om mee te nemen. Wat betreft snufjes, bijvoorbeeld geïntegreerde powerbank, speakerphone of dj-licht, zijn er wel verschillen. Ook de acculevensduur is niet bij alle speakers even groot.

De Sony SRS-XB43 Extra Bass Wireless Speaker heeft de meeste snufjes, waaronder een app-gestuurde dj-modus, een exemplarische bouwkwaliteit en een goede geluidskwaliteit. Mogelijk vind je deze winnaar van ons Best getest-keurmerk echter te zwaar, want drie kilo meedragen in een rugzak is niet zeer comfortabel. Dan zijn zowel de JBL Xtreme 3 als de nog lichtere Teufel Boomster Go goede alternatieven. 

Ben je op zoek naar een heel draagbare speaker die zelfs in een ruime jaszak past, dan doe je geen slechte zaak met de Teufel Boomster Go, de winnaar van het PCM Slimme koop-keurmerk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten