}
abonneren

De beste dab+-radio’s vergeleken

beste dab+-radio

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 1

Sonoro Meisterstück - Hoogwaardig tafelmodel (999 euro)

beste dab+-radio

Veel goedkope tafelradio’s beschikken tegenwoordig over een dab+-module, maar misschien wens je wel iets meer luistergenot voor je oren. Sonoro lanceert met de Meisterstück een exemplaar waarbij er vijf krachtige klasse-D-versterkers zijn ingebouwd. Tweemaal tien watt aan vermogen is beschikbaar voor de tweeters, terwijl beide midrange-drivers elk goed zijn voor dertig watt. De subwoofer heeft een belastbaarheid van zestig watt.

De langwerpige behuizing met aluminium pootjes is fraai afgewerkt en heeft een gewicht van zo’n negen kilo. Via degelijke bedieningstoetsen en een 2,8inch-display stemmen gebruikers af op de gewenste bron. Dat zijn er overigens nogal wat. Zo heeft de Meisterstück een cd-speler, bluetooth-ontvanger (aptX), fm-tuner, dab+-module en draadloze netwerkadapter in huis. Fijn is dat je dit audiosysteem op wifi zowel via de 2,4GHz- als 5GHz-frequentieband kunt verbinden. Verder valt op dat er een bluetooth-ontvanger én -zender zijn ingebouwd. Hierdoor gebruik je eventueel een bluetooth-hoofdtelefoon om naar muziek te luisteren.

De achterzijde bevat ook nog allerlei poorten om apparatuur te koppelen, namelijk twee analoge ingangen, s/pdif (optisch), usb en ethernet. Mocht je meer speakers van Sonoro aanschaffen, dan richt je desgewenst een multiroom-netwerk in. De Meisterstück is verkrijgbaar in drie hoogglans-afwerkingen, in wit, zilver en zwart. Tot slot levert de Duitse fabrikant een afstandsbediening mee, al kun je hiervoor ook een mobiele app gebruiken.

Tivoli Audio Model One Digital - Retrolook (299 euro)

beste dab+-radio

Tivoli Audio ontwikkelt prachtige tafelradio’s met een traditionele uitstraling waarin nieuwe technologie is verwerkt. De Model One Digital is daar met zijn houten afwerking een recent voorbeeld van. Dit exemplaar heeft een rond display waarbij je de aluminium rand gebruikt om de gewenste bron te selecteren. Hiervoor is er keuze uit fm, dab+, bluetooth, aux en wifi.

Verder bevat de voorzijde alleen een volumeregelaar en speaker, dus dat is een stuk overzichtelijker vergeleken met de meeste andere dab+-radio’s. De luidspreker is overigens achter een hoogwaardige doek verwerkt, waardoor het product een luxe uitstraling heeft. Achterop is er voor de ontvangst een sprietantenne gemonteerd en zit een 3,5mm-geluidsingang voor analoge communicatie met een externe audiobron.

Voor de detectie van radiostations voldoet het display prima, want er verschijnt zenderinformatie in beeld. Voor wie deze tafelradio met het thuisnetwerk verbindt, is de Tivoli Audio Wireless-app interessant. Je vindt bijvoorbeeld dlna-muziekservers op een pc of nas en met een smartphone bedien je het apparaat eenvoudig op afstand.

Hoewel de Model One Digital iets meer dan anderhalve kilo weegt, heeft de fabrikant helaas geen accu ingebouwd. Voor mobiele doeleinden is dit product (ondanks zijn compacte afmetingen van 22,2 × 11,5 × 14 centimeter) dus niet zo interessant. Kopers hebben keuze uit drie verschillende kleuren: zwart, wit en walnoot.

Sony XDR-S61D - Alleen radio (120 euro)

beste dab+-radio

De meeste tafelradio’s hebben aanvullende functies, zoals een bluetooth- en/of wifi-adapter. Handig natuurlijk, maar je betaalt daar vanzelfsprekend ook een meerprijs voor. Als je alleen geïnteresseerd bent in een degelijke radio, dan is XDR-S61D wellicht een interessante optie. Dit apparaat heeft uitsluitend een fm-tuner en dab+-module aan boord.

De sobere behuizing heeft een klein display waarop je afspeelinformatie en de batterijstatus afleest. Overigens beschikt de XDR-S61D niet over een eigen accu, maar je kunt wel vier AA-batterijen toevoegen. Bij gebruik van de dab+-module bedraagt de luistertijd volgens Sony zo’n zeventien uur. Verder zijn er onder het display en bovenop de behuizing allerlei toetsen aanwezig. Hiermee stel je onder meer vijf voorkeuzezenders in en activeer je zo nodig een wekker.

Er is een enkele audiodriver met een diameter van acht centimeter geïntegreerd, dus het geluid is mono. Een basreflexpoort voegt nog wat lage tonen aan de audioweergave toe. Hoewel deze radio weinig om het lijf heeft, produceert Sony het product wel in maar liefst vier kleuren: wit, zwart, rood of blauw. De XDR-S61D is met afmetingen van 23 × 14 × 9 centimeter niet al te groot. De radio weegt iets meer dan een kilo.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Review, Audio

Tags: sony, Teufel, audio, Radio, Sonos

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI