Bouw je eigen slimme speaker met Mycroft AI

Voor bedrijven als Amazon, Google en Apple zijn slimme speakers vooral een manier om je aan hun ecosysteem te binden. Eén bedrijf pakt het anders aan en ontwikkelt een slimme assistent voor thuis die volledig opensource is: Mycroft. Met Mycroft AI bouw je zodoende je eigen slimme speaker.

Terwijl de reuzen zoals Google, Amazon en Apple hun slimme luidsprekers in elk huishouden proberen te slijten, timmert er een klein Amerikaans bedrijf aan hun heel eigen weg. Mycroft ontwikkelt een opensource, slimme assistent voor Linux en biedt die aan voor de Linux-desktop, voor de Raspberry Pi of voor zijn zelf ontwikkelde slimme luidspreker Mycroft Mark 1. Voor wie durft, is er ook de mogelijkheid om de broncode voor Android te compileren. Versies voor Windows en Mac zijn nog niet beschikbaar.

De software Mycroft AI is niet alleen opensource, hij is ook heel modulair. Zo gebruikt hij standaard de Mimic voor spraaksynthese. Maar wie Mimic liever inruilt voor bijvoorbeeld eSpeak, kan dat prima doen. Mycroft verplicht je dus niet om een specifiek ecosysteem te volgen, maar geeft je de vrijheid om met je slimme luidspreker te doen wat je wilt. De Free Software Foundation noemt Mycroft dan ook als een van de ‘high priority projects’ in de categorie intelligent personal assistants.

Succesvolle start-up

Mycroft is nog een jong bedrijf. Daardoor is Mycroft AI nog niet zo verfijnd afgewerkt als de slimme luidsprekers van de grotere concurrenten. Maar de ontwikkelingen gaan snel en het platform is open en uitbreidbaar, waardoor er een kleine maar actieve community omheen is ontstaan. Zelf nieuwe mogelijkheden aan Mycroft AI toevoegen, is ook relatief eenvoudig. Het is daarom een project om in de gaten te houden en ideaal voor de PCM-lezer die graag een slimme assistent in huis wil waar hij zelf nog wat over te zeggen heeft.

In februari 2017 ontving Mycroft een bedrag van 110.000 dollar en fulltime engineering support van de Jaguar Land Rover Tech Incubator. Dit is een programma van autobouwer Jaguar Land Rover om start-ups te ondersteunen om de toekomst van de auto-industrie vorm te geven. Het bedrijf heeft met zijn slimme assistent ook heel wat prijzen gewonnen. In oktober 2017 won het nog de Data & AI-prijs van Hello Tomorrow in Parijs.

Mycroft AI op Raspberry Pi 3 installeren

Wij gaan Mycroft AI op een Raspberry Pi 3 installeren. Oudere modellen van de Raspberry Pi zijn niet krachtig genoeg om de software te draaien. Mycroft noemt dit platform Picroft. Je hebt ook een goede luidspreker en usb-microfoon nodig. Op de wiki van Picroft staan wat suggesties voor hardware. Wij kozen voor de Jabra Speak 410 MS Speakerphone (ca. 85 euro). Niet goedkoop, maar het is een kwalitatieve luidspreker en microfoon ineen die je via usb aansluit.

Download het Picroft-image en schrijf het met een programma zoals Etcher naar een micro-sd-kaartje van minstens 8 GB. Dit image is gebaseerd op Raspbian 8 Jessie Lite. Steek het kaartje in je Pi, sluit de microfoon en luidspreker aan, en sluit voor deze eerste keer ook een usb-toetsenbord en hdmi-monitor aan. Sluit tot slot de voedingsadapter aan.

Picroft configureren

Nadat Picroft is opgestart, logt die automatisch de gebruiker pi in en start die Mycroft AI op. Sluit het programma af met de toetscombinatie Ctrl+C, voer het commando

sudo raspi-config

uit en verander als eerste je wachtwoord (dat is standaard mycroft). Ga met de Tab-toets naar Finish en sluit raspi-config zo af.

Als je een usb-luidspreker hebt aangesloten, wordt die waarschijnlijk niet standaard door Mycroft AI opgepikt omdat de analoge audioaansluiting op de Pi zelf voorrang krijgt. Verifieer dan met de opdracht

aplay -l

het kaart- en apparaatnummer van je usb-luidspreker, bijvoorbeeld card 1 en device 0. Open dan het configuratiebestand van Mycroft AI met dit commando:

sudo nano /etc/mycroft/mycroft.conf

Als je kaartnummer 1 en apparaatnummer 0 is, vervang de volgende regel door die eronder:

"play_wav_cmdline": "aplay -Dhw:0,0 %1""play_wav_cmdline": "aplay -Dplughw:1,0 %1"

Doe hetzelfde voor de regel die begint met

"play_mp3_opdrachtregel"

Sla je wijzigingen op met Ctrl+O en sluit nano af met Ctrl+X.

We gaan ervan uit dat je geen ethernetkabel aansluit, omdat je zo weinig mogelijk kabeltjes aan je Picroft wilt hebben hangen. Je moet dus wifi configureren. Dat doe je door aan het bestand wpa_supplicant.conf wat regels toe te voegen. Voer de volgende opdracht uit om het configuratiebestand te openen:

sudo nano /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

En voeg daaraan de volgende regels toe:

network={ ssid="SSID" psk="WACHTWOORD" }

Vul in plaats van SSID en WACHTWOORD de gegevens van je eigen draadloos netwerk in. Reboot dan Picroft met het commando sudo reboot. Of sla de handmatige wifi-configuratie over en volg dan na de reboot de gesproken instructies van Mycroft AI om wifi in te stellen.

Mycroft AI

© PXimport

Pairen met Mycroft Home

Als zowel je audio als wifi correct zijn geconfigureerd, hoor je Mycroft AI na de reboot instructies geven om te koppelen (‘pairen’) met de website Mycroft Home. Het is ook mogelijk om Mycroft AI zonder de koppeling met Mycroft Home te draaien, maar de koppeling maakt alles wel iets gemakkelijker.

Bezoek dus Mycroft Home in je webbrowser en creëer een account. Zodra je bent ingelogd, klik je bovenaan op Devices en dan op Add device. Voer de registratiecode in die je Picroft heeft uitgesproken, kies een type apparaat (Picroft), geef je slimme assistent een naam en klik op Ok, let’s pair.

Als alles gelukt is, verwelkomt Picroft je en geeft hij enkele voorbeelden van wat je kunt vragen. Maar voor we verder gaan, klik je eerst in Mycroft Home bovenaan op Settings. Kijk na of alle instellingen (metrisch stelsel, tijdsformaat) juist staan. Als je een vrouwelijke stem wilt, kun je die hier ook instellen, maar dat is een optie waarvoor je moet betalen. Tot slot vind je hier ook de Advanced settings, maar daar blijven we voorlopig af.

Mycroft skills

Nu Mycroft AI draait, kun je hem opdrachten geven. Daarvoor zeg je eerst “Hey, Mycroft” of gewoon “Mycroft” en spreek je daarna je opdracht uit. Standaard komt Mycroft AI al met enkele interessante vaardigheden (skills genoemd). Stel maar eens de vraag “What time is it?”, “Tell me a joke” of “Who is Abraham Lincoln?”.

Je kunt altijd via ssh op je Picroft inloggen en daar opdrachten voor de configuratie invoeren, maar heel wat configuratie doe je eenvoudiger met je stem. Stel bijvoorbeeld het audiovolume in met “Raise volume”, “Lower volume” of “Mute volume”. En als je toch via ssh wilt inloggen voor een moeilijkere configuratie, vraag dan “What’s your IP address?” om te weten op welk adres je dient in te loggen.

De skills van Mycroft AI zijn niet beperkt tot de vorm vraag en antwoord. Je kunt je slimme assistent ook vragen om je aan iets te herinneren. Zeg hem bijvoorbeeld “Remind me about going to the supermarket in 10 minutes.” Dan herinnert Mycroft AI je na tien minuten hieraan. Mycroft AI heeft geen enkel probleem met meerdere herinneringen: met “List reminders” zegt Mycroft AI welke herinneringen je allemaal hebt ingesteld. Met “Create an alarm for five minutes” creëer je een alarm, bijvoorbeeld als kookwekker.

Commandline voor Mycroft AI

Als je Mycroft AI aan het testen bent, is de opdrachtregel-interface (commandline interface) mycroft-cli-client handig. Dit programma start een soort shell. Onderaan typ je opdrachten voor je assistent in, in plaats van ze uit te spreken. Handig om een nieuwe skill te testen, of als je er maar niet in slaagt om een skill te activeren en je je afvraagt of het ligt aan je uitspraak of aan een probleem met de skill zelf.

In het bovenste gedeelte van de interface krijg je debug-uitvoer te zien. Met PageUp en PageDown scrol je erdoor om foutmeldingen te bekijken. Het programma toont ook het geluidsniveau van de microfoon, wat handig is om te controleren of je stem voldoende sterk is. Onderstaande opdracht is overigens erg handig omdat je er alle skills mee herstart:

sudo systemctl restart mycroft-skills.service
Mycroft AI

© PXimport

In een volgende workshop kijken we naar de opties om extra skills te installeren, en om ze zelf te programmeren. Op die manier breid je je eigen slimme speaker uit met tal van mogelijkheden!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten