Zeven van de beste draadloze opladers vergeleken

Draadloos opladen is geen nieuwe vinding. Al jaren zijn er geschikte smartphones en eenvoudige opladers. De techniek wordt echter steeds populairder en daarmee toegankelijker. Welke past het beste bij jouw wensen? PCM stelt zeven van de beste draadloze opladers aan je voor.

De toegenomen populariteit van draadloos opladen lijkt deels te danken aan Apple, dat in 2017 de iPhone X en 8 (Plus) uitbracht met ondersteuning voor draadloos laden. Ook duurdere smartphones van onder andere Samsung, Huawei, Xiaomi en Sony kunnen hun accu’s draadloos opladen. Draadloze oordopjes als de AirPods 2019 en smartwatches van Apple en Samsung zijn ook draadloos van energie te voorzien. Alle apparaten gebruiken de Qi-standaard. De maximale oplaadsnelheid verschilt echter per smartphone én per oplader.

Grof gezegd laden telefoons op met 5 tot 20 watt, en zijn er oplaadstations met 5 tot 30 watt. Sommige laders hebben één oplaadspoel en kunnen dus één apparaat van stroom voorzien. Duurdere opladers kunnen doorgaans twee of zelfs drie toestellen tegelijk opladen, al gaat dit niet altijd op de maximale snelheid. Let bij het kopen van een draadloze oplader daarom op de maximale laadsnelheid van je smartphone én die van het laadstation.

HyperDrive Wireless Charging usb-c hub

Media has no description

© PXimport

Hyper is in Nederland niet zo bekend, maar de fabrikant verkoopt hier interessante producten op het gebied van kabels en (draadloos) opladen. Neem de HyperDrive Wireless Charger usb-c hub: een draadloos oplaadstation met liefst acht aansluitingen. Draadloze laders en usb-c-hubs zijn er genoeg, maar er zijn weinig hubs die ook draadloos laden ondersteunen. Die van Hyper laadt met 5, 7,5 of 10 watt. Dit is afhankelijk van je smartphone én het gebruik van de hub.

De hub je met de meegeleverde usb-c-kabel met je computer of het stopcontact. Aangesloten op het stopcontact kan de hub op maximale snelheid laden via usb-c Power Delivery. Op de pc gaat dit langzamer, helemaal als je diverse aansluitingen tegelijk gebruikt. Je kunt de hub ook tegelijkertijd aansluiten op het stopcontact en je computer. Je moet dan wel zelf een (rappe) stekker regelen.

De telefoonstandaard van het laadstation is verstelbaar en er is een lampje dat aangeeft of je toestel oplaadt. De ingebouwde hub heeft drie usb-a-poorten met 3.0-snelheid, een micro-sd-slot, een sd-slot en een usb-c-poort om de hub te verbinden met je pc. De volledige hdmi-ingang ondersteunt een 4K-resolutie met 30 frames per seconde en er is ook een ethernetpoort (gigabit) aanwezig. De hub is even groot als een iPhone XS maar is dikker en zwaarder.

IKEA Hektar

Media has no description

© PXimport

De Zweedse meubelgigant IKEA verkoopt al jaren draadloze opladers. Naast standaard oplaadstations gaat het ook om bijzondere producten, waaronder de Hektar. Dit is een bureaulamp met een draadloze oplaadmat in de voet. Het oplaadstation heeft een vermogen van 5 watt, wat niet erg snel is. De kans is groot dat je toestel niet op maximaal vermogen oplaadt.

IKEA schrijft op zijn website dat de ‘eenheden’ warm kunnen worden tijdens het laden en daarna weer afkoelen. Het is niet duidelijk of het bedrijf hier de oplaadmat of jouw apparaat mee bedoelt. Overigens heeft de lamp ook een usb-poort in de voet. Hier kun je een usb-kabel op aansluiten om je toestel of een accessoire bekabeld op te laden. Het laden gaat met maximaal 2 A. De Hektar kan tegelijkertijd draadloos en bekabeld laden.

Het snoer van 190 centimeter verbindt de lamp met het stopcontact. De lamparm en kap zijn verstelbaar. De lamp is verkrijgbaar in het beige en donkergrijs en werkt met een E14-peertje, dat je los moet aanschaffen. IKEA verkoopt ook de Riggad (60 euro), een led-bureaulamp met geïntegreerde lichtbron en de aan- en uitknop aan de bovenkant van de lamp. Andere specificaties zijn identiek aan die van de Hektar.

Anker Fast Wireless Charger

Media has no description

© PXimport

Zoek je een ‘gewoon goede’ draadloze oplader zonder extra functies? Dan hoef je echt niet meer dan drie tientjes uit te geven. Anker verkoopt bijvoorbeeld de Fast Wireless Charger, een goed beoordeeld oplaadstation met een vermogen van maximaal 10 watt. De lader is niet zo goed(koop) verkrijgbaar in Nederland, maar bij de Duitse site van Amazon bestel je hem eenvoudig voor 25 euro. Regelmatig is hij in de aanbieding voor ca. 20 euro.

De oplader staat bijna rechtop en is daarom ideaal voor wie zijn smartphone horizontaal of verticaal plaatst. Je kunt dan nog op het scherm kijken en typen. Voor smartwatches en oordopjes als de AirPods is deze oplader niet geschikt. De PowerWaver werkt met hoesjes tot maximaal vijf millimeter dik en laadt iPhones met 7,5 watt op. Je moet zelf voor een Quick Charge 2.0- of 3.0-stekker zorgen. Samsung-smartphones en andere ondersteunde Android-toestellen laden met 5 of 10 W. Ook hier moet je zelf een geschikte stekker regelen.

Anker levert de oplader alleen met een 90 centimeter lange usb-kabel. Je kunt trouwens ook kiezen voor de oudere en eveneens goed beoordeelde Anker PowerWave. Die laadt iPhones op met maximaal 5 W en Android-smartphones met maximaal 10 W. De prijs ligt een tientje lager.

Xtorm USB Power Hub Vigor Pro

Media has no description

© PXimport

Als je veel apparaten tegelijk wilt opladen, kun je het beste kiezen voor een zogeheten hub. Een hub heeft meerdere usb-poorten en kan soms ook een toestel draadloos van stroom zien. De Xtorm USB Power Hub Vigor Pro is er zo een. Deze hub weegt 450 gram en wordt geleverd met een AC-kabel. Hij is vooral bedoeld om op je bureau te plaatsen. De maximale output is liefst 80 watt.

Vijf usb-poorten hebben een output van 5 volt/2,4 ampère en één ondersteunt de Qualcomm Quick Charge 3.0-standaard. Er is ook een usb-c-aansluiting aanwezig die Power Delivery ondersteunt met 60 W. Dit is genoeg om een MacBook op te laden. Let erop dat je wel zelf een geschikte usb-c-kabel moet aanschaffen. De bovenkant van de hub bevat een oplaadspoel die je smartphone of compatibele accessoire draadloos oplaadt.

Leg je toestel op de plaat en het laden start automatisch met 5, 7,5 of 10 W – afhankelijk van welke snelheid je apparaat ondersteunt. iPhones laden bijvoorbeeld met 7,5 W, terwijl Samsung-toestellen 10 W ondersteunen. Smartphones van Huawei en Xiaomi laden draadloos met maximaal 15 en 20 watt en profiteren dus niet helemaal van deze Xtorm-lader. Volgens de (Nederlandse) fabrikant werkt de oplaadplaat met een smartphonehoesje zolang dit niet van metaal is gemaakt.

Zens Aluminium Dual Wireless Charger + Watch

Media has no description

© PXimport

Zens is een Nederlands merk dat onder andere oplaadaccessoires verkoopt. Een interessant model is de Dual+Watch-lader, die twee apparaten en een Apple Watch tegelijk kan opladen. Het oplaadstation is gemaakt van aluminium en heeft een speciale ‘kapstok’ om de Apple Watch te laden. De voet heeft twee laadspoelen en is geschikt voor smartphones en accessoires als een niet-Apple-smartwatch of AirPods 2019. Door de antislipafwerking moeten de gladde toestellen stevig blijven liggen.

De laadspoelen hebben elk een output van 10 watt en kunnen dus iPhones en Samsung-smartphones op volle sterkte laden. Toestellen die meer dan 10 watt ondersteunen, laden ook met 10 watt en worden dus ietwat beperkt. De Apple Watch laadt apart op. Het Zens-oplaadstation draagt de MFi-certificering, wat betekent dat hij door Apple is goedgekeurd. Het gewicht is met 290 gram acceptabel en met 8 millimeter is hij dunner dan de meeste draadloze opladers.

Ook handig is dat Zens een stekker meelevert – bij veel oplaadstations moet je daar zelf zorg voor dragen. Heb je geen Apple Watch? Dan kun je twee tientjes besparen door de Zens Aluminium Wireless Charger aan te schaffen. Die heeft geen kapstok voor het horloge en is daarom niet alleen goedkoper, maar ook compacter en lichter (210 gram).

Cellularline Handy Wing Active Wireless

Media has no description

© PXimport

Tijdens een autorit heb je mooi de tijd om je smartphone op te laden. Dat kan bekabeld via een powerbank of autolader, maar een draadloze oplader is nog eenvoudiger. Als je je toestel graag in het zicht hebt voor bijvoorbeeld de navigatie, is de Cellularline Handy Wing Active Wireless misschien iets voor jou. Deze lader bevestig je aan de ventilatieroosters van je auto, waarna je je smartphone in de houder plaatst.

Interessant is dat de houder zijn lengte en breedte zelf aanpast aan het formaat van je toestel. Je hoeft dus niet te rommelen met de klemmen en kunt de houder met één hand bedienen, claimt Cellularline. De lader heeft geen moeite met hoesjes, mits ze niet van metaal zijn. De maximale snelheid is liefst 15 W, wat betekent dat je bijna alle smartphones op volle sterkte draadloos kunt laden.

De Handy Wing Active Wireless komt alleen met een micro-usb-kabel. Je moet dus zelf een autolader regelen, idealiter een met 15 W.

Xtorm Wireless 6000 Essence

Media has no description

© PXimport

Powerbanks zijn er in overvloed, maar slechts weinig modellen zijn geschikt om een apparaat draadloos op te laden. Dat zal deels met de complexiteit te maken hebben, en dus ook met de prijs van zo’n powerbank. De Xtorm Wireless 6000 Essence is met vijftig euro namelijk een stuk duurder dan een traditionele 6000mAh-powerbank (vanaf vijftien euro). Wie een powerbank wil met draadloos opladen, moet dus dieper in de buidel tasten.

De 6000 Essence laadt een smartphone of accessoire draadloos op met 5 watt. Dat is genoeg voor een smartwatch, maar een iPhone (7,5 W) en Android-toestel (tot 20 W) kan niet op volle sterkte opladen. Houd er ook rekening mee dat er bij het draadloos opladen energie verloren gaat en de daadwerkelijke capaciteit dus lager is dan 6000 mAh. De powerbank beschikt verder over twee usb-a-poorten (5V/2,1A).

Daarnaast is er een usb-c-aansluiting (5V/3A) aanwezig om een toestel snel bekabeld op te laden. Deze aansluiting gebruik je ook om de powerbank zelf op te laden. De Essence 6000 heeft het formaat van een iPhone XS, maar is twee keer zo dik en iets zwaarder (180 gram). Xtorm levert de powerbank met een usb-a-naar-usb-c-kabel. Je moet dus zelf een stekker regelen.

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten