}
abonneren

Angry Birds tast privacy aan

Veel populaire mobiele apps als Angry Birds verzamelen privacygevoelige informatie van smartphonegebruikers als de locatie, contacten en andere gevoelige informatie. Gebruikers van deze mobiele apparaten zijn zich hiervan vaak niet bewust.

Mensen zijn vaak verrast dat de mobiele apps op hun smartphone zoveel privacygevoelige informatie verzamelen. Dit wordt voor hen niet duidelijk genoeg vermeld in de app stores, of zij vinden deze technische informatie onduidelijk. De gebruiker kan daardoor onvoldoende beoordelen welke invloed een app heeft op zijn privéleven. Dit melden onderzoekers van de Amerikaanse Carnegie Mellon University in Pittsburgh. “Niemand verwacht dat Angry Birds locatiegegevens verzamelt, maar dat doet het wel degelijk”, zegt professor Jason Hong van de Human Computer Interaction Institute.

Uit het onderzoek blijkt dat de game Angry Birds gevoelige informatie deelt met wel acht bedrijven. Deze bedrijven verzorgen en optimaliseren onder andere advertenties voor mobieltjes en mobiele netwerken, en analyseren apps.

Gebruikelijk
Angry Birds is lang niet niet de enige app die deze informatie verzamelt. De onderzoekers hebben de top 100 Android apps onderzocht. Daaruit blijkt dat het verzamelen van persoonlijke informatie eerder gebruikelijk is dan een uitzondering. Maar liefst 56 apps verzamelen de identificatiegegevens van het mobieltje, de contactenlijsten en/of de locatieinformatie.

Angry Birds bevindt zich in goed gezelschap met apps als Shazam, Talking Tom en Toss It. De app Pandora Radio bleek tot verrassing van de smartphonegebruikers hun gegevens van contactenlijsten te verzamelen, Brightest Flashlight deelde de identificatiegegevens van hun mobieltje en Horoscope gebruikte hun locatieinformatie.

“Al deze informatie kan zowel goed als slecht worden gebruikt”, legt Hong uit. Hoewel Dictionary.com tot ieders verbazing locatiegegevens verzamelt, blijkt de app deze doeltreffend te gebruiken door woorden te bekijken die door andere gebruikers dichtbij worden opgezocht. Maar bepaalde veelal gratis apps spelen privacygevoelige informatie rustig door naar online marketeers of andere organisaties die gebruikersprofielen bijhouden.

Bron: Carnegie Mellon University

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Android

Tags: Angry Birds

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Senior Automation Consultant - PQR