}
abonneren

De beste dab+-radio’s vergeleken

beste dab+-radio

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 1
Radiofanaten die zenders graag in de beste kwaliteit ontvangen, kunnen niet meer om dab+ heen. Hoewel zo’n vijf jaar na de introductie de dekking binnenshuis nog weleens tegenvalt, zijn er volop tafelradio’s met een geschikte chipset verkrijgbaar. We hebben zeven van de beste dab+-radio’s met elkaar vergeleken.

Hoewel dab+ al sinds 2007 bestaat, lijkt de dekking vooral buitenshuis nu in de meeste regio’s van een acceptabel niveau. Dit maakt de aanschaf van een geschikte ontvanger des te interessanter, aangezien digitale radio via de ether geen ruis laat horen. Via de he-aac v2-codec (aac+) is er weliswaar sprake van een sterke audiocompressie met lage bitrates tot 96 kbit/s, maar de geluidskwaliteit is daarmee nog altijd aanmerkelijk beter dan die van analoge fm-uitzendingen.

Opvallend is dat dab+ meerdere radiozenders binnen één frequentie uitzendt. Dit is een zogeheten multiplex-kanaal, waarbij een geschikte ontvanger het signaal opsplitst in verschillende radiozenders. Publieke, commerciële en regionale zenders gebruiken ieder hun eigen multiplex-kanaal. Gunstig is dat alle dab+-zendmasten in Nederland op dezelfde frequenties uitzenden, waardoor er geen sprake is van conflicterende signalen.

Dat is bij de drukbezette fm-ether wel anders! Mobiele dab+-radio’s hebben meestal nog meer connectiviteit in huis, zoals bluetooth, wifi, een usb-poort en een analoge 3,5mm-geluidsingang. Meestal is er als back-up ook nog een ouderwetse fm-tuner ingebouwd. Kortom, luistermogelijkheden genoeg!

Teufel Boomster 2.0 - Moderne gettoblaster (349,99 euro)

beste dab+-radio

De Teufel Boomster bestaat weliswaar al een tijdje, maar de Duitse fabrikant heeft het apparaat onlangs vernieuwd. Naast een dab+-module zit er achter het speakergaas nu een bescheiden display. De behuizing lijkt nog altijd op een ouderwetse gettoblaster. De Boomster heeft twee midrange-drivers en twee tweeters ingebouwd. De onderkant bestaat uit een open constructie waarin een basdriver is verwerkt.

Vijf actieve audiodrivers is voor een draagbare speaker best veel en dit apparaat kan onder leiding van een klasse-D-versterker dan ook erg luid spelen. Gebruikers passen het basniveau overigens zelf aan met een aparte bedieningstoets. Met de bedieningstoetsen aan de andere kant schakel je tussen bluetooth 4.0 (aptX), fm-radio, een analoge bron en natuurlijk dab+.

De namen van gevonden zenders verschijnen in rode letters. Om het bereik te optimaliseren bevat de achterzijde een lange telescoopantenne. Verder zit er aan de achterzijde ook een usb-poort, maar die is alleen bedoeld om mobiele apparaten op te laden.

De interne lithium-accu is met een capaciteit van 4400 mAh relatief bescheiden. Wie een langere mobiele speeltijd wenst, voegt nog acht AA-batterijen toe. De gecombineerde luistertijd is volgens Teufel zo’n zestien uur (normaal volume). Wanneer je smartphone via bluetooth op de Boomster is aangemeld, kun je inkomende oproepen via de aanwezige microfoon beantwoorden.

Revo SuperCD - Alles-in-één-systeem (699 euro)

beste dab+-radio

De Super-serie van Revo bestaat uit verschillende multifunctionele luidsprekers en de SuperCD is de nieuwste telg van het Schotse designmerk. Een klasse-D-versterker van 40 watt stuurt twee fullrange-drivers aan, dus er is in tegenstelling tot de eerder besproken Boomster geen aparte basdriver. Zoals de naam al doet vermoeden is er een cd-speler ingebouwd, waarbij je het signaal eventueel via s/pdif (optisch) of analoge uitgangen naar een ander audiosysteem kunt doorsturen.

Verder beschikt dit audiosysteem over legio andere afspeelopties. Zo koppel je externe apparaten via bluetooth 4.1 (met ondersteuning voor de aptX-codec) of wifi. Daarnaast zijn er een 3,5mm-geluidsingang, fm-tuner en dab+-module beschikbaar. De usb-poort is alleen bestemd voor het opladen van mobiele apparatuur. Er is ook nog een hoofdtelefoonuitgang. De SuperCD ondersteunt alle gangbare audiocodecs: aac(+), mp3, wav, wma en flac.

Gunstig is dat Revo voor iOS en Android een mobiele app heeft, waarmee je onder meer naar Spotify Connect en internetradio luistert. Overigens levert de fabrikant ook een infrarood-afstandsbediening mee en is het voorpaneel voorzien van de nodige bedieningstoetsen. Het systeem bevat een compact display met afspeelinformatie. De vormgeving is verder vrij sober. Kopers hebben keuze uit een zilverkleurig of zwart voorpaneel en de zijkant van deze mdf-kast heeft een houten afwerking.

Je neemt dit apparaat overigens niet zomaar ergens mee naartoe: hij heeft een behoorlijk gewicht van bijna tien kilo en een accu is helaas niet aanwezig.

Denver IR-120 - Betaalbaar en veelzijdig (99,99 euro)

beste dab+-radio

Het Deense merk Denver ontwikkelt allerlei betaalbare audioproducten, waaronder dus ook dab+-radio’s. De IR-120 is voor minder dan honderd euro te koop, terwijl het apparaatje evengoed interessante specificaties bevat. De behuizing is met 18 × 13,4 × 12,3 centimeter erg compact en het gewicht is met 1,3 kilo niet al te zwaar. Kortom, een handzaam apparaatje om bijvoorbeeld naar een vakantiebestemming mee te nemen.

De voorzijde heeft een 2,8inch-display en diverse toetsen om onder meer voorkeuzezenders of een alarm in te stellen. Deze toetsen moet je ook daadwerkelijk gebruiken, want de IR-120 laat zich niet door een afstandsbediening of mobiele app aansturen. Een draaiwiel dient als volumeregelaar.

Mocht je op locatie geen dab+-zenders kunnen ontvangen, dan gebruik je de fm-tuner eventueel als alternatief. Verder koppel je het apparaatje aan een draadloos netwerk, waarna je muziek vanaf dlna- of upnp-muziekservers streamt of internetradiostations opzoekt. Je kunt ook een usb-opslagmedium koppelen en vervolgens rechtstreeks mp3-, wma- of aac-bestanden afspelen. Ook via de 3,5mm-ingang kun je een analoge geluidsbron aankoppelen.

Bedenk wel dat de ingebouwde versterker met een uitgangsvermogen van 3 watt alleen geschikt is voor het luisteren op een laag volumeniveau. De locatie van de speaker aan de bovenzijde vinden we wat merkwaardige locatie.

Perfectpro DAB+ Mate - Klusradio (Circa 190 euro)

beste dab+-radio

Perfectpro produceert al sinds 2004 radio’s voor klussers waarvan de behuizing wel een stootje kan hebben. Zo voldoet de DAB+ Mate aan de ipx4-norm, wat betekent dat dit apparaat regen-, vuil- en stofbestendig is. De behuizing oogt vanwege de rubberen bescherming dan ook erg robuust, waarbij de audiodrivers veilig achter een metalen rooster zitten.

Verder zijn de bedieningstoetsen van rubber en is de antenne buigzaam. Valt de DAB+ Mate onverhoopt om, dan breekt deze antenne dus niet zo gauw af. Uiteraard ontbreekt een handgreep niet, voor het geval je het apparaat tijdens de werkzaamheden wilt verplaatsen. Met een gewicht van ruim drie kilo is dat prima te doen.

Overigens is er niet per se netstroom vereist, want Perfectpro levert zes oplaadbare nimh-batterijen mee met een gezamenlijke capaciteit van 24000 mAh. De mobiele speeltijd is dus behoorlijk lang. De fullrange-audiodrivers zijn met een diameter van bijna acht centimeter voor mobiele begrippen vrij fors. De versterker levert een vermogen van tweemaal vijf watt. Naast dab+ beschikt deze klusradio ook over een fm-tuner, bluetooth-ontvanger en analoge ingang.

Een usb-poort is beschikbaar voor het opladen van mobiele apparaten, zodat de DAB+ Mate zo nodig ook als powerbank fungeert. Tot slot heeft dit apparaat een verlicht display waarop je onder meer zenderinformatie kunt aflezen.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Review, Audio

Tags: sony, Teufel, audio, Radio, Sonos

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI